Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji

Muhammed Hacı Yusuf

İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji Gönderileri

İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji kitaplarını, İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji sözleri ve alıntılarını, İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji yazarlarını, İbnü'l-Arabi Zaman ve Kozmoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya zamanın dışında yaratılmıştır ve zaman yaratılmış dünyanın bir parçasıdır. Allah dünyayı zamanda yaratmadı, çünkü dünyanın yaratıl şından evvel O'ndan gayrı bir şey yoktu ve O da zamandan gayrıdır. Bu yüzden dünyanın yaratılışı zamandaki diğer olaylar ile kıyaslanamaz. Yaratıcının varlığı mantıken dünyanın varlığını öncelemektedir ve bu önce leme kronolojik olarak değildir. Tıpkı "Gün, güneş doğduğunda başlar. dediğimiz gibi güneşin doğmasını günün başlangıcından ayıran hiçbir zaman aralığı yoktur.Fakat mantıken eğer güneş doğmazsa gün başlamaz. Kayyum, Kadim ve Ezeli olan Allah'ın varlığ dünyanın varlığı için bir ön şarttır, sebep değildir.
Zaman, genel anlamda algılarımız tarafından nesnelerin hareketini ve olayları kronolojik olarak tasnif etmek için kullanılan bir araçtır: Hareket veya değişim olmadan zamanın hiçbir anlamı olmaz. Bu yüzden uyurken zamanı hissetmiyoruz. Uyurken ne kadar zaman geçtiğini anlamak için referans alacağımız standart bir harekete (güneş, ay, yıldızlar veya bir saat) ihtiyacımız vardır. Öyleyse zamanın mutlak bir anlamı yoktur: Zaman sadece bir şeye nispeten o şeyin varoluş halini tanımlamak için kullanılır. Bu yüzden İbnü'l-Arabî "zaman" ve "hal" kelimelerini bazen eş anlamlı kullanmaktadır: "İstediğin şekilde söyleyebilirsin: Onun varoluşunun zamanı veya onun varoluşunun hali."
Reklam
Zaman kavramı, eşyanın kronolojik düzenini ve hadiselerin süresini ilgilendirdiğin için gereklidir. Çünkü nev-i beşerin hayatı hadiselerden ibarettir ve bu yüzden zamanın imzası ömrümüzdeki her şeyde vardır: Biyolojideki yaşlanma sürecinde, mekanikteki zamanı kaydetmede, termodinamikteki zaman okunda ve entropide, birini beklediğimizde veya diğer durumlardaki radikal olarak çeşitlenen fiziksel zamanda. Bu yüzden zamanın gerçekliğini anlamak için fizik, biyoloji, psikoloji ve kozmoloji gibi birbirleriyle alakalı alanlarda araştırma yapmak gerekir.
Alem, gerçek olmasına rağmen sadece hayal edilebilir. Sadece bunu anlayanlar yolun sırlarına erişebilir.
Reklam
Uyanana kadar insan gezegenlerin tesirindedir, uyanmış kişi gezegenlere tesir eder.
İbn Arab'nn dda ettğ gb Blmelsn k, her şeyn br sandığı ( sadr ) vardır ve onu bu yolda (tasavvufta) blmek, asl lmlerden ve lmlerdendr. Çünkü âlem ve (çndek) her şey, son varlık olan İnsan'ın (nsan) suretne göre yaratılmıştır ve sadece İnsan, hem ç hem de dış olarak lahî İmge'ye göre yaratılmıştır. boyutlarındadır ve Allah onları br sandıkla yaratmıştır. Öyleyse öncelğ kendsne at olan Hak le sonuncusu olan İnsan arasında sayısını Allah'tan başka kmsenn blmedğ 'sandıklar' vardır. [11.652.23] Br şeyn "göğsü" onun ön yüzüdür, lk ortaya çıkan şeydr, bu yüzden onu blmek çok önemldr. İbn Arab burada Kur'an'dak şu ayet uygular ve genelleştrr: "Allah kme hdâyet etmek sterse onun göğsünü "teslm" (İslâm) üzere genşletr, km de saptırmak sterse onun göğsünü daraltır. ve sank göğe çıkmakla meşgulmüş gb daralmıştı ' (6:125). Ancak İbn 'Arab, "göğsün her şekln knc halnde olduğunu" ekler. [11.652.27], çünkü lk hal, şekln özüdür ('kalp') ve göğüs onun lk görünüşü veya etksdr. Sonra pek çok şey ve bunlara karşılık gelen "sandıkları" lsteler ve "zaman sandığı, Toz'un bçm kabul ettğ (an) zamandır" ve "gün sandığı Pazartes'dr" der [11.652.27].
1250 li yıllarda Arabi evrenin merkezi yoktur demiş!
Dünya merkezli evren anlayışı Dünyanın evrenin merkezinde olduğunu savunmaktadır. Güneş merkezli evren anlayışı ise Güneşin evrenin merkezinde olduğunu söylemektedir. Bunlarla beraber modern kozmoloji, kapalı bir zaman-mekân arenası olan evrenin bir merkezinin olmadığını ve tıpkı dünya (hacmindeki değil) yüzeyindeki herhangi bir noktanın merkez kabul edileceği gibi evrende de herhangi bir noktanın merkez kabul edilebileceğini ileri sürmektedir. Dünyanın veya Güneşin evrenin merkezi olması erken kozmolojide geçerli bir soru olarak kabul edilmekteydi fakat galaksilerin ve Güneş Sisteminin dışında bulunan yıldızlar arasındaki uzak mesafelerin keşfinden sonra geçerliliğini kaybetmiştir. Tüm bunlara ilaveten, Ibnü’l- Arabî’nin evrenin merkezinin olmadığını söylemesini burada hatırlatmakta fayda vardır [11.677.19]. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için şuraya bakınız: Bienkowski (1979).
105 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.