Şubat 2019

How It Works Türkiye - Sayı 4

How It Works Türkiye

How It Works Türkiye - Sayı 4 Gönderileri

How It Works Türkiye - Sayı 4 kitaplarını, How It Works Türkiye - Sayı 4 sözleri ve alıntılarını, How It Works Türkiye - Sayı 4 yazarlarını, How It Works Türkiye - Sayı 4 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tahminlere göre Samanyolu’ndaki Güneş benzeri yıldızların ve kızıl cücelerin yaşanabilir bölgelerinde 40 milyar kadar Dünya boyutlu gezegen olabilir.
Reklam
Plastik Problemini Nasıl Çözeceğiz? Ne Yapabiliriz? TEK KULLANIMLIK ÇATAL BIÇAĞA HAYIR DEYİN Plastik çatal bıçaklan bir iki dakika kullanıp atıyoruz. O yüzden de plastik çatal, bıçak ve pipet kullanmayarak plastik ayak izinizi küçültebilirsiniz. Çantanıza normal bir çatal koyun, pipetsiz içemiyorsanız yıkanabilen metal pipetlerden satın alın.
NE YAPABİLİRİZ? En fazla plastik imalatının gerçekleştiği alan, ambalaj sektörü. Düşük yoğunluklu polietilenden (LDPE) yapılan torbalar, tepsiler ve filmler; yüksek yoğunluklu polietilenden (HDPE) yapılan süt ve şampuan kutuları; polietilen terefitalattan (PET) yapılmış su ve temizlik malzemesi şişeleri; polisitrenden yapılmış tabaklar, bardaklar ve çatal bıçaklar; genişletilmiş polistirenden yapılmış izolasyonlu ambalajlar ve polipropilenden yapılmış şişe kapakları, cips poşetleri ve dondurma kapları. Dünyanın tamamında her dakika 10 milyon naylon torba kullanıldığı tahmin ediliyor. Plastik dalgasının önünü alacaksak işe buradan başlamak mantıklı. 2017'de başlatıldığından bu yana, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın CleanSeas kampanyasına 50'den fazla ülke katıldı. Tek kullanımlık plastiklerin sonu geliyor ve birçok ülke bunların üretimini bitirme kararı almış durumda. Tayvan tek kullanımlık pipetleri, bardakları ve naylon torbaları tümden yasaklarken Zimbabwe genleştirilmiş plastikten gıda ambalajlarını yasaklamayı planlıyor. Kenya daha şimdiden naylon torbayı yasakladı. Kaçak olarak naylon torba üreten, satan ya da kullananlar 38.000 dolar para cezasıyla ya da dört yıl hapis cezasıyla yüzleşiyor. Bunlar abartılı görülebilir ama işe yarayan taktikler. Mesela İngiltere'de tek kullanımlık naylon torbalara şp vergi konduğundan bu yana naylon torba kullanımı %80'den fazla azaldı.
Plastik Problemini Nasıl Çözeceğiz? Günümüzde her yıl 300 milyon ton plastik üretiyoruz ve bunun yarısı dosdoğru çöpü boyluyor. Dünyada dakikada 1 milyon plastik su şişesi, günde yarım milyon plastik pipet ve yılda 4 trilyon naylon torba kullanılıyor. Şuana kadar üretilmiş olan tüm plastiğin yaklaşık %80'i çöplüklerde ya da doğayı kirletiyor. Plastik ambalajların neredeyse üçte biri doğruca denize gidiyor ve burada birkaç insan ömrü kadar kalıyor.
Reklam
28 öğeden 21 ile 28 arasındakiler gösteriliyor.