Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kant'ın Eleştirel Felsefesi

Gilles Deleuze

Kant'ın Eleştirel Felsefesi Gönderileri

Kant'ın Eleştirel Felsefesi kitaplarını, Kant'ın Eleştirel Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Kant'ın Eleştirel Felsefesi yazarlarını, Kant'ın Eleştirel Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
123 syf.
·
Puan vermedi
Gilles Deleuze felsefe öğretmeni olmanın hakkını çok iyi veriyor. Eleştirinin amacınıı ve yöntemini daha iyi anlamamı sağladı. Yetiler ve ilgiler açıklamaları iyi bir başlangıç oldu benim için.
Kant'ın Eleştirel Felsefesi
Kant'ın Eleştirel FelsefesiGilles Deleuze · Payel Yayınları · 199547 okunma
. Olumlamak, var olana katlanmak, onu taşımak veya ona bağlanmak değil, tam tersine, yaşayanı yükünden, zincirlerinden kurtarmak ve serbest bırakmaktır. ...
Reklam
''Trranscendental''; deneyimde verilenin, a priori tasarımlarımıza zorunlu tabi oluşunun ilkesini ve aynı şekilde, a priori tasarımların zorunlu olarak deneyime uygulanışının ilkesini niteler.
Özne, varoluşunu transcendental ben olarak düşünür, fakat ampirik ben olarak bilir.
Özgürlüğü gerçekleştiren doğa değildir, ama özgürlük kavramı doğada gerçekleşir.
Sayfa 92 - Cem YayıneviKitabı okudu
Olumsuz ve entellektüel hoşnutluğun mutlulukla karıştırılması, hiçbir zaman tümüyle aydınlığa çıkamayacak olan bir iç yanılsamadır, ama onun etkisi yalnızca felsefi düşünceyle önlenebilir.
Sayfa 50 - Cem YayıneviKitabı okudu
Reklam
Pratik akıl, kendinde şeyler üzerine, kendinde şeyler olarak özgür varlık üzerine, böyle bir varlığın numenal nedenselliği üzerine, böyle bir varlığın oluşturduğu duyu-üstü dünya üzerine yasa koyar.
Sayfa 41 - Cem YayıneviKitabı okudu
İde bir kurgu (fiction) değildir, diyor Kant; nesnel bir değere sahiptir; bir nesnesi olur, ama bu nesnenin kendisi "belirlenmemiş"tir, "sorunsal"dır.
Sayfa 30 - Cem YayıneviKitabı okudu
Kant, bilgeliğe eleştirel imge ile karşı çıkar: Biz Doğa'nın yasa yapımcılarıyız. Bir filozof görünüşte Kantçılığa çok yabancı kaldığında, Jubere (buyruk vermek) yerine, Parere'yi (boyun eğmek) koyduğunu açıklar; kendine inandığından çok, Kant'a borçlu olur.
Sayfa 22 - Cem YayıneviKitabı okudu
Ahlaksal varlık olarak düşünülen insan konusunda, niçin var olduğu artık sorulamaz; onun var oluşu kendi başına yüksek amacı içeriyor. Bu yüksek amaç, ahlak yasası altında düşünülebilir varlıkların örgütlenmesidir ya da düşünülebilen varlıkta kendi başına bulunan var oluş nedeni özgürlüktür.
Reklam
Bu adama göre soluduğumuz hava bile aklın eseridir
Ahlâk yasasında istenci belirleyen ( bir nevi zevk ya d üzüntü duygusunun aracılığı olmaksızın) aklın kendisidir. Öyleyse üstünü arzulama yeteneğine denk düşen aklın bir ilgisi bulunur, bu ne ampirik ilgiyle, ne spekülatif ilgiyle kaynaşan pratik ilgi'dir.
Sayfa 13 - CemKitabı okuyor
Üstün'ü Arzu Etme Yeteneği
Arzulama yeteneği, istenci belirleyen bir temsillemeyi gerektirir. Bir temsilleme önsel olduğu zaman bile, bunu temsil eden nesneye bağlı bir zevkin aracılığı ile istenci belirler..
Sayfa 13 - CemKitabı okuyor
Akıl kendisi dışında birşeyle ilgilenmez
Aklın ilgisi, bir yeteneğin üstün durumuna bağlı olarak aklın ilgilendiği ile tanımlanır..
Sayfa 12 - CemKitabı okuyor
He deyin geçin
Tersine " düz çizgi en kısa yoldur" dediğim zaman, ya da" değişen her şeyin bir nedeni vardur " desem, o zaman önsel ( a priori) bir sentez gerceklestiririm: B nin A ya zorunlu ve evrensel olarak bağlı olduğunu doğruluyorum.
Sayfa 11 - CemKitabı okuyor
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.