İslam, "Allah'ın iradesine teslim olma"dır, yani Allah'ın emrine ve Ahlaki Buyruğu, dünyanın fiziki dokusunda uygulamaya azmetmedir. Bu uygulama Allah'a hizmettir; O'na ibadettir. Müslüman, bu hizmeti yerine getirebileceğine, getirmek zorunda olduğuna dair inancını aslayitirmemiştir. O kendi kendini yokladığı şu sıralarda, daha önce asla tasavvur etmediği bir bütünlük içinde bu hizmetin anlamını idrak etmeye çalışmaktadır. Müslüman'ın şu anda doğmakta oaln tasavvurunun derecesi, genişliği, tamlığı ve faaliyeti, sadece kendi geleceğini değil, çevresindeki dünyanın da büyük bir kısmını etkisi altında alacaktır.
Türler:
Kitabın Konusu:
368 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Yenilenme
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Yenilenme ve Yeni Bir İslam Fazlur Rahman eserin giriş kısmında İslam modernizm kavramını tarif ve tasvir ettikten sonra, İslam modernizminin zayıf yönlerini geniş bir şekilde açıklamış ve bu problemin çözümü üzerinde durmuştur. Fazlur Rahman’a göre, İslam dünyası fikri bir teceddüdü başarmak zorundadır. Düşünce alanında yeniden bir kuruluşun olabilmesi için de modern eğitim kurumlarına ihtiyaç vardır. Bunların gerçekleşebilmesi ise fikri yenilenmenin gereklerine göre yetişmiş insan gücüne ihtiyaç gösterir. Modernistin görevi, çağdaş bir teoriyi İslamla kaynaştırmak olamaz. Asıl olan, modern düşüncenin var olmasını sağlayan postulatları hazırlamaktır. Ancak böyle bir hazırlıktan sonra Müslümanın düşünce alışkanlığında köklü bir değişme olabilir.
İslam
İslamFazlur Rahman · Ankara Okulu Yayınları · 2008129 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
Fazlurrahman'ın İslam düşüncesi ve kültürünü elestirel ele aldıği güzel bir eseri. Yer yer oryantalistlere de elestirilerini gönderiyor. Klasik anlayısın çok sert bkr sekilde karsiladigi bir eser. Ama düşünce mirasimizi elestirmeden de ilerleyiş mumkun degil. Fazlurrahman da felsefe hadis tefsir alanlarinda ciddi elestiriler yaparak bu zemine katki saglamistir. Okunmasi gerekli bir eser bence
İslam
İslamFazlur Rahman · Ankara Okulu Yayınları · 2008129 okunma

Yazar Hakkında

Fazlur Rahman
Fazlur RahmanYazar · 14 kitap
21 Eylül 1919'da Hindistan'ın (bugünkü Pakistan'ın kuzeybatısında bulunan) Hazara şehrinde, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Mevlana Şihabuddin, Deobandi (Diyobendi) ekole mensup bir alimdi. Fazlur Rahman, ilk eğitimini babasından aldıktan ve -kendi ifadesiyle- 10 yaşında Kur'an'ı ezberledikten sonra medrese eğitimine başladı. Ailesi 1933 yılında Lahor kentine taşınınca üniversiteye gitti. Bir yandan da babasından aldığı özel eğitimini devam ettirdi ve 1940'ta Pencap Üniversitesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitede yaptığı yüksek lisansını 1942 yılında tamamladı ve aynı yıl bu üniversiteye asistan olarak atandı. 1946-1949 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde doktora çalışması yaparken bir taraftan da İslam felsefesi ile ilgilendi. Bu dönem, Fazlur Rahman'ın geçirdiği zihniyet dönüşümü bakımından bir dönüm noktası olmuştur. Bunu kendisi şöyle ifade eder: "İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde doktora öğrenimi yaptıktan ve Durham Üniversitesi'nde ders vermeye başladıktan sonra, daha önce almış olduğum modern eğitim ile geleneksel eğitimim arasında bir çelişki hissettim. 1940'lı yılların sonu ile 1950'li yılların başlarında felsefe çalışmaktan doğan ciddi bir şüphe dönemi geçirdim. Bu, geleneksel inançlarımı darmadağın etti." Doktorasını tamamladıktan sonra Oxford'da Fars Medeniyeti ve İslam Felsefesi hocası olarak ders vermeye başladı; arkasından Durham Üniversitesi'ne, 1958 yılında da Kanada McGill Üniversitesi'ne geçti. Burada üç yıl çalıştıktan sonra Pakistan'da askeri bir darbeyle yönetimi ele geçiren Eyüp Han'ın daveti üzerine Pakistan'a gitti. Eyüp Han'a danışmanlık, İslami Araştırmalar Enstitüsü'nde idarecilik ve müdürlük yaptı (1961-1968); İngilizce Islamic Studies ve Urduca Fikr-o-Nazar dergilerini çıkardı. Bu enstitü bünyesinde çok sayıda talebeye dersler verdi ve yurtdışına gitme imkanı sağladı. Burada kaleme aldığı kitap ve makalelerde ortaya attığı görüşler dolayısıyla Pakistan ulemasının büyük tepkisini çekti. Gittikçe artan tepkiler onu 1968 yılında Pakistan'ı terk etmeye zorladı. Amerika'ya gitti; 1969 yılında Chicago Üniversitesi'ne hoca olarak intisap etti ve 26 Temmuz 1988 yılında vefat edene kadar burada İslam Düşüncesi Profesörü olarak çalıştı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.