Hürrem Sultan

Sıralamalar

Bir Araştırma Kitabı Değil
·2017 syf.··
2022 3. kitabı
Araştırmaların yanında daha çok diziden ilham alınarak yazılmış gibi bu sebeple bir tarih kitabının içeriğinde bu kadar çok diziden taraf bilgilerin yer alması biraz tuhaf geldi. Bir biyografi veya araştırma kitabı arıyorsanız bu o kitap değil bence.
Hürrem SultanOleksandra Şutko · Kitap Yayınevi · 047 okunma
Bir Köle Kızdan İmparatorluğun En Güçlü Kadınına…
2026 6. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 02:54
Osmanlı sarayında pek çok kuralın Hürrem Sultan döneminde kırıldığı söylenir; bu kitabı okuduktan sonra bunun abartı olmadığını düşünmeye başladım. Oleksandra Şutko’nun Hürrem Sultan kitabı, Hürrem Sultan’ın hayatını tarihî belgeler ve mektuplar üzerinden anlatan oldukça akıcı bir biyografi çalışması. Akademik bir tarih kitabı gibi ağır ilerlemiyor; aksine okunması kolay ve merak uyandıran bir anlatımı var. Özellikle mektuplar ve tarihî belgeler üzerinden ilerlemesi, Hürrem Sultan hakkında anlatılan efsanelerin ötesine geçip daha somut bir portre görmemizi sağlıyor. Kitapta beni en çok etkileyen şeylerden biri Hürrem Sultan’ın Osmanlı saray düzeninde yarattığı kırılmalar oldu. Osmanlı’da padişahların cariyeleriyle nikâh kıyması uzun zamandır terk edilmiş bir gelenekti. Ancak Hürrem Sultan, Yıldırım Bayezid döneminden sonra padişahla nikâhlanan ilk kadın oluyor. Bu başlı başına büyük bir dönüşüm. Aynı şekilde harem düzeninde de önemli bir değişiklik yaşanıyor. Daha önce Eski Saray’da bulunan harem, Hürrem Sultan döneminde Topkapı Sarayı’na taşınıyor. Bunun Hürrem Sultan’ın saraydaki konumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu düşünmemek zor. Şehzadelerle ilgili geleneklerde de benzer bir durum var. Normalde bir cariye erkek çocuk doğurduğunda şehzadesiyle birlikte Eski Saray’a gider ve şehzade sancağa çıkana kadar orada yaşardı. Ancak Hürrem Sultan ardı ardına şehzadeler doğurmasına rağmen ne Eski Saray’a gönderilmiş ne de oğullarıyla birlikte sancağa gitmiştir. Buna karşılık Kanuni’nin ilk gözdesi Mahidevran Sultan, oğlu Mustafa ile birlikte sancağa gitmiştir. Bu durum Hürrem Sultan’ın saray içindeki ayrıcalıklı konumunu açıkça gösteriyor. Açıkçası benim yorumum, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’ı yanından ayırmak istememiş olması. Kitapta dikkatimi çeken bir
Tarih
·2017 syf.·
2021 52. kitabı
Hürrem talihine mi üzülsem yoksa hayatın onu ittiği mecburi istikamette yaptıklarına ne diyeceğimi bilemedim. Güçlü, zeki tuttuğunu koparan teamülleri bile değiştirebilmiş bir sultane. Esinlenilmiştir hariç ,tarihi anlatıyoruz diyen dizilerin eksik ve istendiği yöne evrilen kurgular olduğunu farkedebilirsiniz.
Bilmem Ne Demeli
Hürrem Sultan
2023 4. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2023 11:34
Hürrem Sultan'ın hayatı ve genel olarak harem hayatını anlatan bence mükemmel bir kaynak, yazarımızın da Kırım'lı olması ile birlikte hem Televizyonda verilen "Tarih" dizilerinin ne kadar yalan yanlıştan ibaret olduğunu göstere ve gerçeği görmemize yardımcı olan bir kitap oldu benim için. Harem hayatı veya filmlerde dizilerde gördüklerimizle hayat ne kadar farklı, Hürrem Sultan kimdir kimin neyidir öğrenmek isteyenlere çok içtenlikle önereceğim bir kaynak, iyi okumalar dilerim..
Türk Tarihi
Bir Kadın İsterse Neler Yapabilir
2025 5. kitabı
Hürrem Sultan Osmanlı tarihinin en güçlü kadını, kitap Hürrem Sultan'ın hemşerisi tarafından yazılmasına rağmen yazarın objektif bir bakış açısı ve araştırması ile yazılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait hanedanlığı yönetim biçimi ve Hürrem Sultan'ın yaşananlara olan etkisi akıcı bir dille anlatılmış. Kitabı okurken Fatih Sultan Mehmet'in ‘‘Ve her kimseye evlâtlarımdan saltanat müyesser ola, Nizâm-ı Âlem için karındaşların katl eylemek münasiptir. Ekser ûlema dahi tecviz etmiştir. Anunla âmil olalar.’’ kanunnamesinin her ne kadar taht kavgalarının önüne geçmek için alınan bir karar olsa da aynı zamanda başka bir taht entrikalarının başlamasına sebep olduğunu anlıyorsunuz. Kitap sonunda yararlanılan kaynaklar detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.