Ağustos 2021
Dorlion Yayınları

Hoşçakal Nuray...
2026 25. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 21:47
Eğer modern edebiyatta "kirli dürüstlük" ve sert bir kadın varoluşu arıyorsanız, Ezgi Çataltepe’nin Kancık kitabı sizi tam kalbinizden ya da daha doğrusu, en derin yaranızdan yakalayacak. Bu kitap sadece bir kadının boşanma veya düşük hikayesi değil; bir kadının kendi çocukluğunu ve yitik benliğini kendi içinde, en derin sancılarında bulma yolculuğu. Kitabı bitirdiğimde içimde bir huzur hissi yoktu. Aksine, ağır bir döngünün içinde sıkışmış gibi hissettim. Çünkü bu kitap bir kurtuluş vaat etmiyor; acının içinde nasıl "tanrıçalaşılacağını" gösteriyor.
2026 13. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 00:32
Selam Sizlere kendisi kısa ama etkisi uzun sürecek bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Ana karaktermiz Nuray ünlü bir yazar ile evlidir. Her şey normal ve güzel giderken karnındaki bebeği düşürür ve ondan sonra hayatı tepe takla olur. Sonra eşinden uzaklaşır, daha sonra hayattan kopar. Evliliği biter. Kendini kocaman bir boşluğun içinde debelenirken bulur. Hayatı sorgular taranmalarını sorgular aşkını sorgular kadınlığını sorgular. Bir cevap bulur belki ama sonra başka başka sebeplerle yeniden kaybolur. Dünyanın tüm kötü yüzlerini keşfeder. Dünyadaki varlığını sorgular. Kitabı okurken aslında her bir kadının bir Nuray olduğunu anlayacaksınız. Kitabın adı neden “Kancık” derseniz, sözlük anlamı olarak kadınlara atfedilen bir hitap ve yazar da bunu eleştirmek için yazmış diye düşünüyorum. Peki kitaptaki kasnak ne alaka derseniz. Nuray’ın hayat kasnağı o duygularını yaşantılarını hislerini kırgınlıklarını kırgınlıklarını işlediği bir kumaş. Hepimiz bunu yapmıyor muyuz zaten. Ben kitabı çok beğendim. Hem felsefik hem psikolojik bir yanı vardı. Okurken düşündüren merak ettiren hayatı ve ilişkilerimizi sorgulatan bir kitap. Özellikle son 60 sayfada elimden bırakmak istemedim kitabı. Bu tarz kitapları seviyorsanız okuyun derim
Roman-Edebiyat
Kancık
2026 78. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 07:40
"Kancık, sözlüklerde ' dişi hayvan' olarak geçiyor. Onun hemen altında ise 'dönek, güvenilmez kişi' ifadeleri yer alıyor. Yani dişiliği tanımlayan bir sözcük , toplum için neredeyse bir hakaret!" Herkese merhaba bugün ezgi hanım'ın ilk olmasına karşın oldukça başarılı kancık kitabının yorumuyla geldim sizlere . Öncelikle ezgi hanım'ın kalemiyle tanışmama aracı olan müge hanıma teşekkür etmek istiyorum. Kitabımız Nuray karakteri etrafında şekilleniyor. Nuray düşük yapmasının ardından çok sevdiği eşiyle ayrılıyor. Bir yandan hayata karışmaya çalışırken bir yandan da yetersizlik hissiyle mücadele ediyor. Kitabı okurken bir çok noktada kurgu- gerçeklik çizgisinin incelediğini fark ediyorsunuz. Sanki Nuray bir abla bir kız kardeş sıfatına bürünüyor siz de onu içten içe teselli ederek destekliyorsunuz. Ben kitabı sadece okumadım yaşadım aynı zamanda. Ezgi hanım'ın üslubu, olaylara bakış açısı uzun zamandır aradığım farklı kurgu arayışını sonlandırdı. Ezgi hanım'ın daha fazla kitabı çıkmasını çok isterim. Bana farklı bir pencere araladığı için de kendisine teşekkür ederim. Kitabı okumayı düşünen herkese keyifli okumalar diliyorum
Alıntı
2026 17. kitabı
Merhabalar sevgili kitap severler… Bugün sizlere @con_tentq ’nin #kancık adlı kitabıyla geldim. Daha ilk sayfalarından itibaren sizi sert bir dilin içine çekiyor; öyle ki, başlığından başlayarak toplumun kadın kimliğine bakışını sorgulatıyor. Yazar, Nuray karakteri üzerinden kadınların doğurganlıkla, erkek egemen düzenle ve kendi varoluşlarıyla yaşadığı çatışmaları gözler önüne seriyor. Nuray’ın hikâyesi, sadece bir kadının içsel yaralarını değil, aynı zamanda bütün kadınların ortak sesini taşıyor. Doğuran, doğuramayan, doğurmak istemeyen… Hepsi bu romanın içinde bir araya geliyor. Yazar, kadın olmanın eksiklik olarak görüldüğü bir toplumda, dişiliğin hakaret sayıldığı bir düzeni sert bir şekilde eleştiriyor. Bu yüzden kitabın dili kimi okurlara ağır gelebilir; ama tam da bu sertlik, anlatının gücünü artırıyor. Eser, okuyucuda öfke, empati ve sorgulama duygularını tetikliyor. Nuray’ın varoluş mücadelesi, erkeklerde kendini bulmaya zorlanan ama kendi kimliğini aramaktan vazgeçmeyen bir kadının hikâyesi olarak karşımıza çıkıyor. Çataltepe’nin kalemi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yüzümüze çarpıyor ve bizi rahatsız ediyor; çünkü rahatsızlık, sorgulamanın ilk adımıdır. Bu kitap feminist edebiyatın güçlü bir örneği. Okurken hem sarsılacak hem de düşündürüleceksiniz. Ezgi Çataltepe, kadınların sesi olma iddiasını Nuray’ın hikâyesiyle somutlaştırıyor. Eğer toplumsal eleştiri ve kadınların özgürleşme mücadelesi ilginizi çekiyorsa, Kancık sizi derinden etkileyecek bir eser. “Kancık mı dediniz? Asıl toplum kancık!” Mutlu Okumalar Dilerim “Her kadının içinde bir güçlü saklı. Yeni bir yaşama ve üretkenliğin kodlanmış ve hiç değişmemiş gücü bu. En eski ve en eşitlikçi insanın bile inkar edemeyeceği tek gerçek kadının doğurgan olmasının hem en büyük gücü hem de en büyük
2026 16. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2026 00:59
Kitabı anlatmadan önce Ezgi’yle nasıl bir bağ kurduğumu ve bu kitabın hayatıma nasıl girdiğini anlatmak istiyorum. Videoları karşıma çıkmaya başladığında hemen dikkatimi çekti. İzledikçe daha da sevdim. Özellikle kitabının Fleabag dizisine benzediğini duyunca — ki o diziye inanılmaz düşkünüm — kitabı okumak için sabırsızlandım. Ezgi’ye mesaj attım, sağ olsun beni kırmadı ve kitabı hemen gönderdi. Ben de gönderildiği gibi, hiç bekletmeden, sıcağı sıcağına okudum. O yüzden bu yorum da tazecik oldu En baştan söyleyeyim: Kitabı gerçekten çok beğendim. Çünkü tam benim sevdiğim türde yazmış. Bir şeyler anlatıyor ama anlatırken seni olayın ortasında durdurup düşündürüyor: Bu gerçek mi? Yazarın yaşadıkları mı? Yoksa tamamen kurgu mu? Ben bir kitabı okurken hep bunu düşünürüm. “Burada yazar kendini mi anlatıyor?” sorusunu zihnime düşürmesi kitabın en sevdiğim taraflarından biri oluyor hep. Bu yüzden kitap biter bitmez Ezgi’ye koştum ve aklımdaki bütün soruları ardı ardına sordum. Aldığım cevaplar ise beni inanılmaz tatmin etti rahatladım. Kitapta Nuray’ın acılarını, sancılarını, psikolojik dışavurumlarını çok çıplak, çok sahici bir yerden görüyoruz. Ayrıca şunu da özellikle sevdim. Kitap edebiyatçı olduğu halde çok da edebiyat yapma derdinde değil. Bir edebiyatçı olarak bunu yapsaydı muhtemelen “fazla edebiyat yapmışsın” derdik. Ama burada öyle bir çaba yok. Kitap kendi kendine akıyor zaten. Kitabın ismini açıkladığı önsöz ise başlı başına çok güçlü. Neden bu ismin seçildiğini öyle güzel anlatmış ki… Orada zaten kalemiyle ilgili fikrim vardı. Okuyunca daha da netleşti. Kısacası, çok sağlam bir kalemle tanıştığımı düşünüyorum. Bundan sonraki yolculuğunda Ezgi’ye yürekten başarılar diliyorum. Umarım bu, imza atacağı nice güzel kitabın sadece başlangıcıdır.
2026 19. kitabı
Merhaba arkadaşlar sizlere güzel bir kitap yorumuyla geldim. . . Kahramanımız Nuray'ın yaralarına eşlik ediyoruz. Bir tramva çocukluktan başlıyor ve sonra bütün hayatı o tramvanın etkisi altında oluşuyor. Kitap o karmaşanın sıkışıklığı bir kadının çaresizliğini ayakta kalma mücadelesini anlatıyor. Bunca şeyi yaşayan Nuray'ın bir tarafı tüm cam kırıklıklarına rağmen iyi şeyler aramaya çalışıyordu. Nuray ne tamamen kusursuz nede tamamen kusurlu belkide bizi biz yapan aldığımız o yaralara rağmen ayağa kalkmak zorunda olmamızdır. Nuray ne eski eşi Rıza ile vardı nede ondan sonra. Biz kadınlar ne yaşarsak yaşayalım güçlüyüz belkide böyle görünmek zorundayız. Onca acılarımız yaralarımıza rağmen ayağa kalkan birsey yokmuş gibi davranan güçlü kadınlarız. Karakterimizin adı Nuray ama bu karakter aslında hepimiz adına yazilan bir kitap. Kitabı okurken Nuraya çoğu yerde kızdım hak vermedim mantıklı bulmadım ama hayat malesef ki mantığı geride bıraktırıyor bize. Hayata tutunmaya çalışan güçlü bir kadının hikayesini okuduk. Bu kitabı bir sinemada yada dizi filminde görsek ne güzel olur.
Kancık
2026 21. kitabı
Nuray’ın hayatı hiç kolay değildi. Okurken bunu sadece okumuyorsunuz, hissediyorsunuz. Her bölümde durup düşündüm: Bu gerçek mi? Kurgu mu? Yazarın hayatından bir parça mı yoksa tamamen bir karakter mi? Akıcı, sürükleyici, kolay okunan bir kitap ama asıl gücü burada değil. Asıl gücü insanın zihnini kurcalamasında. “Şimdi ne oluyor?” dediğim çok yer oldu. Nuray’a bazen kızdım, bazen üzüldüm ama en çok onun yaşadıklarına şahit oldum. Kitabın adının neden Kancık olduğunu yazar çok net ve güçlü bir şekilde temellendirmiş. Başta sert gelen o kelime, hikâye ilerledikçe yerini buluyor. Benim için: Duygusu olan Sorgulatan Bitince zihinde kalmaya devam eden bir kitaptı. Kalemine sağlık.
2026 16. kitabı
Dişiliğin çoğu zaman hakaret sayıldığı, kadın olmanın eksiklik gibi görüldüğü bir dünyada, Nuray varlığını sorgulayan bir kadının sesi olarak karşımıza çıkıyor. Ezgi Çataltepe’nin Kancık adlı bu romanı, bir kadının sadece başına gelenleri anlatmakla kalmayıp, içsel yolculuğunu, kayıplarını, yaralarını ve kendi benliğini arayışını okura tüm çıplaklığıyla hissettiriyor. Nuray, toplumun dayattığı roller ve erkek egemen yapı içinde kendini var etmeye çalışırken, aynı zamanda kendi içindeki boşluklarla yüzleşiyor. Doğurabilen, doğurmak istemeyen, geçmişiyle hesaplaşan tüm kadınların ortak sesi olarak, varlığını erkeklerde aramak yerine kendi sancılarında bulmaya çabalıyor. Roman, okuru Nuray’ın hayatına adeta bir eşlikçi gibi davet ediyor. Onun acısını, yetersizlik hissini, travmasını ve küçük umut kırıntılarını birlikte yaşıyorsunuz. Alt metininde ise kadınlığın, toplumsal etiketlerin ve bireysel varoluşun sorgulanması var. Okur, Nuray üzerinden toplumun “kusurlu” olarak gördüğü yanlarımızla yüzleşiyor ve bir kadının, en derin yaralarının ortasında bile kendini bulma mücadelesini izliyor. Psikolojik açıdan bakıldığında, roman bir kurtuluş vaadi sunmuyor aksine acının içinde, kendi gücünü keşfetme, direnme yolculuğunu gösteriyor. Kancık, kısa sayfalarına rağmen ağır bir duygu yoğunluğu taşıyor, okurunu sarsıyor, düşündürüyor ve kalıcı bir iz bırakıyor. Ezgi Çataltepe’nin dili samimi, cesur ve doğrudan okurken hem bir hikâye okuyorsunuz hem de bir kadının ruhuna dokunuyorsunuz. #kitapönerisi #kadinolmak #booksbooksbooks #kitap #aesthetic
2026 101. kitabı
Okunma: 26 Mart 2026 12:28
Genç bir yazarımızdan harika bir kadın hikayesi ile geldim bugün. Kancık, hayvanların dişisine deniyor .ikinci bir anlamı da kaypak dönek kişi demek.Türk argo kültüründe ki küfürlerin çoğu gibi bu da kadın odaklı bir küfür ve hakaret kelimesi yani .. Nuray la bir yolculuğa çıkıyoruz bu kitapta.Babasıyla sorunlar yaşayarak büyümüş bir çocukken yaptığı evlilikle de sorunları devam ettiriyor .Başarılı ve ünlü bir yazarla yaptığı evliliğinde bir de düşük yapıyor.Sonrasında eşiyle ayrılıyor ve Nuray'ın arayışı başlıyor. Hem kendini tanıma ,hem hayatın amacını bulma yolunda bir arayış bu .. O anlatıyor sen düşünüyorsun bir kadın olarak .Kadın olmak ,doğurmak, doğurma gücüne sahip olmak ,her ay kanayıp kanayıp tekrar yenilenmek ..Allahın kadınlara verdiği mucizeler bunlar .Hep söylerim keşke dünyayı kadınlar yönetse. Kadınlarda anaçlık var, merhamet var, mantığını duygularıyla besleme var .Ama tam aksine en çok acıyı çeken hep kadınlar.. Nuray ın yaşadıkları arada düşündürüyor insana gerçek mi bunlar yoksa hayal mi ?Bazen yaşananlar yok artık dedirtiyor insana .Ama empati yapınca anlıyor insan bir kadın olarak .Yaşadıklarının çoğunu her kadın yaşamıştır. Böyle gencecik bir yazarımızdan, ilk kitap olarak böyle bir eser gerçekten muazzam ..Kalemi daim olsun ... Kitapla kalın dostlar... Kancık Ezgi Çataltepe