Öyküler

Nisan 2025
İkinci Adam Yayınları

Kalaycı
2025 16. kitabı
Kitap bir öykü kitabı. Bu eser, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin izinde, 90’lı yılların samimi atmosferinde ve gerçek hayattan dokunuşlarla örülmüş öykülerden oluşuyor. Sayfaları çevirdikçe bazen eski bir sokak lambasının altında sohbet eden komşuları, bazen artık adını bile anmadığımız bir mesleğin ardında kalan hayat hikâyelerini buluyoruz. Öyküler, okuru yalnızca nostaljik bir yolculuğa çıkarmıyor; aynı zamanda geçmişle bugün arasındaki görünmez bağları da kurduruyor. Her satırda, zamana yenik düşmüş ayrıntıların aslında hâlâ içimizde yaşadığını hissediyor anılarımızı tazeliyoruz. Ayrıca unutulmuş sesleri yeniden duyuyor, gündelik hayatın sıradanlığında saklı kalan derinlikleri keşfedip kendi hafızamızın kapılarını da aralıyoruz sanki. 21 öykü,21 dünya diyor sizi bu dünyaları keşfe davet ediyorum. Alim Serkan Cesur Kalaycı
Öykü
Puan vermedi
Daha ilk öyküdeki mübadele hikâyesi ile gözlerimi dolduran bir kitap oldu. Mübadeleye dair anlatılar bende hep ayrı bir hüzün bırakıyor. Kitaptaki öyküler farklı mesleklerin içinden geliyor; Kalaycı, Çarıkçı, Mezarcı, Kamyoncu, Postacı, Boyacı, Falcı, Şarkıcı v.s… Her birinin hayatı gibi derdi de ayrı. İnsan hangi işi yaparsa yapsın, omuzlarında taşıdığı yük başka oluyor. Dolayısıyla bu da onun hikâyesini oluşturuyor hayatta taşıdığıyla birlikte. Öykülerin çoğu insanın içini burkan, yüreğe dokunan cinstendi. Yazarın abartısız, sade ancak güçlü bir anlatımı vardı. Öykülerin bende bıraktığı iz biraz hüzün, biraz da yarım kalmışlık oldu. Öykü sevenlerin de severek okuyacağını düşünüyorum. Kapak tasarımını çok sevdiğimi de belirtmeden geçemeyeceğim "Kalaycı Öyküler" 2.baskısını yapmış. Nice baskılara. Yolu açık, okuru bol olsun. Alim Serkan Cesur Kalaycı
2025 61. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 09:39
Öykü kitabının içinde 21 öykü var. Hepsi “unutulmaya yüz tutmuş meslekler” etrafında kurulmuş. Her meslek bir çerçeve; asıl yükü o mesleklerin içindeki insanlar taşıyor . Öyküler kısa ama yoğun. Uzun uzun olaylar yok daha çok tek bir duyguya, tek bir kırılma anına odaklanan portreler gibi. Bu hem hızlı okunur kılıyor hem de bazı yerlerde “keşke biraz daha uzun olsa " dedirtiyor.Çünkü okudukça devamı gelsin istiyorsunuz. Kitabın teması çok net: Kaybolan meslekler Sessiz ve küçük trajediler İnsanların görünmeyen hallerini ortaya çıkarma Nostalji var ama boğmuyor; yine de o eski zamanların kokusu satırlara sinmiş. Büyük dramlar bekleyen biri için hafif kalabilir, ama insanı içten vuran küçük ayrıntılar güçlü. Dil sade, gözlemci ve doğrudan. Süs yok, gösteriş yok. Mesleğin içindeki insanı olduğu gibi anlatıyor. Bazı öyküler özellikle “tam kapanmıyor”, yazar bilinçli olarak açıklığı bırakmış gibi , seven sever, sevmeyen “eksik” der.Ben hep yarım kalanları kendim hayal etmeye çalıştım ve benim için ayrı bir okuma keyfi sundu. Kısacası: büyük olaylar yok, ama insanın içinden geçen çok şey var. Ben severek okudum Neden okunur? Gerçek hayata çok yakın Mesleklerin içindeki insanı yakalıyor Çeşitli karakterler sayesinde tekdüze değil Akıcı, yorucu değil Duygusu ince ama etkili
2025 70. kitabı
Alim Serkan Cesur ikinci kitabı Kalaycı öyküler. Bir çırpıda okudum. Bana bir sürü kedi eşlik etti . Fotoğraftakiler sadece bir kaçı Fotoğrafı burda bir alıntı ile paylaşıyorum. . Kitabımız ismindeki öykü ile başlıyor. Kalaycı aslında mesleklerde giden kitabımızda hem eski ve hala devam eden meslekleri öğreniyor hem de muhteşem diyebileceğimiz yazarın kalemini konuşturduğu sade ama etkileyici hatıraları bir oturuşta sıkılmadan okuyoruz. . Yirmi bir öyküsünü bir kitapta toplayan İkinci Adam Yayınları ndan çıkan yazarımız ilk kitabı da 4 ten sonra tecrübesini konuşturmuş. . Öykülerin hepsi birbirinden güzel ama benim en sevdiklerim sırasıyla Kalaycı, Çarıklı, Külcü, Kaleci, Biletçi, Tamirci, Kapıcı ve Mezarcı. A ne kadar da zormuş. Az daha bütün öyküleri yazıyordum. . Kalan öyküleri de etiketleme yapayım bari darılmasinlar. . #kalaycı #alimserkancesur #ikinciadamyayınları #kamyoncu #yolcu #meydancı #şarkıcı #portakalcı #Kapıcı #dövüşçü #simitçi #falcı #hurdacı #postacı #boyacı #öğrenci #saçbağı #köyedönüş Bu kitabı kitap okuyup fotoğraf çeken onlarca arkadaşlarla beraber okuduk. @öne çıkar Alican ile beraber okuduk. Teşekkürlerimizle ...
2026 11. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2026 14:14
Bayağıdır hikaye okumuyordum zaten beni bilirsiniz hikaye okumayı sevmem… Okuyorsam kesinlikle sonuna kadar değmelidir. Enine sonuna hatta kalbimin tam ortasına değen bir hikaye kitabı ile geldim evet bu ay profilim #Herayokuyankulubü ile doldu iyi ki de öyle oldu çok razıyım bu kitaptan yine. Bir kalemden ince ince işlenmesi ayrı , milli mücadele dönemini anlatması ayrı hatta gerçek hikayelere yer vermesi ayriydi benim için. Burada saatlerce yazarın kalemini övebilirim, sadeliğinden, anlatımın içtenliğinden bir çok yerden dev vurmak mümkün… Beni esas etkileyen hikayelerin yaşanmışlığıydı her hikaye gerçekten bir noktadan insana dokunabiliyordu bir de gerçek olduğunu bilmek ayrı bir okuma zevki kattı. Ayrıca benim gibi tarihi hikayeleri daha çok seviyor yazarın son sözüyle her hikayenin bittiğini de söyleyebilirim. Hikaye sevin ya da sevmeyin kesinlikle bu kitaba kitaplıklarınızı da yer verin derim. Eh bu kadar bahsetmişken birkaç hikaye içeriğinden de bahsetmek isterim benim en çok beğenerek okuduklarım sıralamaya göre ikinci ve üçüncü hikayeydi zaten ilk hikayeyi okuduğunuzda kitabın adının nereden geldiğini de anlamış olursunuz. Sanırımik hikaye Çarıkçı savaşa gidip dönemeyen bir kahraman askeri inanılmaz bir sonla bizlere sunuyordu. Beni en çok etkileyen hikayesi Külcü hikayesi oldu.Aslında toplumda gözümüzün önünde, hayatımızın tam içinde, çok Külcüler vardı, kimini gördük kimini görmezden geldik ve hatta belki hala görmezden geliyoruz… En çok bunları sorgulayarak okudum hikayeyi evet anladığınız üzere bir garibanın hikayesiydi gözlerimi doldurdu son noktasına kadar… Ayrıca sadece gözlerimi dolduran ilk iki hikaye değil hemen hemen hepisiydi diyebilirim çünkü biri dokunmasa diğeri muhakkak size dokunacak bir yer buluyor. Benim için kaliteli bir okuma oldu
2025 100. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 08:50
Alim Serkan Cesur “Kalaycı Öyküler”, toplam 21 kısa hikâyeden oluşan bir öykü kitabıydı. İçinde yazarın annesinin dedesi, annesi ile ilgili olan hikâyeler ayrı anlam katmıştı. Tüm hikâyeleri severek okudum, sanırım en çok #külcü bende iz bıraktı.  Her öykü bir meslek dalında ayrı bir karakterin hayatını, duygularını ve yaşadıklarını anlatıyor.  Hikâyeleri sevme nedenim çoğu günlük yaşamdan, sıradan insanların hayatlarından bize ulaşır. Okuduğumuz her hikâyede kendimizden bir parça, duygu, hatta anı buluruz.  Yazarın hikâyeleri sade ama etkileyici bir dille yazılmış, biz okurları hem geçmişe hem de duygu yüklü anlara götürdü. "Her öykü kendi içinde bir dünyadır ve tüm öyküler birlikte günlük yaşamın duyarlı bir portresini çizer." Yazarımıza kitapla beraber bana verdiği harika bilgiler için de teşekkür ederim. Yolu açık, okuyanı bol olsun @alimserkancesur Öykü okumayı seviyorsanız şans verip okuyun..
Memnuniyeti
2025 2. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 17:41
Akıcılığı çok güzel sosyal medyada görüp bir süredir almak istiyordum sonunda kavuştum kitabıma gerçekten daha yeni başladım okumaya ama çok beğendim merakla devam edeceğim.
2025 72. kitabı
Herkese merhabalar Bazı kitaplar vardır, kapağını ilk açtığınızda içinize eski bir evin kokusu dolar. Raflarda unutulmuş bakır bir semaver, yıpranmış bir çift çarık, yıllar önce yazılmış bir türkü gibi… Alim Serkan Cesur’un Kalaycı kitabı tam da böyle bir his bırakıyor insanda. 21 öykü, 21 meslek, 21 ayrı hayat… Ama aslında hepimiz bir parçasını bir yerinden tanıyoruz bu insanların. Kalaycıda yarım kalmış bir aşkı, falcıda tutulmamış sözleri, kamyoncuda yollar kadar ağır yalnızlıkları buluyoruz. Öyküler boyunca Fethiye’nin taş sokakları, denizden gelen tuz kokusu ve bir çocuğun gözünden bakar gibi saf ve sahici bir anlatım eşlik ediyor bize. Benim en çok kalbime dokunanlar mı? Mezarcının gecelere sığmayan düşünceleri, çarıkçının sabırla diktiği hayatlar ve simitçinin telaşlı sabahları oldu. Ama belki de en çok, her öykünün sonunda içimde kalan o tanıdık boşluk… İnsan, zaman geçtikçe en çok eskiyi özlüyor. Kalaycı, sadece geçmişe değil; unutulmuş değerlere, küçük iyiliklere, sessiz kahramanlara tutulmuş bir ağıt gibi. Eğer içinizde eski bir radyo cızırtısına, köy çeşmesinin başında anlatılan hikâyelere özlem varsa; bu kitap size iyi gelecek. Okuyun, geçmişle bir bardak çay için. Bir de kalbinizle. Sevgiyle kalın.
Puan vermedi
Merhaba sevgili kitapseverler Yine bir öykü kitabı ile geldim. Öyküleri çok sevdiğimi bilen bilir. O yüzden de bu da kitabı çok merak ettim. Kitapta 21 öykü yer alıyor. Bu öykülerin hemen hepsi geçmişte önemli olan ama günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meslekleri konu almış. Yaşanmış hikayelerden yola çıkılarak yazılmışlar. Fethiye, Kayaköy ve civar köylerin geçmişten gelen yaşanmışlıkları dilden dile dolaşan anlatıları bu güzel öykülerin esin kaynağı olmuş. Herbirinde başka hayatlara yolculuk ediyorsunuz. Ben en çok Kalaycı, Meydancı, Yolcu, Biletçi ve Öğrenci adlı öyküleri beğendim. Özellikle Kalaycı adlı hikayedeki mübadelenin ayırdığı denizleri aşan büyük aşk çok güzel anlatılmıştı. Öyküseverlere tavsiyemdir
Puan vermedi
Eser toplamda 21 öyküden oluşuyor ve her öykü farklı bir mesleğin, farklı bir insanın yaşamına dokunuyor. Yazar, kaybolmaya yüz tutmuş zanaatları anlatırken aynı zamanda o insanların iç dünyasını, yaşadıkları dönemin atmosferini ve hayat mücadelesini sade ama etkileyici bir dille aktarıyor. Kitaba ismini veren Kalaycı öyküsü Türk–Yunan komşuluğu, mübadele yılları ve yarım kalmış bir aşk üzerine… Ustasının yanında çalışan genç bir Türk delikanlı ile ustasının kızının sessiz ama kalıcı sevgisini okuyoruz. Mübadele ile yollar ayrılıyor, aşk yarım kalıyor… Yıllar sonra gelen haber ise okurun içine ince bir hüzün bırakıyor. Bu öykü beni en çok etkileyenlerden biriydi. Bunun yanında mezarcı ve postacı hikâyeleri de beni oldukça etkiledi. Özellikle insanların hayatla kurduğu bağ, yaptıkları işin onlara yüklediği sorumluluk ve her mesleğin arkasında saklı duran o sessiz duygular çok güzel yansıtılmış. Her bir zanaatin aslında kendi içinde bambaşka bir dünya barındırdığını görmek kitabın en güçlü yanlarından biri. Her öykü yoğun duygu taşıyor ve akıcı, sade bir dille okuru hemen içine çekiyor. Hayatın içinden, gerçek insanların küçük ama anlamlı hikâyelerini seviyorsanız Kalaycı tam size göre bir eser.