Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar

Friedrich Schiller

İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar Gönderileri

İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar kitaplarını, İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar sözleri ve alıntılarını, İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar yazarlarını, İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendime ve Mimarlık, Sanat ve Felsefeye Meraklı Olanlara Okuma Listesi
Elimde Olan Kitaptan Yola Çıkarak: Kitap
Edebiyatta Mimarlık
Edebiyatta Mimarlık
İçindekiler Kısmında I. Mimarlığa Referans Veren Klasikler 1.
İlyada
İlyada
2.
Odysseia
Odysseia
Reklam
Sanatın Gerekliliği
İnsan, bedensel uykusundan uyanarak kendine gelir, insan olduğunu anlar, çevresine bakar ve kendini bir kültür içinde bulur. İhtiyaçların zorlaması, onu, kendisi henüz bu durumu özgürce seçmeden buraya atar; kendisi henüz bunu akıl yasalarına göre yapamazken gereklilik onu ”salt doğa yasalarına” göre donatır. Ama insanın salt doğa ihtiyacından ortaya çıkmış ve yalnızca bunun tatminine yönelik bu ihtiyaç devletinde, o, ahlaki kişi niteliğiyle yetinemez ve zaten yetinseydi onun için ne berbat olurdu!
Sayfa 27
"Bir yanda zenginleşen deneyim ve daha kesinleşmiş bir düşünce, bilimlerin daha keskin bir ayrımı, öte yanda devletlerin daha karmaşık çarkları, sınıfların ve işlerin daha sert bir farklılaşmasını gerekli kılmasıyla birlikte, insan doğasının iç birliği de koptu; mahvedici bir kavga onun uyumlu güçlerini ikiye böldü.... Bütünün yalnızca küçük bir parçasına ebedi olarak bağlanmış durumdaki insan da kendini parça olarak yetiştiriyor; ... asla benliğinin ahengini geliştiremiyor ve doğasındaki insanlığı vurgulayacak yerde işinin, biliminin bir kopyası oluyor.... İnsan melekelerinin birbirinden bağımsız ve kopuk olarak geliştirilmesi sayesinde dünyanın tümü için ne kadar fazla şey kazanılırsa kazanılsın, şurası inkar edilemez ki, insanları bu tür bir kültür arayışına sevk eden dünyanın bu nihai amacı onlar için istirabın, bir tür lanetlenmenin sebebidir."
İnsan, kendi yetkinliği içinde düşünülünce, değişmenin dalgaları içinde, hep aynı kalan değişmez bir birliktir.
Biz, edilgenlikten etkenliğe, duygusuzluktan duygululuğa, uygunluktan uygunsuzluğa geçeriz ama biz gene de hep biziz, bizden de öz olan kalır.
Reklam
Gerçeği aşmaya yüreklilik göstermeyen, hiçbir zaman, doğruyu elde edemez.
321 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.