Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam'da Adalet Kavramı

Macid Hadduri

İslam'da Adalet Kavramı Sözleri ve Alıntıları

İslam'da Adalet Kavramı sözleri ve alıntılarını, İslam'da Adalet Kavramı kitap alıntılarını, İslam'da Adalet Kavramı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kindi rasyonel adaletin doğasal cephesini vurgularken dine zoraki bir selam gönderir gibidir, Farabi'de ise Eflatun ve Eflatun sonrası tesirleri ( ki esaslı biçimde ilahi öneriler söz konusudur) ile ( Eflatun ile Aristo'nun metafizik meselelerde tam mutabakatını varsayar biçimde) mistik tefekküre yönelik eğilimi tespit edilebilir.
Sayfa 116 - Ekin
Sufiler Allah'ı şiirle övmelerinden dolayı semboliktir ve bu bütün insanlığa yönelik bir sevginin dile gelişidir; işte o Adalet, bahşolunan ışıkta, güzellikte ve sevgidedir.
Sayfa 103 - Ekin
Reklam
Sufiler Allah'ın ve O'nun adaletinin "nerede" aranacağı sorusuna belli bir cevap vermezler. Üç ruhsal haberleşme yolundan bahsederler: Allah'ı bilen KALB, O'nu aşkla seven RUH, ve O'nu temaşa eden SIR... ... Bu haberleşme yolları akli vs yollardan farklıdır ve ilahi aydınlanma sahasına dahildir.
Sayfa 100 - Ekin
Şehadeti kabule layık şahidin özelliklerini imam şafii şöyle anlatıyor: " şahitlerin şehadeti dikkatle incelenmelidir. Eğer bir yanlılık yahut hakkında şahitlik ettikleri kişiye karşı zaafları sezilirse, şehadet makbul değildir. Bir de kavrayışlarını aşan zor bir meselede şahitliklerine başvuruşmuşsa şehadet makbul değildir, zira sözlerinin anlamını idrak ettiklerinden emin olamayız. Şahştlik ederken çelişkiye düşen, yahut yanlış beyanda bulunanların şahitliği de kabulümüz değildir."
Sayfa 196 - Ekin
Şeriatten Korkmayın :)
İmam şafii "adl" terimini tanımlarken "Allah'a itaatkar olmaktır" demiş ve sözlerine devamla "adalet arayışında Allah'a itaatkarlık şeriat'e itaatkarlıktır" şeklinde bir açıklamada bulunmuştur.
Sayfa 193
İbn Hanbel'e göre, adalete taalluk eden bütün soruların cevabı şeriatta aranıp bulunmalıdır.
Sayfa 84 - Ekin
Reklam
giriş
(İlahiyatın ana kitabı-st. Thomas Aquinas) kutsal Hristiyan akaidi için ebedi hukuk teorisini kullanırken, Müslüman alimler kendi ebedi hukuku için kısaca "ŞERİAT" tabirini kullanır.
Sayfa 17
Ebu Hanife dahil, bütün fakihler, adaletin şeriata göre tanımlanması gerektiğinde hemfikirdirler. İmam şafii adaleti " Allah'a itaati öngören davranış" diye tanımlayarak alimlerin tavrını dile getirmiş oluyordu.
Sayfa 84 - Ekin
Adaletin kaynakları
İslam'da adaletin vücud bulduğu mabed, Rasûlullah Muhammed vasıtasıyla halka ulaşan Vahiy ve Hikmettir.
Sayfa 17
Farabi'ye göre rasyonel adalet, bir kemal mertebesidir. Ve yalnız bir Erdemler Kenti'nde elde olunabilir. Farabi'nin " Cehalet Kentleri" adını verdiği diğer şehirlerde mutluluk arayışı haz düşkünlüğüne, dünyevi meta sevgisine, güç ve debdebe merakına ve fetih hırsına dönüşmüştür, buralarda adaletin tahakkuku olanaksızdır.
40 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.