Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Üss-i İslam

İslam İnanç Esasları

Filibeli Ahmed Hilmi

İslam İnanç Esasları Gönderileri

İslam İnanç Esasları kitaplarını, İslam İnanç Esasları sözleri ve alıntılarını, İslam İnanç Esasları yazarlarını, İslam İnanç Esasları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayra hayır diyebilişimiz, şerrin varlığı sebebiyledir. Eğer şer denilebilecek bir durum olmasaydı, hayrın da hiçbir manası kalmazdı.
Sayfa 58
Reklam
Güneşler ve semalar Allah'ın âyetleridir.
Sayfa 36
Evren ve insan vicdanı (birer) ilahi delillerdir ki, onların her noktasında (O'nun) sanat ve kudreti görülür ve bu bakış ise Allah'ı bilmedir.
Sayfa 26
Din tamamen akıldır, aklı olmayanın dini de olmaz.
Sayfa 19
Her ne kadar insan tabiatında güzelliğe karşı bir arzu, doğruluğa karşı teslim olma, iyiliğe karşı hürmet duyma özelliği var ise de; bunlar din hissi ile desteklenmezse, özellikle "iyi, hayır " denilen şey, en kuvvetli yardımcıdan mahrum bırakılmış ve zayıf düşürülmüş olur.
Sayfa 1
Reklam
Din, insan tabiatında yerleşmiş ve vazgeçilemez bir ihtiyacın karşılığıdır.
Sayfa 1
Din tarihçesi
Din, beşer fıtratında merkûz' ve mübrim² bir ih- tiyacın karşılığıdır. Her insanda, birtakım esaslı hisler vardır ki dinî his, bunların nihâî ve en âlîsidir. Gerçi beşer fitratında güzelliğe karşı incizap, doğruluğa karşı teslim, iyiliğe karşı tebcîl hassası var ise de eğer bun- lar dinî his ile kuvvetlendirilmezse bilhassa "iyi, hayır" denilen şey, en kutlu yardımcısından mahrum bırakıl- mış ve zayıf düşürülmüş olur
Sayfa 13 - Büyüyen Ay yayın eviKitabı yarım bıraktı
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Filibeli Ahmet Hilmi, kitabı 1913-1914 tarihleri arasında kaleme almış. Bu dönem Osmanlı'daki bazı insanların Batı'ya karşı hayranlıklarının olduğu bir dönemdir. Hatta sadece batılılaşma askeri ve eğitim alanlarıyla sınırlı kalmamıştır. Özellikle Auguste Comte'un başını çektiği pozitivizmin etkisiyle Batı'yı savunanlara göre Batı'nın üstünlüğü ve Doğu'nun geri kalmışlığı varsa bu, dinin fen ve bilime engel olduğunu düşünmeleridir. Yazar daha çok bunun böyle olmadığını Kilise'nin skolastik baskısının İslam'da olmadığını ifade etmek amacıyla ve özellikle gençlerin akaid alanındaki boşluklarını doldurmak için kitabı kaleme almış. Kısa ve öz bir kitap. Sanırım bir cep kitabı olarak düşündü. Sürekli okunmasını istediği için de az ve öz yazdı. Kitap kısa ama yoğun. Özellikle Osmanlıca'ya aşina olmayanlar için. Ama altına hemen kelimelerin anlamları not düşülmüş. Okurken keyif aldığımı söyleyebilirim. Kendisinin de ifade ettiği gibi Müslümanların kâlinde ve halinde olan yanlışlıkları tashih etmesi gerek. Başka yerlere hayran olmaya gerek yok, ışık içimizde, ışık Doğu'dan yükselir.
Üss-i İslam
Üss-i İslamFilibeli Ahmed Hilmi · Büyüyenay Yayınları · 20219 okunma
Reklam
Bugün bile düşmanını öldüren bir Gazze bedevisi: "Ene darib vallahü çâtil" (Ben dövdüm öldürense Allah'tır) yani katil diyor. Herhangi kavme mensup olursa olsun, azim bir ekseriyet teşkil eden Müslümanların, her makbul sayılmamış fiilde, söylediği mazeret, beş aşağı beş yukarı budur ki: "Nefret uyandıran fiilinden kendini mensup olduğu içtimaiyete aklamak, kabahat ve cinayetleri Hazreti Hakk'a yüklemek demek olur."
Alem beşer fikrine göre bir zıtlıklar mecmuasıdır. Ahenk tasavvuru bile zıttın tasavvurunu doğurur. Hayra hayır diyebilişimiz, şerrin mevcudiyeti sebebiyledir.
Maddi mükevvenatta şer müeddasını boş yere arıyor ve hiçbir şey bulamıyoruz. Maddi kainatta şer diye intizam ve ahenge aykırı; tekamül ve terakkiye karşı bir halet arasak bile yine bir şey bulamayız. Zira ahenk ve intizam hüküm sürer; tekamül ve terakki ise bir emr-i vakidir. müedda: anlam, kavram, mana
Bir çiçeğin güneşe aşıkmış gibi şuââta karşı manevi tebessümle açılması, geceleri kendini toplayarak sanki şuââttan aldığı feyz ve kudreti muhafazaya uğraşması, düşünmek hassasına malik olanları heyecanlandıracak bir bediadır. Şuâât: ışınlar
Hayatın hakikati beşer idrakinin nihai tahlilinin haricinde kalacak bir harikadır.
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.