Barut Büyücüsü 1

Brian McClellan
Aralık 2016
İthaki Yayınları
Orijinal Adı:
Promise of Blood (The Powder Mage, #1)
Sıralamalar

2026 45. kitabı
Vay be bu kitaptan bu kadar büyük bir keyif alacağımı hiç ama hiç düşünmemiştim. Serinin ilk kitabında biraz daralacağımı, ilerledikçe ise açılıp iyi ve daha iyi olacağını düşünmüştüm. Ama kitap daha ilk cümlesinden beni sağlam yakaladı ve son cümlesine kadar da daima tetikte tutup eğlendirdi, yer yerde baya güldürdü. Kurgusuna, dünyasına, işlenişine, geçişlerine ve tüm karakterlerine tek tek bayıldım ve aşırı hayran kaldım. Yazar için bir yorumda “ Brandon Sanderson olmadan Brandon Sanderson kitapları yazan adam.” demişler ki, kesinlikle çok doğru söylemişler. Brandonın çırağı olan Brian; boynuz kulağı geçemesede (zaten o iş asla kimsenin haddine değil) ortaya muhteşem bir eser çıkarmış. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; 60 yaşlarında olan bir kitap karakterine bu kadar hayran kalıp, bu kadar bayılacağım da kırk yıl düşünsem asla aklıma gelmezdi. :)) Tamascığım yaşın çok ama giderinde çok.:))) Velhasılı kitabın herşeyine ama herşeyine çok çok bayıldım.
Kitap Yorumu
Kresimir aşkına!
2026 1. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 18:17
Uzun zamandır radarımda ve kitaplığımda tozlanan bu serinin ilk kitabını okumuş bulunmaktayım. Ben seni bunca zamandır neden bekletmişim? Neden, nedennn?! :') Çok beğendiğim bir kitap oldu. Böyle sürükleyici bir kitap olmasını beklemiyordum. Sıkılırım diye düşünüyordum. İşte insanın önyargılı olması böyle bir şey. :( Bu arada 18 günde kitabı okuduğum için kendimden utanmıyorum, çünkü geçerli sebeplerim var :D Feldmareşal Tamas -ünvanı ilk defa duyuyorum desem beni yuhlamazsınız umarım- ülkesinin başka bir ülkenin boyunduruğu altına girmesini ve İhtilaflar'ı imzalamamak için krala darbe düzenler. Darbe için bir konseyi vardır, bunlar ülkenin önde gelen belli başlı kişileridir. Bir gün Tamas'a bir suikast düzenlenir ve konseyden kimin hain olduğunu bulmak için emekli müfettiş Adamat'ı görevlendirir. Adamat, ülkede nam salmış emekli bir polis müfettişidir. Darbeden sonra Tamas'ın, Adamat'a verdiği ilk görev Kresimir'in Yemini'nin ne olduğunu bulmasıdır. Kresimir, Adro'nun tek tanrısıdır. Tabii tek Tanrı mı yoksa birçok Tanrı var mı onu ilerleyen sayfalarda görmüş oluyoruz. Bu arada Tamas bir Barut Büyücüsü'dür ve bu kişiler barut kartuşlarını içlerine çekip özel güçlerle donanırlar. Mesela örnek olarak size doğru gelen merminin yönünü değiştirebilirler, mermileri, bıçakları, silahları her türlü metal nesneleri kontrol etme kabiliyetine ulaşırlar. Bu yüzden Barut Büyücüleri'ne karşı havalı silah kullanılır. Bunun dışında üçüncü göz dedikleri olay da vardır. Üçüncü gözlerine dokunup etrafta herhangi bir sihir veya sihirbaz varlığını tespit edebilirler. Sihirbazlar dedikleri kişilere ise İmtiyazlılar deniliyor ve bu kişiler de elementlere hükmediyorlar. Bir kişinin İmtiyazlı olduğunu beyaz eldivenleri ile anlayabiliyorsunuz. İşin içine bir süre sonra Tanrılar da giriyor.
2025 69. kitabı
Feldmareşal Tamas, krala darbe yaptı ve böylece halkı açlıktan kurtardı ancak bununla beraber de bir sürü düşman da kazandı.Hem de dostlarının da içinde bulunduğu düşmanlar.Neyse ki en iyi adamı Olem daima yanında. Müfettiş Adamat ise bu darbenin sonucunda Tamas tarafından bir kaç özel iş için tutulmaktan kurtulamadı.Önce Kresimir’in yemininin ne anlama geldiğini öğrenmeli sonra da Tamas’ın uğradığı suikastin arkasındaki kişiyi bulmalıydı.Tabi başına eşkiyen bir başka adam olan Lord Vetas’tan fırsat bulabilirse. Tamas’ın oğlu Taniel ise yoldaşı Ka-poel ile yollara düştü çünkü birileri tanrı Kresimir’i çağırma planları yapıyordu ve bu gerçekleşirse çok kötü şeyler olacak ama Ka-poel ve vuduu bebekleri desteğe hazırlar. Barut büyücüleri serisinin ilk kitabını bitirmiş ve de hem kitaba hem karakterlere bayılmış durumdayım.Kitaba hiç bir beklentim olmadan başladım ama okudukça favorilerime yeni bir serinin eklendiğini fark ettim.Her bir karakter muazzamdı, olaylar hiç hız kesmedi, sürekli diken üstündeydim, özellikle son 100 küsür sayfa aşırı iyiydi. Her karaktere ayrı ayrı eşlik ediyor ve her biriyle resmen bütünlük kuruyorsunuz ister istemez çünkü olaylara onların gözünden bakma ve onlarla empati yapma durumu oluyor okurken.Ara verdiğim fantastik okumalarıma bu kitapla geri dönüş yapmak benim için muazzam oldu.Okumayan varsa çok şey kaybeder.Hemen ikinci kitaba başlayacağım.
2020 74. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2020 18:59
Bir kralı tahtından indirmek kanlı bir iştir... Bazı animelerde birkaç defa karşılaştığım silahlar ve askerler bir yana, büyüler ve büyücüler bir yana konseptini kendi üslubuyla yorumlamış yazar. Burada silahların safına kendi tarzıyla büyü yapabilen "Damgalılar" isimli bir grup eklemiş. Barutun gücünü bedeninde ve üç boyutlu evrende kullanabilen bu insanların başı olan Tamas, perde önünde halkın açlığına ve ülkesi Adro'nun sefaletine son vermek için kralını deviriyor. Perde arkasında ise eşini öldüren Kez İmparatorluğu'na karşı başlatacağı savaşın fitilini ateşleme çabası içinde. Kitabın ufak eksilerinden biri Tamas karakterinin tam oturmamış olması. Belki serinin ikinci ve üçüncü kitapları ile bu eksiklik giderilebilir. Kitaptaki favorim bir tanrı olduğunu iddia eden Mihali. Onun dışında zengin bir karakter çeşitliliği mevcut. Sahnelerin kurgulanması oldukça başarılı ve birçok kaliteli diyaloğu bünyesinde barındırıyor. Diğer iki kitabın puanlarının da ilk kitaptan daha yüksek olduğunu göz önüne alarak güzel bir seriye başlamış olmanın mutluluğu var. Okuduğunuz için teşekkürler.
2025 26. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2025 01:03
Nereden başlayacağımı bilmiyorum. Epik fantastik türüne bu seri ile giriş yapmış oldum aslında ve ilk başta, "acaba evren bana çok mu karışık gelir?" diye düşünerek okumayı bırakmayı bile düşünmüştüm ama asla öyle olmadı. Barut Büyücüsü üçlemesinin ilk kitabı olan Kan Yemini'ni okurken sanki kendinizi en başından beri olaylara dahil olan biri gibi hissediyorsunuz. Kimi zaman ana karakter olan feldmareşel Tamas'ın sağ kolu oluyorsunuz, kimi zaman Adamat ile bir müfettiş ve kimi zaman da Taniel ile genç ama becerikli bir asker. Kitabın esas aksiyonu son 100 sayfada yaşansa da öncesinde olayların pürüzsüz bir şekilde ilerliyor olması sizin sıkılmamanızı sağlıyor. Çoğu karakterle kısa sürede bağ kurdum ama biri benim için ayrı oldu... Adamat. Ailesine olan bağlılığı, görevindeki duruşu ve şüphe etse bile hep doğru olanı yapmaya çalışması çok hoşuma gitti. Babacan karakterleri oldum olası çok sevmişimdir zaten. -alt kısım spoiler içerecektir- Tamas'ı Adamat'tan bir tık daha az sevmemin sebebi, Tamas'ın çok üst bir rütbeye sahip olmasına rağmen anlık aldığı amatörce kararlar ve eşinin intikamını almak istediğini itiraf etmek yerine, "ben sadece halkı düşünüyorum" modunda olmasından tamamen. Evet, kesinlikle halkını düşünen bir adam ama yaptıklarının esas sebebi gerçekten halk mı? Aynı zamanda aptal aptal kararlar verip durma Tamas, Olem vallahi kalpten gidecek. -spoiler bitti- Her şey adeta bir film sahnesi gibiydi... Karakterler arasındaki geçişler, merakta bırakan ama daha da çok okutturan bölümler, aşırı betimleme yapmadan ama yine de bizi betimlemeye de doyuran satırlar... Kesinlikle muhteşem bir kitap.
2020 14. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2020 17:27
Yaratıcı bir büyü sistemi, zekice bir kurgu ve ilgi çekici bir dünya. Evet kesinlikle kitap böyleydi. Brandon Sanderson'ın edebi varisi olan yazar, ilk kitabı ile edebiyat dünyasına adımını attı. İlk kitap olmasına rağmen ustaca yazılan bir kitaptı. Epik fantastik türde bir eser. Locke Lamora'nın Yalanları kitabının atmosferini anımsattı bana ama kurgu olarak bambaşka kulvardaydı. Fakat kitabın başından sonuna kadar kitabın içine giremedim. Okumak için okudum desem yanlış olmaz. Ne kadar kendimi zorlasam da nedenini bilmediğim bir şekilde kitaptan zevk almadım. Olmadı. Yarım bırakmamak için okudum ama maalesef.
2017 5. kitabı
Yazarın ilk kitabı olduğu için biraz acemilik olduğunu kabul ediyorum. Onun dışında kurgusu ve yarattığı dünya gayet güzel. Olayların oturması ve kendinizi kitapta bulabilmeniz için ortalarına kadar gelmeniz gerekebilir.
Bayıldım
·486 syf.·
2021 23. kitabı
En sevdiğim seri. Kitap çok iyi yazılmış. Kurgu yazım her şeyiyle harika. Kesinlikle tavsiye ederim. Karakterlerle aranızda bir bağ oluşuyor..........
Fantastik
2017 39. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2017 00:00
Daha Türkiye'de çıkmadan çok önce listeme eklemiş, çıkmasını bekliyordum, araya çok kitap girdiği için çıktıktan hemen sonra okuyamadım. Kitap klasik fantastik kurgu eserlerinden biraz ayrılıyor, genelde bu türde barutlu silahlar pek bulunmaz, ama bu yazar hem barutlu silahları hem de büyüyü dahil ederek zor bir işe kalkışmış. Yazarın oluşturduğu büyü sistemini çok sevdim, birbirinden farklı çalışan bir kaç büyü sistemi var ve hepsi birbiri ile bir noktada hem etkileşiyor hemde birbirinden ayrılıyor, diğer kitaplarda bunu daha net anlayacağımızı düşünüyorum. Kitap bir çok şeyi bir arada içinde barındırıyor aslında, politika, polisiye, büyü sistemleri, macera, ateşli silahlar.. Kitabın bu yönlerini çok sevdim, hatta genel olarak beklediğimden daha iyi çıktı. Yazar ortaya güzel bir kurgu çıkarmış, güçlü karakterleri ve karakterlerinde iyi hikayeleri var. Yazar olayları uzun uzun anlatmıyor ya da sizi bekletmiyor, bir türlü bitmeyen uzun dövüş sahneleri yok bu kitabın büyük artılarından biriydi bence. Hikayesi ve çıkış noktası ile kitap çok güzel ancak kurgusu ve anlatımı ile yazarın acemiliğini belli ediyor, giriş kitabı olarak seri için çok güçlü bir kitap olsa da yazarın kat etmesi gereken çok yol var. Diğer kitaplarının daha iyi olacağına eminim ve serinin diğer kitaplarını da merak ediyorum, çok bekletmeden çıksa.
Siyaset
2023 25. kitabı
Barut Büyücüleri Üçlemesinin ilk kitabı. KitapRüyası Asi, yarım bırakmış ve başlamam için bu bile en iyi nedenlerden biri göründü gözüme. Çünkü biz ikiziz ve asla zevklerimiz bir olmadı. Kesin çok sevecektim ve çok sevdim. Evet, çok fazla karakter çok fazla olay ve çok fazla büyülü güçler var, lakin kitabın ortasına gelmeden hepsine aşina oluyor ve kurguya girdiğinizde acaba diğer cephede neler yaşanıyor diye soruyorsunuz kendi kendinize. Epik Fantastik dendiğinde ilk tavsiyem sensin Barut Büyücüleri. . Seri adından da anlaşılacağı üzere Barutu su gibi kullanabilen ve kullandıklarında ortalığı yıkıp yakan bir grup, grubum lideri de Tamas. Ülkesinin gittiği durumdan hoşlanmayan Tamas, Kral'a darbe indirip Kralı ve yandaşlarını idama gönderir. Hem geçmişte yaşadığı kayıpların intikamını almış hem de Adro'yu huzurlu bir Krallık olma yolunda ilk adımı attığını düşünüyordur. . Ta ki yakaladığı yandaşların ölürken söylediği son söze kadar; ..."Kresemir'in Yemini'ni bozamazsınız!" Işte bu cümlenin ne anlama geldiğini öğrenmek ve varsa -tabii ki var- yeni düzene karşı gelenlerin bu yemin ile ne ilgisi olduğunu ortaya çıkarmaya çalışır. . Brendon Sanderson'un edebi vârisi oluyormuş McClellan, açıkçası okuduğum Sanderson kitapları beni çok sarmamıştı ama şimdi ayrıntıya girip ortalığı karıştırmaya gerek yok . Ben sizlere Kan Yemini ve devam kitaplarını tavsiye ederim.. . Okumak Iptiladir Müptelâlara Selam Olsun...

Brian McClellanYazar · 3 kitap
Brian McClellan Birmingham Young Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık ve İngiliz Edebiyatı dersleri alan yazar burada Brandon Sanderson’la tanışıp onun yazarlık kursuna katılmıştır. 2006 yılında Orson Scott Card’ın yaratıcı yazarlık kampına katılan McClellan, 2008 yılında Geleceğin Yazarları Yarışması şeref ödülüne layık görülmüştür. 2011 yılında Orbit Books’a satılan üçlemesinin ilk kitabı Kan Yemini 2013 yılında piyasaya sürülmüş, David Gemmell Morningstar En İyi Yeni Yazar Ödülü’nü kazanmıştır. Yazar şu an ikinci üçlemesi üzerinde çalışmaktadır.