Küçük Efendi

9786052022412
Sıralamalar

2022 18. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2022 09:51
Ögrenmenin en güzel yolu okumaktır. Doğru kalıcı ve güvenilir kişilerce yazılan kitaplardan... Kara Kemali tanımak isterseniz 1 saatlik bir sürede bitireceğiniz dolu güzel bir kitap zamanı olmayanlar için saatlik tarih kitapları bence kurtarıcı olarak yanımızda.
KARA KEMAL
2019 44. kitabı
İlgi Kültür Sanat Yayınları SAATLİK TARİH serisinin ortaya çıkış nedeni şu cümlelerle açıklamaktadır : Öğrenmek için okumalısın .Öncelikle bilgiye ulaşmanın en kalıcı yolu okumaktır. Özellşkle konu ' TARİH' ise tek yolu okumaktır. O nedenle tarihi televizyon programları , film veya dizilerden değil kitaplardan yani okuyarak öğrenmek zorundayız. Öncelikle kitap harika hazırlanmış . Yeterince akademik detayını öğrenmek isteyen için verilen kaynaklar ve dipnotlar çok aydınlatıcı. Kitapların akademik oluşu biz popüler tarih okuyucusunu ''anlaşılmaz'' yargısına götürmesi gerekirken bu kitapta bu tabuyu da yıkıyoruz. Kitap akademik olmasına karşın bence kronolojik oluşu nedeniyle gayet anlaşılır. Adı üzerinde saatlik tarih. Kitabı yaklaşık 45 dakikada bitirdim. Anlatılmak isteneni gayet güzel özetlediğini söyleyebilirim. Kara Kemale daha önce Şevket Süreyya AYDEMİR in ENVER 1-2-3 kitaplarında rastlamıştım fakat bu kitaplarda kendisi hakkında fazla da bir bilgi yoktu. Bunun dışında Kemal Tahir ' in Esir Şehir serisinde (ESİR ŞEHRİN İNSANLARI - ESİR ŞEHRİN MAHPUSU - YOL AYRIMI) de rastlamıştım Kara Kemal'e fakat dediğim gibi kendisini bu kadar derinlemesine pek tanımamıştım. Fikirlerine ve bilgisine çok kıymet verdiğim Önder Abi Kitabî ile sohbetimizin bir kısmında konu nedense bu kitaba geldi ve bu şekilde kitabı okuma fırsatı buldum. Kara Kemal'in gerek Birinci Dünya savaşı öncesinde gerek Birinci Dünya Savaşı sırasında takdir edilecek bir mücadeleye girişmiş bu mücadeleye Karadeniz Bölgesinde 93 harbinden kaybedilen Kars- Ardahan -Batum'un geri alınması amacıyla Teşkilat-ı Mahsusa göreviyle başlamış sonrasında ülkeyi iktisadi olarak kurtarmak gerekliliğini hissederek Milli İktisat mefkuresini hayata geçirerek devam etmiştir. Milli iktisattan kasıt Ziya
Tarih
2021 24. kitabı
Hacmi küçük fakat kıymeti yüksek bir çalışma. Osmanlı devletinin son dönemi.Cumhuriyetin ilk yıllarının ekonomik yapısına az çok değinen,Kara Kemal’in yaptıklarından bahseden güzel bir kitap.Bir solukta okunabilir.
2019 12. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2019 11:30
Kara Kemal'in siyasi ve iktisadi faaliyetlerinden bahseden kısa ama bilgilendirici bir eser.Kara Kemal'in evvela cihan harbi öncesi düzenlendiği faaliyetlere değinilmiş.Trabzon'da düzenlenen gizli toplantılara öncülük ederken Alman subayların dikkatsizliği yüzünden toplantılar açığa çıkmış ve bundan sonra memleketimiz Bayburt'ta düzenlenen bu gizli cemiyet toplantılarında Kafkas Cephesi için önemli kararlar alınmış.Kafkas İhtilal Cemiyeti kurulmuş.Kara Kemal Gürcüleri teşkilatlandırarak Osmanlı lehine çalışmalarını planlamış. İktisadi alanda da birçok yerli ve milli şirket kurarak İttihat ve Terakki yönetimi adına hükümetin kendi zenginlerini oluşturmaya çalışmış ancak bu mesele çokça tartışılmış.Kara Kemal kendi bünyesinde kurduğu şirketler yüzünden tepki çekmiş.Ancak söz konusu şirketlerin şekeri 150 kuruştan alıp bakkala 9 kuruşa memura 20 kuruşa verdiğini izah etmiş ve bu şekilde aklanmıştır. Daha sonra Kara Kemal,Kara Vasıf Bey ile beraber Karakol Cemiyeti'ni kurup Anadolu'ya mühimmat taşımıştır.Kara Kemal İngilizler tarafından yakalanıp Malta'ya sürgün edildikten sonra bu cemiyetin bu şifreleri çözülmüş ve işgal güçleri tarafından kötü amaçlarla kullanılmıştır. Kara Kemal son olarak Mustafa Kemal'e düzenlenen İzmir suikastinin sorumlusu kabul edilmiş ve suçu olmadığı hâlde zanlıların da defalarca bu işin Kara Kemalle ilgisi olmadığını beyan etmesine rağmen suikast üzerine kalmıştır.Üstelik aynı tarihlerde öldürülmüştür.Kitapta Kara Kemal'in kimler tarafından ne şekilde öldürüldüğüne değinilmemesi bir eksiklik sayılabilir.
Kara Kemal'in Ekonomisi
·56 syf.·
2019 75. kitabı
İttihat ve Terakki'nin önemli isimlerinden Kara Kemal'in biyografisi ile birlikte biyografisinin üstünde yaptığı işler gayet iyi bir şekilde dile getirilmiş. Özellikle İttihatçıların Milli Ekonomi oluşturmadaki ustalıkları, savaş döneminde iktisadi olarak yaptıkları müspet işlerin kısa bir dökümü kitapta verilmiş. Savaşın zor şartları içinde devlete artı değerler katan şirketleri kuran milli mücadele döneminde Karakol Cemiyetiyle Ankara'ya destek veren Kara Kemal'in hayatı bir devri anlamak için fazlasıyla bilgi içerir. Özellikle devrin ekonomisine vakıf olmak isteyenlerin bir saat içinde bitirebilecekleri güzel bir eser...
Tarih

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.