İnancın En Güzel Tarihi

Jean Bottéro

İnancın En Güzel Tarihi Gönderileri

İnancın En Güzel Tarihi kitaplarını, İnancın En Güzel Tarihi sözleri ve alıntılarını, İnancın En Güzel Tarihi yazarlarını, İnancın En Güzel Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Puta tapmak pahalıdır
“II. yüzyılda, gerek Yahudi gerek Hıristiyan yazarlar putataparları o kadar “pahalıya” patlayan inançlarından kurtulmaya davet ediyor ve onlara özetle şöyle diyorlardı: “Diana’ya ayrı, Zeus’e ayrı, Herakles’e ayrı tapıyorsunuz; ayrıca kentin tanrıları, Roma’nın tanrıları, evin tanrıları [lares] da var... Bir türlü sonu gelmiyor; her zaman ya birine ya ötekine kurban sunmak zorundasınız, çünkü her zaman ya biri ya öteki tapınılmak istiyor. Her an yeterince ibadet edememek ya da tanrılarınızın karşılıklı kıskançlıklarına neden olmak korkusu içindesiniz! Onlar aralarında savaşıyorlar, kabak kimin başına patlıyor? Sizin!.. Gelin, ibadet ve saygınızı bütün bu gözü doymaz tanrılar arasında dağıtmaktan vazgeçin; kurbanlarınızı hepsinin üstünde olan tek Tanrı’ya sunun! Böylece huzura kavuşursunuz!.. Biz size işte bu Tanrı’yı, dünyanın biricik Yaratıcısı ve Efendisini muştuluyoruz! ”
Sayfa 151Kitabı okudu
Din her zaman Tanrı’nın yerini almıştır
“Din her zaman Tanrı’nın yerini almak, insanları Tanrı’yı bulmak için kendisinden geçmeye zorunlu tutmak eğiliminde olmuştur. Pek çok insan için Tanrı’yı bulmak ancak tapınma ve törenlerde mümkündür, başka yerde değil. Öyleyse din demek, insanı Tanrı’ya ulaştırdığına ya da Tanrı’yı hoşnut ettiğine inanılan dinsel yükümlülükler ve gelenekler demektir. İsa işte böyle bir din anlayışıyla bağını koparmıştır.”
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
İnsan Hakları Bildirisi
“Bildiğimiz evrensel İnsan Hakları Bildirisi de Yasa Levhaları’nın ilkelerini, “imgeselliğini” tekrar eder. Hıristiyanlık bu açıdan hiçbir yenilik getirmemiştir. İnsan haklan etiği Sina dağında, şiddet kullanmayı yasaklayan (“Öldürmeyeceksin”, “Çalmayacaksın”...) bir vahiyle, yani iyilik ve adalet üzerine kurulu insan ilişkilerinin olabilirliği fikriyle doğmuştur.”
Tanrı’nın adı
“Yahudi kitaplarında en az kullanılan sözcük, olasılıkla, Tanrı’nın adıdır; bunun nedeni en başta çekingenlik ve saygıdır (“Tanrı’nın adını olura olmaza ağzına almayacaksın!”), ama aynı zamanda Tanrı’nın adına her şeyin yapılabileceğini ve en şiddetli zulümlerin uygulanabileceğini bilme-çmizdir de. Yasa, etiğin güvencesi olarak, yapılacak doğru hareketlerin hatırlatıcısı olarak, yanımızdadır.”
Yahve
“Söz konusu Yahve adı, (Musa’nın dili olan İbranicede) “olmak”, “var olmak” anlamına gelen fiilin şimdiki zaman çekiminin eril tekil üçüncü şahsını gösteriyordu. Buna göre, “Yahve” demek, “O vardır”, “O orada, hazır ve nazırdır” demek oluyordu.”
Musa halkına Yahve’den başka tanrı tanımamanın sadece ona bağlanmanın ve sadece ona tapmanın gerektiğini öğretmiştir bu din tarihçilerinin bir tanrıcılık Henoteizm adını verdikleri şeydir öteki tanrıların varlığı yatsınmaz fakat sadece bir tanesine bağlanırlar geri kalanlarla ilgilenilmez onlar görmemezlikten gelinir.
Reklam
Geri115
160 öğeden 151 ile 160 arasındakiler gösteriliyor.