Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsanın Dört Zindanı

Ali Şeriati

İnsanın Dört Zindanı Sözleri ve Alıntıları

İnsanın Dört Zindanı sözleri ve alıntılarını, İnsanın Dört Zindanı kitap alıntılarını, İnsanın Dört Zindanı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu dördüncü zindanı bertaraf edip ondan kur tulmanın gereği, kendine karşı başkaldırmak ve iç duvarlarını yıkmaktır; insan, mecburen kendi ni yıkmak, yadsımak, dizginlemek, engellemek ve kendine isyan etmekle ancak özgürlüğünü elde edebilir.
Herkes bir ölçüde ve bir dereceye kadar insan olabilmiştir.
Reklam
Beşer bir "imek"tir var olmak veya bulunmaktır. Oysa insan bir "olmak"tır. İnsan'ın "beşer"den ve bütün diğer tabiat olgularından farkı -hayvan olsun, bitki veya cansız nesneler olsun farkı- şuradadır: Doğanın bütün diğer görünüşleri birer "imek"tir. Yalnızca insan yukarıda belirtilen özel anlamı ile bir "olmak"tır.
Friedrich Nietzsche deha sahibi büyük bir feylesof, çağdaş beşer düşüncenin övünçlerinden biridir. fakat genç Nietzsche gururlu-kibirli bir adamdır. "hak zorunludur, kaba-güç, zor esastır" kabilinden sözleri vardır. bunlar gençlik gururundan ileri gelen sözlerdir. ömrünün sonuna doğru o kadar iyilik ve nezaket dolu, aşk, sevgi ve insan
Bir yazar, "insan" denen varlığı, yazdığı fantezi türü bir kitapta, Mars gezegenin giden bir bilginin ağzından şöyle tasvir etmektedir: Gezgin olarak yeryüzünden uzay yolculuğuna çıkan bu bilgin , Merih’te inerek caddelerde dolaşmakta iken bir fakültede verilecek bir konferans ilanı görür. İlanda belirtildiğine göre, Merih
Sözün Özü
Özgür kılıcı yaratıcı, bilinçli insan; tabiat zindanından bilimle, tarih zindanından bilimle, toplumsal düzen zindanından sosyoloji bilimi ile kurtulur fakat dördüncü zindandan din ile aşk ile kurtulur.
Reklam
Çok ağır, korkunç, deruni ve zor olan bu dördüncü zindandan insan; aşk akıl ve mantığın ötesinde bir hedef için veya başkaları için bizi kendimizi inkarı ve kendimize başkaldırmaya çağırabilen, gerektiğinde bir ülkü veya başkası uğruna fedakarlık etmektir. Bu aşamada özgür insan meydana gelir bu en yüce insan olma aşamasıdır.
Sayfa 60
3. Sosyal Düzen Zindanı
Sosyolojizm ve sosyal düzen zindanından ise bireyler bilim ile kurtarabilir ve kendi toplum düzenlerinin kurucusu olabilirler.
2. Historizm Zindanı
İkinci zindandan yani historizm zindanından tarih felsefesi ve tarihin belirleyiciliğinin istihdamını, yani tarih bilmini tanımakla kendi kurtuluşunu temin eder.
Biz aşılama, budama ve ayıklama tekniğini, bağ bakımını ve bitki bilimini çağdaş bilimin en üst düzeyinde bilen, ama diktiği ağacın türünü düşünmeyip içinde yaşadığı toplumun hangi meyveye ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulundurmayan bir bağcıya benzeriz.
Reklam
"İnsanın ideali, o kadar yüce olmalıdır ki asla bir noktada durmasın, bir yere bağlı kalmasın. Yoksa bu ideal, duruşa maruz kalır ve duruş da anlamsızlık, abes ve boşlukla sonuçlanır."
Onlar şöyle diyorlar: "Ahlak, geçmişte maslahatlara dayanarak yapılan ve sonra izafî olan; bir yerde beğenilen, bir yerde beğenilmeyen özel sosyal ilişkilerden ibarettir." Doğrudur, ama bu ahlak değildir. Bu, ahlaki geleneklerdir. Ahlaki gelenekler tarih ve tabiat tarafından üretilmişlerdir; sosyal ilişkiler, hatta tabiat ona müdahale eder, nispi, göreceli ve değişebilirdir; değeri ve asaleti yoktur. ... Ahlak, bireyin bütün maddi ve gayrı maddi menfaatlerini hiç ödül beklemeksizin feda ettiği bir aşamaya erişmesinden ibarettir.
Sayfa 89 - Fecr Yayınları
İnsana özgü olan en üstün var oluş "başkaldırıyorum, o halde varım" dır.
"İnsanın önce ihtiyacı vardır. Sonra insan refaha erişir. Daha sonra refah boşluk ve anlamsızlığa, boşluk ve anlamsızlık isyana, isyan ise zahitlik ve öznelcilikle sonuçlanır."
Başkalarına nasihat etmek yerine onları bilgilendirin, bilgiyle donatın, onlar kendi yollarını bulacaklardır.
1.500 öğeden 8,4bin ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.