Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Fuad Köprülü Külliyat 2

İslam Medeniyeti Tarihi

Wilhelm Barthold

İslam Medeniyeti Tarihi Gönderileri

İslam Medeniyeti Tarihi kitaplarını, İslam Medeniyeti Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslam Medeniyeti Tarihi yazarlarını, İslam Medeniyeti Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslam dünyasının mukadderatı üzerine büyük ve devamlı bir tesir yapmış olan Türklerin tarihini bilmeden İslam tarihini anlamanın mümkün olamayacağı nasıl tabiiyse, İslam tarihi çerçevesi içine sokmadan Ortaçağ Türk tarihini anlamanın mümkün olamayacağı da o kadar tabiidir.
İslam memleketlerinde yaşayan, Arap olmayan ve Müslüman olmayan unsurlar Araplara ve Müslümanlara nazaran daha münevverdiler (aydındılar). Bunların Araplara nazaran medeni üstünlüklerini anlamaları İslam âleminde bazı kavmî hareketler doğurdu; ki bunlar Şu'ûbiyye (şa'b sözünden alınmıştır) umumi ismiyle şöhret buldular.
Sayfa 42 - alfa
Reklam
IX. asır aynı şekilde Bizans için de medeni yükseliş devri olmuştur. Lakin Hilafet'in Bizans'a nazaran şu üstünlüğü vardı; ki orada muhtelif unsurlar bir arada iş görüyordu: Kuran'ın verdiği bir derece dinî hürriyet dolayısıyla medeni hareketlerin yayılması için meydan daha genişti. Bunların kendi halkını ve kendi dinini yükseltmeye çalışmaları birbirinden medeniyet dersi almalarına mani olmuyor, Hıristiyanın Müslümandan veya Mecusiden talebesi olduğu gibi, bunun aksi de oluyordu.
Sayfa 43
Hıristiyanlar Yunan eserleriyle Müslümanlara nazaran daha önce ve daha iyi tanışmışlardı. Lakin bu ilmin ilerletilmesi ve istikbaldeki ilmî çalışmaların numunelerini meydana getirme vazifesi Müslümanlara kaldı. Hatta Doğu'daki Hıristiyan kavimlerin en müterakkisi (ilerlemişi) olan Süryaniler bile Fârâbî, İbn Sina, Birûnî ve İbn Rüşd ile mukayese edilebilecek bir tek âlim yetiştiremediler.
Sayfa 43 - alfa
Moğol Fütûhâtının İran Medeniyetine Te’siri
Timur’un torunu Uluğ Bey’in Semerkand’de kırk yıllık idaresi(1409-1449) pek çok yâdigârlar bırakmıştır.Duvarına “ilim tahsil etmek,erkek ve kadın her müslümana farzdır,hadisi yazılı olan Buharâ’daki medrese ile,Semerkand’daki medrese,bu cümledendir.
İran Medeniyeti ve Başka İslâm Memleketlerine Te’siri
Fransızca “katil,mânasında olan assasin sözü,Arapça “haşhaş kullananlar,mânasında olan haşişiyyûn sözünden bozmadır.
Reklam
Halifelik ve Arap Medeniyetinin Başlangıcı
Felsefe iki büyük kısma taksim olunuyor:Nazarî ve amelî felsefe.Bazıları mantığı nazarî ilimler zümresine sokmaktadır.Diğer birtakımları ise bunun için hususî bir kısım ayırıyorlar.Üçüncü bir sınıf da mantığa felsefenin âleti ismini veriyorlar.Nazarî felsefenin başlıca üç kısmı vardır:İlahiyat,tabiiyat ve bu ikisinin arasında bulunan Riyaziyat.Riyaziyat şu kısımlara bölünmüştür:Hesap(aritmetik),hendese(geometri),hey’et(astronomi) ve musıkî.İşte Ortazaman Avrupası’nda quadrivium’u teşkil eden bilgiler bunlardır.
"İbn-i-Sinâ, Fârâbî'nin eserlerindeki bütün unsurları terkib ve ikmal ile muazzam bir felsefe sistemi ortaya koyduğu gibi, Gazzâlî'nin himmeti ile de, felsefe, Islâmiyet'te mühim bir yer kazanarak, yukarıda anlattığımız gibi, hatta Ehl-i-sünnet Kelâmı'na bile kuvvetle girdi. Gazzâlî'den sonra gelen Kelâm sahasında çalışanlar, Yunan ilim ve felsefesini İslâmî şekil altında lâyıkıyla kavramış filozoflardı."
"İbn-i Sina'ya en güç gelen Aristo'nun Metafizik'i olmuştur. Pek çok müşkillerini ancak tevafuk eseri pazarda üç dirheme satın aldığı Farabi'nin eserinin yardımıyla halledebilmiştir. Tıbbi malumatı ona Samani padişahının sarayına ve sarayın zengin kütüphanesine yol açtı ki, bu kütüphaneden İbn-i Sina'dan başka hiç kimse istifade etmemiş olsa gerektir."
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.