Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbret Taşı

İsmail Kadare
Baş kaldıran paşaların, başarısız sadrazamların kesilen başlarının yerleştirildiği İbret Taşı, Osmanlı İmparatorluğunun başkentinde urkutucu bir simge olarak yer almıştı. On dokuzuncu yüzyılın başlarında Yanya Valisi olarak hizmet eden, ancak kendi nufuzunu artırarak padişaha baş kaldıran Tepedelenli Ali Paşa, Arnavut halkına bir devlet vermeye niyetliyken, Saray paşanın kafasını İbret Taşında görmek istiyordu. Halkların kimliklerinin silinmesi amacıyla kurulan idari rejim yaşamı ıssızlaştırdıkça zalimlik tiyatrosu tek gösteri halini alacaktı. Puslu Balkan topraklarında dolaşan dedikodular ve ruyalar, insanların kaderlerini belirlemekte, mülkiyetin paylaşımının özgürlükten çok daha önemli olduğunu fısıldamaktaydı. Arnavutluktaki Osmanlı geçmişinin izlerini suren İsmail Kadare, İbret Taşını yazdığı yetmişli yıllardaki komunist duzenle de alegorik bağlar kurarak, Kafkayı aratmayan fantastik bir kâbus burokrasisi yaratıyor. Duraklama dönemindeki Osmanlı İmparatorluğunun batıya yöneldiği modernleşme surecinde gerçekten yaşanan olaylar uzerine oturttuğu romanında devletlerin idarecilerine, memurlarına ve halklarına dair hep geçerli zorbaca yaklaşımlarının minyaturunu işliyor. Osmanlının derin izler bıraktığı Arnavutlukun yaşayan en buyuk yazarından önemli bir dönem romanı.
Yazar:
İsmail Kadare
İsmail Kadare
Çevirmen:
Yaşar Avunç
Yaşar Avunç
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 200Basım Tarihi: Mayıs 2013Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınları
ISBN: 9786054764341Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
·
Puan vermedi
Büyük İmparatorluklar korku üzerine kurulmuştur. Ve bunun istisnası yoktur. İbret olsun diye akıtılan kanın da haddi hesabı yoktur. Tanıdığımız, bildiğimiz bir imparatorlukta meydanda, orta yerde bir taş vardır. İsyan edenlerin, görevini yapamayanların, başkaldıranların kelleleri durur bu taşın üstünde. İbret taşındaki bu kelleler insanları izler, insanlar da onları. Ve ibret taşı üzerindeki kelleye bakarken insanlar bir gün kendilerinin de orda olabileceğinden korkar. İbret olsun!
İbret Taşı
İbret Taşıİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201344 okunma
Reklam
200 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Ulus devlet mantığı ile Osmanlı Devleti’nin Tepedelenli Ali Paşa’nın vali olduğu Arnavutluk (Şkiperya, kartalların vatanı) ile ilişkilerinin eleştirel tarzda ele alındığı bir eser olup kurgusu ve muhtevası ile vasatın üzerindedir. Yazar; Tepedelenli Ali Paşa’nın isyanı üzerinden Osmanlı Devleti’ni eleştirmekte ve devletin yönetim anlayışına dair kendi verilerini ve delillerini sunmaktadır. Yazar özellikle yerel dillere müdahale konusunda tamamen ulus devlet bağlamında devlete yöneltilen eleştirileri Osmanlı’ya yöneltse de, bu George Orwel’vari yaklaşım, modern ulus devletlere ait olduğundan sırıtmakta ve yapay kaçmaktadır. Düşünsel akışların da olduğu eser mütercim tarafından başarılı bir şekilde tercüme edilmiştir. Bununla birlikte abdest yerine “aptes” (s. 126), küçümseme yerine “küçükseme”nin (s. 127) kullanılması kanaatimce doğru olmamıştır.
İbret Taşı
İbret Taşıİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201344 okunma
200 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bir Arnavut Milliyetçisinin Gözünden Osmanlı Romanı
Kitap Ağacı 600 Günde Devr-i Alem Kulübünün üçüncü kitabı, Arnavut yazar İsmail Kadare'nin kitabı "İbret Taşı"ydı. İsmail Kadare' nin daha önce Kuşatma isimli kitabını okumuştum ve oldukça beğenmiştim. O kitabında da Osmanlı kuşatması altındaki bir Arnavut şehrinin hikayesini anlatıyordu. Arnavutların gözünden Osmanlı'yı görme fırsatım
İbret Taşı
İbret Taşıİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201344 okunma
200 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İsmail Kadare’den okuduğum ilk kitap olan İbret Taşı’nda Arnavut bir yazarın gözünden Osmanlı-Arnavutluk ilişkisini görüyoruz. Genel olarak Tepedelenli Ali Paşa’nın isyanını anlatan kitapta devletin kendi devamlılığını sürdürmesi için hiçbir şeyden ödün vermeyeceğini görüyoruz. Kitabın ibret taşına konulan başın hikayesini farklı kişilerin gözlerinden görmemiz çok iyi olmuş. Kitapta gördüğüm bir diğer şey hayatın hep bir yenme ve yenilme savaşından oluşuyor olması. Hatta bazen insan tıpkı Hurşit Paşa’nın yaptığı gibi başkaları tarafından yenilmektense kendi kendini yenmeyi tercih edebiliyor. Ayrıca kitap bir devletin dil, din, tarih, kültür gibi milli özelliklerinin yok edilerek devletin tarihin sayfasından silinebildiğini görüyoruz. Kitapla kalın..
İbret Taşı
İbret Taşıİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201344 okunma
Reklam
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kurgusu ve tarihi dokusuyla oldukça akıcı bir okuma deneyimi veren İbret Taşı kitabı, konusunu bir Osmanlı Paşası olan ve 19. yy'da 400 yıldır elinde bulunan Arnavutluk'un iç işlerini yönetsin diye tayin ettiği #tepedenlialipaşa nın ayaklanip Padişaha kafa tutması sonucu yakalanıp idam edilerek kesilen başının ibret taşı denilen bir dikilitaşta sergilenmesinden alsa da, yazarın #orwellian bakışı ile distopik bir anlayış kazanmış. #okuyunpişmanolmazsınız #akilfikirgezegeni
İbret Taşı
İbret Taşıİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201344 okunma
200 syf.
10/10 puan verdi
Kendimi bildim bileli tarihi, tarihi romanları, tarihi film ve dizileri çok sevmişimdir. Hep bir şeyler öğreniyor insan bu izleri sürünce, ister istemez. Eser Arnavutluk'un 1800lerdeki siyasi tarihinden esinlenerek ve gerçeklerden bir an olsun kopmayarak yaşanan olayları anlatıyor. Eserde 4 kahraman var. Tepedenli Ali Paşa, Hurşit Ahmet Paşa, Tunç Hata ve bekçi abdullah. Osmanlıya bağlı bir eyalet olan Arnavutluk'un bağımsızlık devlet olabilme mücadeleleri, osmanlının bürokrasisi üzerinden çarpıcı bir şekilde anlatılmış. Ulusal kimlerin nasıl yok edildiği üzerine bir tez yazılsa bu eserde anlatılanlar kadar başarılı olacağına inanmıyorum. Bir milleti asimile etmenin yolları nelerdir, eminim bunu merak eden kafatasçı sömürgeci devletler çok merak etmemiştir bu konuyu. İsmail Kadarenin Taş Kentin Düşüşü adlı eserinden sonra okuduğum ikinci eseri de kendi vatanı ve devletini konu alıyor. Kendi toprağından bu kadar sağlam beslenen bir yazar da bana göre Mehmed Uzundur. Olayların sonunda her ne kadar Hurşit Ahmet Paşanın ölümü kurgusal olsa da yine de insanı etkiliyor. Osmanlı devletinin 19yy başlarındaki çırpınışlarının diğer batı milletlerine çektirdiği eziyet ve kahredici çabaları, bugün daha çok anlaşılır durumda bana göre. Tarihi eser sevenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap diye düşünüyorum.
İbret Taşı
İbret Taşıİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201344 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.