Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İffet Ya Hu

Ali Demirel

İffet Ya Hu Sözleri ve Alıntıları

İffet Ya Hu sözleri ve alıntılarını, İffet Ya Hu kitap alıntılarını, İffet Ya Hu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çünkü ceza,amelin cinsinden olur.Nasıl davranırsanız, size de öyle davranılır.
Hz. Ali (radıyallahu anh) şöyle buyurur: "Kötü kimselerle arkadaş olma! Zira onlar yaptıkları kötülükleri güzel göstermeye çalışır, senin de kendileri gibi olmanı isterler. Bu tür kişilerden uzak durmazsan farkında olmadan onların ahlâkı ile ahlâklanmaya başlarsın. İyi bil ki arkadaşlar yalnızca birbirlerinin söz ve davranışlarından değil, simalarından bile etkilenirler. Simalara bakmak dahi nefislerde ciddi bir etkiye sebep olur."
Sayfa 79 - Işık YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Allah(C.c) diyor ki;
Ben kainatlara sığmam ancak mümin kulumun kalbine sığarım.
Sayfa 173Kitabı okudu
Ben bu halimle insanların içine nasıl çıkarım? (Burada beraberdik orada da beraber olalım) Artık yaşamaktan ümidini kesen Müjdat, hanımına: - Bak Şeyma biz artık ölüyoruz. Bizi mezara gömecekler. Orada münker-nekir melekleri gelip, "Rabbin kim? Dinin ne? Peygamberin kim? Kitabın ne?" diye soracaklar. Sakın unutma, "Rabbin Allah, dinim İslam, peygamberim Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem), kitabım kur'an-ı kerim dersin." Oldu mu? Burada beraberdik; orada da beraber olalım. Sakın yanlış yapıp da başka cevaplar verme.
Nefsin gıdası, iffetsizlik, her türlü haram, isyan ve günahlardır. Günümüz insanının en büyük handikabı nefsin arzularının peşinden koşması, nefsin süfli duygularının, gayrimeşru zevk ve heveslerinin oyuncağı olmasıdır.
Reklam
Yaratılış itibariyle insanın karşı cinse zaafı vardır ve o, bu zaafiyla imtihan olacaktır. Bu çetin imtihanda muvaffak olanlar, Allah'ın rızasını kazanma adına önemli bir engeli aşmış olurlar. Böylece hem bu dünyada hem de öte dünyada mutluluğu elde ederler. Nitekim dünden bugüne şehvet imtihanını kazanmış nice iffet abideleri vardır.
Nefsin gayri meşru isteklerini yerine getirip onun kölesi olan bir insan, ulvi gayelerden uzaklaşır. Dava şuurunu kaybeder. Heva ve heveslere müptela olmak, insanı manevi değerlerden uzaklaştirir. Hayvani bir hayata yaklaştırır. Aklın, iradenin gücünü hiçe indirir. Gayrimeşru bir hayatın kölesi yapar. Bir anlık zevk ve duygusallık yüzünden hayatını karartan, bir ömür pişmanlık duyan pek çok insan vardır.
Madem öleceğim ve öldükten sonra da hesaba çekileceğim; öyleyse, şu fani dünyanın elemli lezzetlerine kapılıp, günah işleminin, hayasizligin ne manası var! Helal daire varken niye harama gideyim, niçin iffetsizliğe adim atayım? Düşüncesi içinde ölüm, bir yönüyle güçlü bir vazgecirici, bir yönüyle de costucuru bir tesire sahiptir.
Reklam
İffetli insan, şehvet duygusunu meşru ve helal yolda kullandığı gibi Allah'ın kendisine bahsettiği bütün nimetleri yaratılış gayelerine uygun olarak izin dairesinde kullanır. Mesela gözün iffeti, şehvete veya heveslere alet olmaması, helal güzelliklere bakması, tefekküre vesile olmasıdır.
Nefis, düşmandır. Mevlânâ, "Nefis insanı mahvetmek isteyen sinsi bir düşmandır. İnsanı ne zaman mahvedecegi belli olmaz." diyerek nefsin tehlikeleri konusunda bizi uyarır.
Ali Demirel/ Üsküdar,2011
Yaratılış itibariyle insanın karşı cinse zaafı vardır ve o, bu zaafıyla imtihan olacaktır. Bu çetin imtihanda muvaffak olanlar, Allah'ın rızasını kazanma adına önemli bir engeli aşmış olurlar. Böylece hem bu dünyada hem de öte dünyada mutluluğu elde ederler. Nitekim dünden bugüne şehvet imtihanını kazanmış nice iffet abideleri vardır.
"Rabbin seni terk etmedi ve sana darılmadı." (Duhâ Sûresi, 93/3)
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.