Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'da Adalet Kavramı

Macid Hadduri

İslam'da Adalet Kavramı Sözleri ve Alıntıları

İslam'da Adalet Kavramı sözleri ve alıntılarını, İslam'da Adalet Kavramı kitap alıntılarını, İslam'da Adalet Kavramı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sufilerin gayesinin Hakkın idraki olduğu ifade edilir, fakat niyet daha derinlerde, " ilahi olanın peşinde ruhsal talimlerle kemale ulaşmak" ta yatar. Bu sürecin sonunda bir eşiğe ulaşılır ki burada ruh, kendisine yabancı olan her şeyden, ilahi diye vasfolunamayacak her şeyden ayrılmıştır. Ve nihayet ruh ilahla birleştiğinde sufi el-fena (hakta yok olmuşluk) mertebesinden el-Hakka ( nihai hakikat ya da ilahla birlik olmanın hakikati) mertebesine yükselir.
Sayfa 101 - Ekin
Felsefi Adalet
Teolojik adaletin aksine, felsefi adalet, filozoflarca vahye göre değil akla göre tanım ve tespit olunan adalettir. Müslüman filozofların bilinçli bir biçimde aklı vahiy ile ahenk halinde tutmaya çalıştıklarını unutmamak gerekir.
Sayfa 109 - Ekin
Reklam
Ahlak Düzleminde Adalet
Ahlak planında adalet, belli bir insan davranışı standardı oluşturan en âli erdemlere tekabül eden adalettir. Hukuk planında adalet, insandan muayyen ve asgari düzeyde bazı vazifeleri yerine getirmesini ister; oysa ahlaki adaletin insandan istediği, mümkün olan en yüksek satndardı tutturması, o ölçüdeki iyiyi, güzeli, hayrı işlemesidir.
Sayfa 143 - Ekin
Gazaliye göre filozoflar, dini ve ahlaki prensipler o prensiplerin ilahi menşeine olan inançtan dolayı değil, faydasına binaen, aile bağlarını ve toplum nizamını koruma özelliğinden dolayı savunmaktadırlar... Gazali felsefenin bulgularını reddetmiş, Hakikat'e giden yol olarak vahyin akıl ve mistisizimle olan birleşimini seçmiştir.
Sayfa 127 - Ekin
Nihai gerçekle vuslat yolundaki uzun bir "yolculuktan" sonra "yolcu" sufi olur. Sufilik "sabır" ve " ezaya aldırışsızlık" gerektiren bir nefis imtihanıdır, ki bu disipline herkesin katlanması düşünülemez.
Sayfa 101 - Ekin
Eğer sufi adalet anlayışı bütün diğer adalet nosyonlarından farklı ise bunun kısmi sebebi, Allah'ın sıfatlarının irade ve hikmet gibi teolojik kavramlarla değil, insana ha manalarla da değik; ışık gibi, güzellik gibi, aşk gibi son derece soyut ve şiirsel sembollerle ele alınışıdır.
Sayfa 100 - Ekin
Reklam
Teolojik adalet Eşariler'de Allah'ın yarattığı insan fiilleri, Mutezililer'de ise aklın bir ürünü olarak tanımlanırken Sufi için adalet, sıradan insan fiilinden değil, Allah ile doğrudan buluşmadan hasıl olan " ruhsal tecrübe"dir.
Sayfa 100 - Ekin
İbn rüşd'e göre bu öğreti ( Eşari'nin görüşü) anlamsızdır... İnsan kendi başına da zulüm ile adaleti tefrik edebilir.
Sayfa 129 - Ekin
(İbn sina sosyal mukavele) Peygamber-Sultandır ve insan ilişkilerini bütün veçheleri ile tanzim edecek şekilde yasa yapan otoritedir. Böyle bir hükümdar nadirattan olduğu ve her zaman zuhur etmeyeceği için, yaptığı yasa hiç şüphesiz kendisinden sonra da geçerli olacaktır.
Sayfa 123 - Ekin
Gazali'ye göre adalet yolu "sırat el-müstakım" dır, yani vahiy ile bildirilen dosdoğru yoldur ki oradan gerek dünyada gerekse Ahiret'de saadete erişir. Saadet sözünden Gazali'nin anladığı şey meta sahibi olmak değil, yeryüzünde kemal mertebesine yaklaştıktan sonra Cennet'teki tam kemale erişecek şekilde yani ona vesile olmak üzere manevi huzur yaratan şeyi ( yani ilahi ve beşeri bilgiyi) edinmiş olmaktır.
Sayfa 162 - Ekin
Reklam
(İbn sinanın sosyal mukavele teorisi) Üzerine kurulu olduğu gayeleri tahakkuk ettirebilmek için, kentin bir yasası ve bir de yasama ve yürütme gücü ile donatılmış bir hükümdarı olmalıdır. Bu hükümdar ahlaki yapısının bahşettiği özle vasıflarla ve nübüvveti marifetiyle de ilahi yetki ile donatılmış bir peygamber olmalıdır.
Sayfa 123
Ekseriya felasife adı verilen bu yeni harekette İslam filozofları Mutezile'nin yaptığı gibi vahyin mevkisini sorgulamıyorlar, yunanlı filozofların eserlerinde sunulan adalet görüşünü benimseyerek, onu itikadı sarsmadan ümmete anlatmaya çalışıyorlardı.
Sayfa 109 - Ekin
Kendisi de bir sufi sayılabilecek ilahiyatçı Ebu Hamid el-Gazali belki de sufiliği diğer islami ilimlerle bağdaştırmakta en ziyade amil olmuş kişidir. Bunu yaparken her bir ilmin sınırlı olduğunu belirtirken HEPSİNİN AYNI GAYENİN PEŞİNDE, YANİ HAKK'IN ARAYIŞI İÇİNDE olduğunu berrak biçimde ifade etmiştir.
Sayfa 104 - Ekin
Bir sufi, Hüseyin b. Mansur el-Hallac Allah ile yekvucut olduğunu iddia ederken, "enel- Hak" diyordu. Bu söz onun küfr ile suçlanması ile yargılanmasına, kafası kesilmek ve çarmıha gerilmek suretiyle öldürülmesine sebep olmuştur.
Sayfa 102 - Ekin
Kindi açısından zulüm şerdendir, aklın ölçüyü aşan güdüleri kontrol etmeyi başaramadığı durumlarda ortaya çıkar
Sayfa 114 - Ekin
40 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.