Çevirmen:
Orijinal Adı:
Reputation

2024 39. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2024 01:34
Çok uzun zaman oldu #historicalromance okumayalı. En bı sevdiğim historical yazarının epeydir kitabı çıkmayınca farklı yazarlara bakamadım. Çünkü bu türün her yazarı aynı tadı vermiyor. Ya cinsel sahneler çok fazla oluyor ya dram kısmı daha fazla oluyor. Bayıyor insanı. Ben her şeyi dozunda severim, abartilan romantizm bile bana baygınlık getirir. Üstelik karakterler zorbalık sevdalısı ezik ya da apt.l tiplerse kitabı kemirmeye başlarım. Evet, geçmiş tarihe bakarsa kurgulanmış da olsa toplum psikolojisi gerçek. Hatta onca yıl geçmesine rağmen hâlâ izleri var gerçek hayatta. Ama insan ister istemez düşünüyor; ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören kadınların biri bile mi isyan bayrağını çekmedi? Cemiyet hayatında yer edinmek, dedikodu malzemesi olmamak, iyi ve varlıklı biriyle evlenmek kadınların hepsinin o zamanlardaki düşünceleri miydi? İsterseniz sadece roman diyebilirsiniz ama tozları üzerinden atılmak istenmeyen çirkinliklerin romanlastirilmasini seviyorum. En azından bu hikayelerde mücadele eden karakterler oluyor. Ve kurgu bile olsa toplum baskısını görüyorsunuz. Bu hikaye ise daha önce okuduklarımdan çok farklı. Karakterler baya baya günümüzden parçalar yaşıyor. Esas kız Georgiana, ailesi sahil kenarinda bir yer alınca tatili teyzesinde gecirmek zorunda kalır. Teyzenin çocuğu yoktur, enişte ise nerdeyse hiç konuşmaz. Yani zavallı kız orda patlamak uzeredir. Derken bir gün saçma bir davete katılır ve sıkılıp saklanır. İşte tam o sırada gizemli bir kızla tanışır. Bu kız cemiyetteki en varlıklı ailelerden birinin kızıdır ve adı korkunç dedikodulara karışmıştır. Eh Georgiana onun çekimine kapılır. Bir sürü yaramazliklar yaparlar, eh esas kız aşık da oluyor. Ama baya entrika dönüyor hikayede. Ve bolca da kahkaha. Çok eğlendim. Türü sevenlere kesinlikle tavsiye
Mean Girls ama Tarihi Olsun
2023 112. kitabı
Sanırım bu saatten sonra kaliteli kitap bulmak internetten tavsiyelere değil, bizzat gidip kitaplara bakmakla çözülecek. İtibar, tam bir hayal kırıklığıydı. Georgiana kitapkurdu, hayatı teyzesinin yanına gitmesiyle değişiyor falan denilmiş. Kitabın tanıtımında bunlar yazıyor. Ya heh, hadi inanalım! Bir iki defa kütüphanede kitap okuduğundan bahsediliyor ve kızımız bu sayede 'kitapkurdu' sıfatını kazanıyor. Sadece ilk sayfalarda bile inanılmaz sıkıcı bir havası olduğunu anlamış olmama rağmen belki bir umut, bir yerde hızlanır, olaylar olur diye bekledim. Asla bir ivme kazanmadı ya kitap! Georgiana saçma sapan bir arkadaş grubuna girip onlara ayak uydurmaya çalışıyor ve bütün bu alemlere hazır olmadığı için sudan çıkmış balığa dönüyor. Kabalaşıyor, aptallık desen diz boyu... Sonra yazarımız bir aşk ortamı oluşturmaya çalışmış... Tam bir felaket. Asla bir duygusal çekim, uyum yok. Kuru. Zevksiz. Yüz buruşturarak okuduğum, sıkıcı bir kitaptı. Tavsiye etmiyorum. Verdiğim paraya, en çok da zamanıma yazık.
Tarihi Kurgu
2023 273. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2023 00:00
İtibar ~ Lex Croucher . Tarihi aşk kurgularını uzun zamandır okumuyordum ve içimde büyük bir hasret vardı. İtibar geldiği gibi başladım ve beklediğimden çok daha farklı karakterler karşıladı beni Kitaplara aşık Georgia Ellers, bir süreliğine teyzesi ve eniştesinin yanına yerleşiyor. Sıkıcı partiler ve yalnızlıkla gelen süreçte sosyalleşme planlarıyla götürüldüğü partide o çevrenin varlıklı ailelerinden birinin kızıyla tanışıyor. Ele avuca sığmaz, ailelere göre tam da uygunsuz bir arkadaş olarak nitelendirilen Frances Campbell ile başlayan arkadaşlığı kocaman olayların ilk adımı resmen. Çılgın bir arkadaş grubu olan, bulunduğu çevreye göre son derece uygunsuz davranışlar sergileyen bir kız ve arkadaş grubuna dahil oluyor. İçine girdiği bu grupla sosyal statü olarak farklı ama eğlenceli zamanlar geçiriyor. Tam da bu zamanlarda utanç verici ve komik anlarda hep biriyle karşılaşıyor. Thomas Hawksley Uğradığı partilerde sessiz takılan, gizemli ve etkileyici adamla her karşılaşması beklenmedik anlarda oluyor. Tabii hem Georgiana hem de ben daha fazla karşılaşma talep etmiş olabiliriz İtibara önem verildiği bir dönemde bir erkekle yanlarında biri olmadan görülmenin bile yanlış görüldüğü bir yerde uçlarda yaşayan karakterlerle dolu, eğlenceli, çılgın ve beklenmedik bir kurguydu. Statü konusunun etrafında döndüğümüz bazen arkadaşlar ve hataların döndüğü bazen de kendini keşfederken hatalar yapan genç bir hanımın hikayesiydi. Kitaba bence bolca renk katan Jane, Christopher, Jonathan, Cecily ve Jeremiah Neyse neyse Aşkı daha yoğun okumak isterdim ama bolca dedikodu ve olayın olduğu, günümüzde olsa lise sıralarında ya da üniversite kantinlerinde yapılacak dedikoduları bu kitapta karakterlerden dinledik ve çok eğlendim. Thomas kesinlikle çok derin bir karakterdi ama kitabın ikinci
2023 146. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2023 15:01
İtibar’da konu bakımından tam istediğim gibi bir kitaptı fakat içerik %100 eski zaman dilinde geçmiyor. Hem tarihi hem modern dilin karışımı gibi bir şey olmuş. Açıkcası bu açıdan değişik buldum. Tarihi romanlarda görmediğimiz sahneler vardı Dönemin görgü kuralları ve resmiyetini yalnızca yaşlılar ve yetişkinler temsil ediyordu. Genç karakterler çok daha modern bir şekilde davranıp konuşuyordu. Bu yüzden dönemi tam olarak temsil etmiyor ancak daha genç ve daha modern bir izleyici kitlesine hitap etmesi ve bunu karakterlerle daha bağdaştırılabilir kılmak için bilerek yapıldığını düşünüyorum. Dolayısıyla, eğer döneme bağlı olarak bu kitabın doğru olacağını umuyorsanız, bu size göre olmayabilir. Fakat bu düşünceyi bir kenara bırakıp buna devam ederseniz, okuması keyifli, zengin karakterlere sahip sürükleyici bir hikaye bulacağınız kesin. Benim için eğlenceliydi, hoşuma da gitti. Yarıdan sonra çok daha iyiydi ve türü severlere değişik bir alternatif olacağını düşünerek bu kitabı, tarihi zamanlarda geçen genç yetişkin kitaplarından hoşlanan herkese tavsiye edebilirim . Biraz da konudan bahsedelim. Kitap kurdu kızımız Georgiana, bir sebeple teyze ve eniştesinin yanında kalması için gönderildiğinde eğlence ve ilginç sohbetler için can atıyordu ama ne yazık ki iyi karşılanmasına rağmen sıkıntıdan depresyona girmişti ta ki bir partide Frances ile tanışana kadar. Frances, Georgiana'yı kendi kalabalık partilerine davet etmeye başlar. Bu partiler, aşırı içki içmek için her fırsatı değerlendiren ve hayal edebilecekleri her türlü ahlaksız davranışa girişen üst sınıftan genç yetişkinlerle doludur. Ayrıca da bazı yaşananlar aşık olduğu adamla da tuhaf bir etkileşime girmesine sebep olmuştur. Zaman geçtikçe Frances'in davranışlarına ayak uydurma ve arkadaşlarına uyum sağlama baskısı,
2024 17. kitabı
İtibar.. Fazlasıyla sıkılmıştım, hep aynı yaşlı yüzleri görmek, hiç bir maceraya atılmadan sadece kitap okumak artık beni çok bunaltmisti. Ta ki bir parti de Frances ile karşılaşana kadar.. Anlayacağınız herşey bir parti de başladı. Ben Georgiana Ellers. Yazı teyzesinin yanında geçirmek için İngiletere'nin kırsal kesimlerine geldi, Georgiana. Oysa annesi babası dinlenmek için sahil kenarına gitmek için yola çıkmışlardi. Neden beni de yanlarına almadılar ki, diye düşündü hep Georgiana. Hep onlardan gelecek bir mektubu bekledi günlerce. Özlem içeren, hemen sende buraya gel diyen bir mektup. Ama beklediğini bulamadı ve teyzesinin yanında hayatına devam etti. Yaşlı kesimin çoğunlukta olduğu ve sıkıcı partilerin devam ettiği bu ortam onu bunaltiyordu.  Bu partilerin birinde alışılmışın dışında bir kız ile karşılaştı. Ve tüm bu sıkıcı hayatına birden renk geldi. Çünkü Frances'in alışkanlıkları çağın çok dışındaydı. 19.yuzyilda küçük bir kasabada yapılacak neler mi olabilir?  İşte sınırlarını zorlayan gençlerin hikayesi tamda burda başlıyor. Tarihsel kurgu kitaplarını okumayı çok sevmişimdir. Bu kitabımızda da Austen esintileri cok fazlaydi. Özellikle bunu yazarın ele alış şekli o zamanın romanlarına göre oldukça mizahiydi. O zamanlar İtibar ne kadar da önemliymiş kişiler için. Mevki, statü, maddi imkanlar kişilerin iyi ve kötülüğünü belirliyormus. Ahlak ise bunlarin yanında anilmiyor bile diyebilirim. Özellikle klasik eserleri okumadiysaniz ve bu kalemlere yeni başlayacak iseniz bence itibar ile başlayın derim. Derinliği türüne göre daha az ve buda kitabı daha kolay okunabilir kılıyor.
2023 168. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2023 19:56
İnsanlar, kendilerinin çok zeki olduklarını düşünürler. Zekânın gaddarlığa dönüşmesine izin vermektense, senin ve çevrendekilerin gelişimi için onu kullanmak daha mantıklıdır. Historical okumayı çok seviyorum. Uzun zaman önce ayda on kitap okurdum bu türde. Galiba okuyacak yazar ve kitap bırakmadığım için bu ara Artemis Yayınları'ndan çıkan İtibar kitabını bu yüzden geldiği gibi okumaya başladım. Kitabın ilk sayfalarında konuya girmekte biraz zorlandım. Yazarın anlatımına ve konuya alışınca kitap akıp gitti. Georgina Ellers, anne ve babasının işlerinden dolayı bir süreliğine teyzesinin yanına taşınır. Kitaplara düşkün olan Georgina için sıkıcı partilere katılmak eziyettir. Teyzesinin onu sosyalleşmesi için götürdüğü bu partilerin birinde zengin, birçok aileye göre uygunsuz biri olarak tanınan Frances Campbell ile arkadaş olur. Arkadaşlıkları ilerledikçe bulunduğu çılgın ve zengin arkadaş ortamında mutlu olduğunu fark eder. Anlatılan dönemde itibar çok önemlidir. Bu grubun ortamı ise fazlasıyla hareketlidir. Yine böyle bir ortamda Thomas Hawksley ile karşılaşır. Sessiz, gizemli, eğlence anlayışı geçmişte yaşanan bir olay yüzünden törpülenmiş biridir. Thomas, Georgina'nın dikkatini çekmiştir. Sürekli aklında olan adama içkininin verdiği cesaretle bir mektup yazar. Georgina mektubuna cevap aldığında ise hem şaşırır hem de çok mutlu olur. Çoğunlukla arkadaş ilişkilerinin anlatıldığı bir kitaptı. aşkı daha fazla okumak isterdim. Bu zamana kadar okuduğum kitaplardan farklıydı.
2024 40. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2024 01:15
Kitabı bir booktoker tavsiyesi üzerine merak edip sipariş ettim. Tarihi romantik bir kurgu olarak düşündüm ama kitap genel anlamda o havada geçmiyor bana herhangi bir edebi haz da vermedi ama yarım bırakmamak adına bitirmiş bulundum. Tam anlamıyla zaman kaybı
2023 130. kitabı
Georgiana, tam bir kitapkurdu. Özellikle kalabalık partilerden ve çene çalan kadın erkek sohbetlerinden ziyade bir kitabın sayfalarını karıştırmak ona çok daha iyi geliyordur. Hem sosyalleşsin hem de ailesinin işleri dolayısıyla teyzesinin yanına gönderilir. Teyzesi bu içine kapanık halinden biraz kurtulsun diye onu katıldığı partilere götürmeye başlar. Onlardan birinde görgülü ve üst tabaka aileye pekte uygun olmayan Frances ile sohbeti koyulaştırır. Zamanla birlikte katıldıkları partiler Georgiana'nın hoşuna gitmeye başlamış, bu sayede de Thomas adında diğerlerinden daha durgun ve ihtiyatlı bir gençle tanışır. İlerleyen süreçte Thomas'dan oldukça hoşlandığını keşfedince ona açılmak için bir mektup yazar. Ve beklenmedik bir şekilde mektubuna karşılık bulur. Arkadaşlık, aşk, aile, eğlence ve hem günümüz hem de tarihi çigisinde ilerleyen akıcı bir romandı. Özlem duyduğumuz tarihi aşk romanlarından bir tutam daha farklı ama özünde "evet o hasret kaldığımız kitaplardan" dedirtti. Tarihi dönemden yer yer modern dilimize geçen yetişkin kitapları sevenler tam olarak ihtiyacınız olan bir kitap bu. O halde önermesi benden okuması sizeden olsun. #itibar #repuation #lexcroucher #artemisyayınları
Aşk
2024 32. kitabı
Selammm.Tarihi dönem kurgusu okumayı sever misiniz?Ben çok severim.Hele içinde aşk ve mizah varsa daha çok severim.İşte bugün sizlere öyle bir kitapla geldim.Gösterişli partilerin verildigi,yakışıklı adamlarin at sırtında gezindiği ve kadınların balolarda,çay partilerinde eş aradığı itibarın her şey oldugu bir dönemde geçen sıra dışı ve eğlenceli bu romantik komediyi okurken ben keyif aldım.Uzun zamandan sonra bu kurguyu okumak bana iyi geldi.Eğer sizlerde bu tarzı seviyorsanız kitaba bir şans verebilirsiniz. #konusu Annesinin içinde bulunduğu buhranlı durumu atlatabilmesi için sahil kesiminde dinlemeyi seçen ailesi bu süreçte Georgina’nın yaz tatilini teyzesinin yanında geçirmesine karar verirler.Bu sebepten Georgiana Ellers,yaz tatilini geçirmek için teyzesiyle eniştesinin İngiltere kırsalındaki evlerine gider.Burada katıldığı orta yaş üzeri insanların düzenlediği partiler onu hayattan soğutmaya başlamıştır.Yine böyle bir partide insan kalabalığından saklanmak için çekildiği bir köşede kendisini Frances Campbell adında gizemli bir genç kız bulur.Frances zengin bir aileye sahiptir fakat hakkında da pek güzel şeyler konuşulmamaktadır.Uçarı karekteri,asi ruhu,eğlenceye düşkünlüğü ve arkadaş çevresiyle Georgiana’nın aşırı ilgisini çekmiştir.Tabi ki bir genç kız olarak tüm bunlar Georgiana’nın hayallerini süsleyen şeyler olduğu için kendisi de bu gruba çekilmiş ve sıradan olan hayatı bir anda çığrından çıkmıştır.Gece kaçamakları,alkol alımları ve yasak olan her şeye ilgisi giderek artmaya başlamıştır. Yine böyle bir baloda karşısına tüm bunlardan çok farklı bir kişiliği olan Thomas Hawksley çıkar.Ve maalesef her karşılaşmaları Georgiana’nın utanacağı durumlarda olduğu anlara denk gelir.Ama Georgiana’nın içi bu adama karşı kıvılcımlar saçmaktadır.Thomas’tan ise
2026 911. kitabı
Tarihsel arka planı modern bir bakış açısıyla harmanlayan; toplumsal beklentiler, kimlik arayışı ve bireysel özgürlük temalarını öne çıkaran bir roman olmak istemiş ama olamamış. Roman, özellikle kadınların toplum içindeki konumunu, itibar kavramının hayatları nasıl şekillendirdiğini ve bireyin kendi sesini bulma mücadelesini merkezine alıyor. Ana karakterin yaşadığı içsel çatışmalar, dönemin kurallarıyla kişisel arzular arasındaki gerilim üzerinden derinleşiyor. Genel olarak İtibar, tarihsel romanları seven, güçlü karakterler ve toplumsal eleştiri içeren hikâyelerden hoşlanan okurlar için çok uygun değil. Okuduklarınız tatmin etmiyor.

Lex CroucherYazar · 0 kitap
Lex Croucher grew up in Surrey, reading a lot of books and making friends with strangers on the internet, and now lives in London with an elderly cat. With a background in social media for NGOs, Lex now writes historical-ish rom coms for adults (REPUTATION, INFAMOUS, TROUBLE) and historical fantasy rom coms for teenagers. GWEN AND ART ARE NOT IN LOVE is their YA debut.