Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Tasavvufunun Meseleleri

Erol Güngör

İslam Tasavvufunun Meseleleri Gönderileri

İslam Tasavvufunun Meseleleri kitaplarını, İslam Tasavvufunun Meseleleri sözleri ve alıntılarını, İslam Tasavvufunun Meseleleri yazarlarını, İslam Tasavvufunun Meseleleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Tasavvuf denilince, bazı çevre ve grupların tüyleri diken diken olmakta, kimileri için ise sorgusuz sualsiz kabulün olduğu bir alan söz konusu olmaktadır. Her iki tutumun da tuttukları mevzi açısından bir anlama kaygısından ziyade, bağcıyı dövmeye yönelik hareketlerin olduğu da dışarıdan bakanların ortak kanaatidir. Konuya ilişkin olarak
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Yer-Su Yayınları · 2018121 okunma
İbn Teymiye'nin en çok düşman olduğu husus halkın velilere olan inancı ve onlardan yardım dilenmeleri, mezar ziyaretlerini bir ibadet haline getirmeleridir. O kadar ki, Elçi Muhammed'in kabrine gidip dua ve niyazda bulunmayı da şiddetle reddeder.
Sayfa 74 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Meşhur selefiyyeci İbn Teymiye, mutasavvıfların vahdet-i vücud doktrinlerini islamın tevhid doktrinine tamamen zıt bularak, tevhid açısından vahdet doktrinine hücum etti.
Sayfa 73 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
İslam dünyasında büyük bir şöhret ve itibar sahibi olmasının gerisindeki en önemli motivelerden biri Arabi'nin anlaşılmazlığıdır.
Sayfa 73 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Muhyiddin bütün parlak zekasına ve geniş bilgisine rağmen ortaya ölü bir sistem çıkarmıştır. Bu sistemin islamın realitesi ile pek az ilgisi vardır. Onun uğraştığı ve anlattığı şeyler yaşayan, dinamik bir dinin dışında kalmış, islam tefekkürünün gelişme seyrine ve islam cemaatinin ihtiyaçlarına ayak uyduramamıştır.
Sayfa 73 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Muhyiddin sûfi çevrelerinde büyük üstad sayıldı ve etrafında adeta bir kudsiyet halesi peyda oldu. Sûfiler ona "Şeyh-i Ekber ( en büyük şeyh ) adını verdiler; selefiyeci müslümanlar ise "Şeyh-i Ekfer ( en kafir şeyh ) olduğuna karar verdiler.
Sayfa 71 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Muhyiddin Kur'an'a ondan bir manâ çıkarmak için bakmaz; çünkü oradan herhangi bir şey öğrenecek değildir. Kavramlar kendi kafasında önceden mevcuttur. Kur'an'ın ifadesini kendi kafasındaki kavramlara uyduracak şekilde eğip büker.
Sayfa 71 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Hallac'dan, İsmaililer'den, Yunan filozoflarından aldığı kavramları islama uygulamak için dini metinleri (Kur'an ve hadis) öyle zorlamıştır ki, Muhyiddin'in yorumundan sonra artık onları tanıma imkanı bulunamaz. Bu haliyle Arabi'nin meşhur alegorik Tevrat yorumcusu Philon'a çok benzediği muhakkaktır.
Sayfa 71 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Arabi'nin sisteminde ahlakımızın sorumlusu biz değiliz, çünkü bizim fiillerimizin yaratıcısı biz değiliz.
Sayfa 71 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
Muhyiddin "fena/Tanrı'da yok olmak" doktrinini izah ederken, sûfinin Tanrı'yla bir olamayacağını, çünkü zaten ondan başkası olmadığını söylüyor.
Sayfa 70 - Yer-Su YayınlarıKitabı okudu
191 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.