Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Eczacılık Güzel Kokular ve Kozmetik

İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası

Zeki Tez

İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası Sözleri ve Alıntıları

İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası sözleri ve alıntılarını, İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası kitap alıntılarını, İlaç ve Parfümün Sihirli Dünyası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kehribar sürtme sonucu statik elektrikle yüklendiği ve elektriksel olaylarla ilişkilendirildiğinden... "elektrik" terimi bi bağlamda Yunanca kehribar anlamına gelen "elektra/elektrum/elektron" sözcüklerinden türemiştir.
Fransa'da eczacıların ilaçlarına koydukları ve köken belirleyen etiketlerin içinde, eğer ilacın hammaddesinin Türkiye kökenli olduğu belirtilmişse, bu onun tedavi edici niteliğinin yeterli güvencesi sayılmaktaydı.
Reklam
PARACELSUS
Tüm maddeler birer zehirdir, zehirli olmayan madde yoktur. Onu zehirsiz kılan şey, yalnızca düşük dozudur.
Osmanlı'da kısır kadına aşağılık bir insan olarak bakılırdı.
Sayfa 142Kitabı okudu
Ad gibi ad köşemizde bugün:
Ortaçağın büyük hekimi Paracelsus'un (1493-1541) gerçek adı, Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim'dır.
İngiliz parlamentosu'nun 1770 tarihli bir yasasına göre:
"Yüz boyası, koku, takma diş, takma göğüs ve kalça, topuklu ayakkabı kullanarak koca bulan tüm kadınların evliliği, kocası şikayetçi olduğunda, yasa karşısında hükümsüzdür. Bu suçu işleyenler göz boyamacılıkla suçlanacaktır."
Sayfa 258Kitabı okudu
Reklam
Rusya'da mumya tozunun ilaç olarak kullanımının, ünlü romancı Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910) tarafından "gelişmeyi sağlayıcı ilaç" olarak propagandası yapılmıştı.
Sayfa 115Kitabı okudu
Bi buna el atmadığınız kalmıştı
Astrolojik otacılar, bitkileri, zodyakın farklı işaretleriyle ilişkilendirmișlerdi. Onlar bedenin çeşitli kısımları üzerinde egemen olan işaret ve gezegeni belirleyip aynı astrolojik işareti taşıyan bitkiyi tanımlamak suretiyle özel hastalıkları tedaviye girişmişlerdi.
Mısır, Yunan ve Roma makyaj, macun ve pudra sanatının, günümüz kozmetik sanayisi ürünleri karşısında belirgin bir zararlı yanı vardı: Makyaj sandığında yer alan ve gerçekte modaya uymak amacıyla insanların yüz, göz, ağız ve diğer beden kısımlarına sürdükleri bu maddeler, kısmen cildi tahriş edici bir özelliğe sahipti. Meleksi bir soyluluğun simgesi olarak solgun göstermek üzere yüze sürülen kurşun beyazı (üstübeç, bazik kurşun karbonat), yanak ruju olarak kırmızı fosfor, zincifre (civa sülfür) temelli dudak boyası, orpiment'ten (arsenik trisülfür) göz boyası, antimon sülfürden sürme, gözlerin parlamasını sağlamak için zehirli madde içeren güzelavratotu özü vb. şeklinde uzayıp giden bu liste, adeta zehir dolabından hazırlanmış bir reçete idi.
Sayfa 227Kitabı okudu
“Farmasi” sözcüğünün kökeni, genelde Yunanca “pharmakon” (hem ilaç hem de zehir anlamına gelir ve ilaçla zehir arasındaki ince sınırı işaret eder) sözcüğüne yakıştırılır.
Sayfa 10
Reklam
İşaret (Signatur) Öğretisi:
Paracelsus, tedavi konulu "signatur" öğretisini biçimlendirmesiyle ünlenmiştir. Bu öğretinin kapsamı: -Tedavide kullanılan malzeme ile insan organı arasındaki benzerlik, -Yüz şekli ve davranış olarak insan ile özel bir hayvan arasındaki benzerlik, -Kullanılacak drog ile hastalık belirtileri arasındaki benzerlik ... *Supreme Mysteries of Natura
sabun, Roma’daki Sapo Tepesi’nde rastlantıyla keşfedilmiştir. Tapınaklarda yakılarak kurban edilen hayvanların aşağıya akan yağları ile karışan odun külleri, Tiber Nehri’ne sürüklenirmiş. Bir süre sonra burada çamaşır yıkayan kadınlar, bu kaygan maddenin karıştığı suyla yıkadıkları çamaşırların daha kolay temizlendiğini görmüşler. Roma’lı tarihçi Yaşlı Plinius, sabunun ilk olarak keçi yağının odun külüyle kaynatılarak elde edilmiş olduğunu söyler.
Trient Konsili’nden ortaya çıkan ve 1545-1563 döneminde uygulanan genel banyo ve yıkanma yasağı sonucunda Fransa’da insanlar, “kir kokusunu” örtmek üzere ivedi olarak esans kullanmaya yönlendirilmiş; bu arada misk ve ambere “antibakteriyel” niteliği bile yakıştırılmıştır. Parfümün zafer kazanmasıyla parfümcülük mesleği de bir daha birleşmemek üzere eczacılıktan kesin olarak ayrılmıştır. Bundan sonra da uçucu yağlar, artık ilaç olarak değil de yalnızca ve bilinçli şekilde koku maddesi olarak kullanılmıştır. Böylelikle de Ortaçağ’ın “balsam” kavramı yerine “parfüm” kavramı kullanılır olmuştur.
HayyKitap - G. Hammer, Geschichte der ätherischen Öle und Terpene bis 1881 unter Berücksichtigung des industriellen Einsatzes, Inst. für Geschichte der Naturwiss., Münih (2000).
Lavanta çiçeği, güvelere karşı korumak için yün ve keten giysilerin arasına serpilirdi.
Sayfa 21
Türkiye’de Cumhuriyet’in ilânından sonra 1933 Üniversite Reformu ile İstanbul’daki Eczacı Mektebi, önce Fen Fakültesi’ne ve tekrar Tıp Fakültesi’ne (1942) bağlı olarak çalışmıştır. 1960’ta Türkiye’nin ilk eczacılık fakültesi olan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin kuruluşuna kadar Türkiye’de eczacılık eğitimi yalnızca İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olarak yapılmış ve 1962’de İstanbul’daki Eczacılık Okulu, Eczacılık Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Eczacılık Yüksek Okulu 1968 yılında açılmış ve 1971’de fakülteye dönüştürülerek Türkiye’nin üçüncü eczacılık fakültesi olmuştur.
Sayfa 232
250 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.