İslam İlmihali

M. Asım Köksal
9.2/10
20 Kişi
89
Okunma
25
Beğeni
7,7bin
Görüntülenme
İman İbadet İtikat Ahlak Namaz Abdest Oruç Hac
207 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
İnsanın yaratıcısına karşı yerine getirmesi gereken sorumlulukların ibâdet boyutunu ilm-i hâl kitapları inceler. Bu kitaplar, İslâm’ın beş temel şartı başta olmak üzere akaid ve ahlâka dair ana meseleleri konu edinirler. Elinizdeki bu kitap, ilm-i hâl edebiyatının Türkçedeki en önemli örneklerinden biridir. M. Âsım Köksal’ın büyük bir ustalıkla kaleme aldığı bu çalışmada üç ana bölüm yer almaktadır: Akaid, ibâdetler ve ahlâk. Bu üç alana ait konuları oldukça sade bir dille inceleyen eser, bir Müslümanın gerek düşünce gerek iç dünya gerekse davranış açısından riayet etmesi gereken temel ilkeleri kazandırmayı amaçlamaktadır. Kendisinden önceki kaynakları âdeta damıtarak ve anlaşılabilir bir dille sunan kitap, her yaştan okuyucuya hitap edecek temel bir kaynaktır.
İslam İlmihali
İslam İlmihaliM. Asım Köksal · Ketebe Yayınları · 202189 okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
İlmihal okumak isteyen herkes için çok güzel bir başlangıç kitabı. Çok açık ifadelerle hazılanıp detaylarda boğulmamış. Ketebe'nin titiz baskısıyla buluşmuş olması da ayrıca güzel olmuş.
İslam İlmihali
İslam İlmihaliM. Asım Köksal · Ketebe Yayınları · 202189 okunma

Yazar Hakkında

M. Asım Köksal
M. Asım KöksalYazar · 41 kitap
1913 yılında Kayseri’nin Develi ilçesinde doğdu. Babası Hafız Mehmed Edip Efendi, Annesi Döne Hanım’dır. Babası 1914’te çalışmak için Arjantin’e gidip 22 yıl boyunca dönmediği için babasını görmeden büyüdü. İlköğrenimini 1927’de Develi Numune Mektebi’nde tamamladı. Çeşitli engeller yüzünden resmi öğrenime devam etme fırsatı bulamadı[1] 1933 yılına kadar Kayseri Ulemasından Develi Müftüsü İzzet Efendi'den medrese usulüne göre ”Mukaddimat-ı Ulum” (ilimlere giriş) eğitimi aldı. 1927’de Safahat’tan etkilenerek dini manzumeler yazmaya başladı. 1928-1930 arasında Develi Ticaret ve Sanayi Odası Başkatibi olarak çalıştı. 1933 yılında Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nda memurluğa başladı; bu kurumda 31 yıl çalıştı. Ankara'da bulunduğu sıralarda Kerkük ulemasından Muhammet Efendi’nin öğrencisi oldu. İskilipli İbrahim Etem (Gerçekoğlu)'den tasavvuf terbiyesi alan Asım Köksal, aynı kişiden icazet aldı. 1936’da Mehmet Akif’in Mısır’dan döndükten sonra İslam peygamberinin hayatı üzerine bir eser yazmak isteğini gerçekleştiremeden ölmesi üzerine onun bu isteğini yerine getirmek üzere “Peygamberimiz” adlı eseri yazdı; eser, 1944’te yayımlandı. İlk evliliğini 1936 yılında Neşadet Hanım ile yaptı ve bu evlilikten üç çocuğu dünyaya geldi. 1939 yılında manzum eseri “Armağan” ve 1946’da manzum şiirlerinden oluşan “Ezanlar” adlı kitaplarını yayınladı. 1946’da yayınladığı bir diğer eser olan “Gençlere Din Kılavuzu”, daha sonra yayımlayacağı “İslam İlmihali” adlı eserin çatısını oluşturdu. Neşadet Hanım’ın 1951 yılında ölümünden sonra ikinci evliliğini Şadan Hanım’la yaptı ve bu evlilikten dört çocuğu dünyaya geldi. 1964 senesinde İslâm Tarihi adlı eserini yazabilmek için emekli oldu. 34 yıl boyunca eserleri üzerinde çalıştı. 1950’li yıllarda Diyanet İşleri adına radyoda haftalık dini konuşmalar yaptı. İslam Tarihi kitabı Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulunun kararı ve teklifi ile1983 yılında Siret'ün-Nebî Yarışmasına katıldı. Eser, “9. Milletlerarası Siret Kongresi”’nde birinci geldi. Türkiye Yazarlar Birliği, kendini 1995 yılının kültür adamı seçti. 1998 yılında Ankara’da öldü. Ankara'nın Keçiören ilçesine bağlı Bağlum semt mezarlığına defnedildi. Eserleri İslâm Tarihi - Hz. Muhammed Aleyhisselam ve İslamiyet (18 cilt) Hz. Hüseyin ve Kerbela Faciası Peygamberler Tarihi Gençlere Din Kılavuzu Tevbe Reddiye (Caetani'nin İslam tarihine reddiye) Peygamberler (manzum) Peygamberimiz (manzum bir siret) Sohbetler Armağan Ezanlar Bir Amerikalının 23 Sorusuna Cevap Türkçe Ezan Meselesi Şeyh Bedreddin (basılmamıştır) Şeyh Ahmet Kuddisi hayatı, mesleği, üstün kişiliği ve eserleri İslâm İlmihâli Ödülleri 1983 yılında 18 ciltlik İslam tarihi eseriyle "Pakistan Siret Ödülü"’nü kazandı. 1995 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın Kültür Adamı” seçildi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.