Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'ın Ortaçağ Avrupası Üzerine Etkisi

W. Montgomery Watt

İslam'ın Ortaçağ Avrupası Üzerine Etkisi Sözleri ve Alıntıları

İslam'ın Ortaçağ Avrupası Üzerine Etkisi sözleri ve alıntılarını, İslam'ın Ortaçağ Avrupası Üzerine Etkisi kitap alıntılarını, İslam'ın Ortaçağ Avrupası Üzerine Etkisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arap etkisi kendisini göstermeden önce Avrupa'daki tıbbi uygulamanın niteliği düşüktü.
Sayfa 100 - Bilgesu YayınlarıKitabı okudu
bedeviler, öyle dindar Müslümanlar olmadılar.
Öte yandan bedeviler, gerek Muhammed hayattayken gerekse daha sonraki zamanlarda pek öyle dindar Müslümanlar olmadılar.
Reklam
İslam kültürünün yayılması kuşkusuz Arapların ticaret ve tüccarlık alanındaki becerileri ve enerjileri tarafından da desteklendi.
Sayfa 31 - Bilgesu YayınlarıKitabı okudu
Kâğıt, Çin'de icat edildi ve 8. yüzyılın ortasında Araplarca esir alınan Çinli zanaatkârların özgürlüklerini kâğıt üreterek kazandıkları söylenmektedir. Kâğıt, başlıca alternatifi Mısır papirüsünden daha ucuz olduğundan önemi çok geçmeden fark edildi. Harun Reşid'in veziri Yahya bin Halid yaklaşık 800 yılında Bağdat'ta ilk kâğıt fabrikasını kurdu. Ardından kâğıt üretimi Suriye ve Kuzey Afrika üzerinden batı yönünde, İspanya'ya doğru yayıldı ve böylece kâğıt yaygın biçimde kullanılır hale geldi.
Sayfa 45 - Bilgesu YayınlarıKitabı okudu
Araplar yalnızca Yunan düşüncesinin aktarıcıları değildirler, aynı zamanda öğrendikleri disiplinleri hem canlı tutan hem de onların sınırlarını genişleten gerçek taşıyıcılardı.
Sayfa 71 - Bilgesu YayınlarıKitabı okudu
Müslüman İspanya'nın belediyecilik alanındaki uygulamaları Arapların binlerce yıllık kent yaşamı deneyimi mirasının parçası oldukları Ortadoğu'dan kaynaklanan düşünceler üzerine tesis edildi.
Sayfa 46 - Bilgesu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir süre pusulayı Çinlilerin icat ettiği varsayıldıysa da, bu bir efsanenin yanlış anlaşılması nedeniyleydi. Çinli denizcilerin pusulayı kullanmalarına ilişkin ilk kayıt yaklaşık M.S. 1100 tarihlidir ve aynı zamanda onlara pusulanın kullanımını yabancılardan gördükleri söylenmektedir. Yabancılar rahatlıkla Araplar olabilir, çünkü Çinliler 9. yüzyıldan beri Basra Körfezi'nde ve Kızıl Deniz'de ticaret yapıyorlardı.
Sayfa 38 - Bilgesu YayınlarıKitabı okudu
Arap rakamlarının yararı daha pratik amaçlar için kullanıl­ maya başlanmandan önce kanıtlanmışh. Arap rakamlarıyla bir­likte Avrupa dillerine çeşitli sözcükler girdi. Fransızca 'chiffre', Almanca 'Ziffer' ve İngilizce 'cipher' (rakam) ve benzer şekilde Fransızca ve İngilizce 'zero' (sıfır), 'boş' anlamındaki Arapça şifr'dan gelmektedir. Bu Arapça sözcük, özel bir durumun (bir­ler, onlar, yüzler v.b.) boş olduğunu göstermek için kullanılan bir işaret için kullanılmaktaydı. Bu işaret, karmaşık bir düşün­ ceyi temsil ettiğinden, onun ilk bulunuşu diğer dokuz rakamın bulunuşundan daha sonradır; dokuz rakamı kullananlar sıfırı kullanmakta zorlandılar -bu yeri boş bırakma alışkanlığınday­ dılar. Bununla beraber ya da sırf bu nedenle sıfır-işareti için kullanılan sözcük, bazı Avrupa dillerinde on rakamın tümü için kullanıldı. 'Kitap' ya da 'yazma' anlamına gelen bir başka Arapça sifr (Arapçada farklı hecelenmektedir) sözcüğü daha vardır ve genelde tamamen olanak dışı olmasına rağmen bunun, sözcüğün Avrupa'daki kullanımını etkilediği söylenmektedir.
Nakliye ticaretinde Arap payının azalmasının nedenleri bu­ lanıkhr. Claude Cahen, akla uygun bir biçimde bunun nedenin Arapların Müslüman olmayan ülkelere seyahat etmek isteme­ meleri ya da bu ülkelerin yöneticilerinin Müslümanları dışla­ ması olamayacağını, ama daha ziyade Arapların (İtalya ve Bi­zans imparatorluğu dışında) Avrupa'yla ticaret yapmaya ilgi duymaması olabileceğini savundu. Ticaretin hacminin ilgi du­yulamayacak kadar az olduğunu düşünmüş ya da malların nakliyahnı Müslüman olmayan ellere bıraktıklarında daha iyi sonuçlar alındığını görmüş olabilirler. Arap tacirler kararlan tek başlarına almıyorlardı, çünkü Fahmi Mısır ve muhtemelen diğer Müslüman yönetimler yabancı tüccarları kendi pazarla­ rına gelmeye ve burada vergi ödemeye zorlamaktaydılar. Nite­kim İtalya ile Mısır arasında mallar İtalyanlar tarafından taşın­ makta ama İtalyanların Mısır üzerinden Kızıl Deniz' e ya da Su­dan' a geçmelerine izin verilmemekteydi. İtalyanlar Orta Av­rupa'yla ilişkilerinde aynı ilkeyi benimsemiş gibi görünmekte­ler ve Bizans'ın bu bağlamdaki uygulaması da temelde ben­zerdi. Tacirlerden daha çok siyasi yönetimlerin çıkarına olan bu maliye politikası, İslam ticareti desteklese de, Müslüman tacir­lerin çok az siyasi iktidara sahip olduklarının bir kanıtıdır.
Sayfa 35 - Teknoloji ve TicaretKitabı okudu
Avrupa'nın Arap tıbbına bağımlılığının 15. ve 16. yüzyıla kadar sürdüğü, basılan ilk kitapların listesine bakıldığında görülmektedir. Bu kitaplardan ilki, Pavia'da bir profesör olan Ferrari da Grado'nun Rhazes'in büyük tıp ansiklopedisi Continents'in dokuzuncu kısmı üzerine bir yorumdu.
Sayfa 103Kitabı okudu
123 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.