Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İzafiyet Teorisi

Albert Einstein

İzafiyet Teorisi Sözleri ve Alıntıları

İzafiyet Teorisi sözleri ve alıntılarını, İzafiyet Teorisi kitap alıntılarını, İzafiyet Teorisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genel izafiyet teorisi,tamamen teorik yoldan bize, çekim alanı olmadığı zamanlardaki kanunlarını bildiğimiz olaylara çekim alanının ne etki yapacağını bulmak imkânını vermiştir.
Bir olayın meydana geldiği mahallesini, bulunduğu yeri tarif etmek demek, bu yerin rijit bir cismin ne ile çakıştığını görmek demektir.
Sayfa 11 - Altınpost yayıncılıkKitabı okudu
Reklam
"Aynı anda" kavramının geçtiği tüm fiziksel cümlelerde aynı zorlukla karşılaşırız. Gerçekte bunun olup olmadığını keşfetme olanağına sahip oluncaya dek böyle bir kavram fizikçi için yoktur.
Fizeau Deneyi
Işık, hareketsiz bir sıvının içinde belli bir w hızıyla gitmektedir. Görelilik İlkesi'ne göre ışığın yayılmasının sıvıya göre her zaman aynı w hızı ile oluştuğunu kabul etmekteyiz. Sıvının başka cisimlere göre hareket halinde olup olmaması bu sonucu değiştirmemelidir.
Klasik mekanik şu prensipten hareketle başlar: Maddi cisimlerden yeteri kadar uzakta bulunan maddi bir nokta ya sabittir yahut düz bir harekete geçer. Yine birkaç defa işaret ettik ki bu kanun, yalnız, birbirlerine göre düzgün bir kayma hareketi yapan K referans cisimleri için doğrudur.K' referans cisimleri için kanun doğru değildir. Şu halde klasik mekanikte de, sınırlı izafiyet teorisinde de kendilerine nazaran doğal kanunlarının doğru olduğu K referans cisimleri ile, kendilerine göre doğa kanunlarının tatbik edilemediği K' referans cisimleri birbirinden ayırt edilir.
Güneş etrafındaki yörüngesi üstündeki hareketinden dolayı dünyamız saniyede 30 kilometre giden bir vagona benzer. Eğer Görelilik İlkesi geçerli olmasaydı, herhangi bir anda dünyanın hareketinin yönünün doğa yasalarına girmesini ve de fiziksel sistemlerin dünyaya göre uzaydaki yer değiştirmelerine bağımlı olmasını beklerdik.
Reklam
Kainat, uzay ve zaman olarak sınırsızdır. Her tarafta yıldızlar vardır, öyle ki maddenin yoğunluğu yer yer başka başka ise de ortalama olarak her yerde aynıdır. Diğer deyişle: kainatta uzay içinde ne kadar uzaklara gidilirse gidilsin, her tarafta aşağı yukarı aynı yoğunlukta ve aynı tarzda dağınık sabit yıldızlara rastlanır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Çekim alanı
Yeryüzünün taşa olan etkisi doğrudan değildir. Dünya, kendi etrafında bir çekim alanı husule getirmekte ve bu olan taşa etki yaparak ona düşme hareketi yaptırmaktadır. Deney ile bilinebilir ki bu etkinin oranı dünya yüzeyinden uzaklaştıkça azalmaktadır. Çekim alanının uzay içindeki özelliklerini gösteren kanun, etki yapan cisimden uzaklaşıldıkça çekim kuvvetinin azaldığını tam olarak gösterecek şekilde olmaktadır. Aşağı yukarı şunu tasavvur etmeliyiz: cisim kendi etrafında bir alan yaratmakta ve daha uzaklardaki alanın şiddeti ve yönü ise, çekim alanının özel kanununa göre vuku bulmaktadır.
Boş uzay ya da alansız uzay diye bir şey yoktur. Uzay-Zamanın kendi başına bir varlığı yoktur. Uzayın yapısal niteliği olarak bir varlığı vardır.
Sayfa 141Kitabı okudu
Gerçekte bunun olup olmadığını keşfetme olanağına sahip oluncaya dek o kavram fizikçi için yoktur.
Reklam
Kraliyet ve Kraliyet Astronomi derneklerinin ortak ve komitesi tarafından oluşturulan iki seyahat heyeti tarafından çekilen yıldız fotoğrafları sayesinde kuramın öne sürdüğü, ışığın eğilmesi, ilk kez 29 Mayıs 1919'da bir güneş tutulması sırasında doğrulanmıştır.
Genel Görelilik
Düzgün bir şekilde hareket etmekte olan eski dostumuz vagona bindigimizi varsayalım. Vagon düzgün bir biçimde hareket ettiği sürece, içindeki yolcu onun hareketinin farkina varmayacaktır. İşte bu nedenden dolayi hiç tereddüt etmeden durumu vagonun sabit, yerin hareketli olduğu şeklinden yorumlayacaktır. Özel görelilik ilkesine göre böylesine bir yorum, fiziksel bir görüş açısından da olçukça doğrudur.
Sayfa 63
Eylemsizlik yasası
Diğer cisimlerden yeterince uzaklaştırılmış bir cisim,durmaya ya da bir doğru üzerindeki düzgün hareketine devam eder. Bu yasa sadece cisimlerin hareketi konusunda bir şeyler belirtmekle kalmıyor, aynı zamanda mekanik tarifte hangi referans cisimlerinin ya da koordinat sistemlerinin kullanılabileceğini de gösteriyor.
"Doğru" kavramı saf geometrinin ispatlarına uymaz. Çünkü biz sonuç olarak "doğru" sözcüğünü her zaman "gerçek" bir nesne ile bağlama alışkanlığındayızdır. Halbuki geometri, kendisini oluşturan fikirlerin deneydeki nesnelere olan ilişkisiyle değil, bu fikirler arasındaki mantıksal bağlarla ilgilenir.
Referans cisimlerinin hepsi Galileo referans cisimleri olarak tanımlanır. İşte yalnız bu elsimler için izafiyet prensibinin doğru olduğu kabul edilmiştir ve bunlardan başkaları için ( başka türlü hareketler yapanlar için) değil. İşte bu anlamdadır ki sınırlı izafiyet prensibinden veya sınırlı izafiyet teorisinden bahsediyoruz.
182 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.