Şubat 2025
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2025 44. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 18:14
Nasıl güzel bir kitap okudum anlatamam. Düşle gerçek karıştı; öykü perileri metinlerin üzerinde uçuştu, söz yalın haliyle büyüledi , yamacına aldığı okuru ağzı açık bırakıp ,mutluluğa sevk etti. Karakterlerden kim olmak istersen o olmana izin verdi çünkü hepsi bizdik ; biz okurlar, yaşayanlar. Derdi kediye anlatırken dermanı insansızlığa , düşe yükledi de öyle ortak etti öyküye. Cemil Kavukçu yaşayan öykücüler içinde en sevdiklerimden , kendine has tavrı, tarzı ; kelimelerinin huyu suyu karakterlerinin inanılmaz halleri olan bir yazar ; bir de karakterlerin değişik takıntıları var o başka Şimdi ben size diyorum ki ey okur dostlarım; gidin bu kitabı alın , okuyun , okutun. Hiç pişman olmazsınız . Sevgiyle
Öyküde İstikrar ve Nitelik
2025 9. kitabı
Cemil Kavukçu Türk öykücülünün verimli ve istikrarlı bir yazarlarından biri belki de en önde geleni. Yayımladığı kitaplara bakınca düzenli olarak yazdığını ve bunların da yayımlandığını görüyoruz.
2025 14. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 22:10
#cemilkavukçu#cemilkavukçu#karanlığınrengi#canyayınları#canyayınları#karanlığınrengi#öykü#öyküokumak#öyküokumayıseviyorum#öyküokumakgüzeldir "Ona göre dünyaya ilk gelişim değildi bu, daha önceki gelişlerimde hayatıma karışan insanları görüyordum. Hemen küçük bir test yapmıştı: Rüyamda uçtuğumu görüyor muydum? Görüyor ama kollarımı kanat gibi çırpmıyordum, kuşlarınkine benzer bir uçma değildi bu. Önce koşup hız kazanıyor, sonra sıçrayıp dizlerimi büküyor ve havadayken her iki ayağımı bileklerimden tutarak, bir biçimde boşlukta dizüstü durarak, yerden çok da yükselmeden uçuyordum. Tamam işte, demişti, sen daha önce birkaç kez dünyaya gelmişsin, ama bu son, bir daha gelmeyeceksin. Gülmüştüm tabii. İnanmadığımı anlayınca o da gülmüştü. Uyumadan önce kitap okuma alışkanlığını bıraksam iyi olacak." Karanlığın Rengi, hayata bambaşka bir perspektiften bakanların, yorulanların, usananların, düşle gerçeği karıştıranların öykülerini gün yüzüne çıkarıyor. Öykünün çok da uzakta olmadığını, her şeyin hemen yanı başımızda olup bittiğini gözler önüne seren Cemil Kavukçu, okuru yine bir anda o tanıdık, yalın ve heyecanlı dünyaya ortak ediyor. Cemil Kavukçu'nun hiçbir yerdeki arkadaşlarına ithaf ettiği, iki bölümden ve dokuz öyküden oluşan bu güzel öykü kitabını okumanızı öneririm.
Karanlığın RengiCemil Kavukçu · Can Yayınları · 202531 okunma
İç dünyamıza ve günlük hayata dair sakin öyküler.
2025 23. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2025 00:00
Yıllar önce Mahir Ünsal Eriş, İstanbul Edebiyat Evi'nde bir söyleşide "Cemil Kavukçu okumayan okurun şerrinden korkarım," demişti. O zamanlar aklıma kazınmıştı. Çok sonra, bu yıl, Cemil Kavukçu okumaya başlayabilidim. Keşke daha önce başlayabilseydim. Yazarın aktarma biçimi o kadar samimi ve gerçek ki öyküler peşi sıra akarken etkileri birbirine karışıyor, hissettirdikleri bütünleşiyor. Yaşayan bir öykücünün bugünü yaşayan öykülerini okuyabilmek paha biçilemez. Kitaptaki öyküler Sırdaşlar ve Sübsidas ana başlığında iki bölüme ayrılmış. Sırdaşlar başlığında yer alan öykülerde soyut konu bütünlüğü büyük okuma zevki veriyor. Kediler ve insanlar arasındaki ilişkinin gerçekliği, sır saklama bağlamında dostlarımız ve kediler arasındaki bağlantı çok hoş bir gözlem. Okuduğum en güzel öykülerden bu kısımdaki üç öykü. Zamanla bütün kitaplarını okumak istiyorum.
Bir Cemil Kavukçu Kitabı
2026 12. kitabı
Cemil Kavukçu, yaşayan öykücülerimiz içinde en özgün kalemlerden biri, belki de birincisi. Bu kitabında da yine zorlanmadan hikayeleri seriveriyor önümüze. Hayatın içinde, kolaycacık görebileceğimiz ama telaştan fark edemediğimiz...

Cemil KavukçuYazar · 41 kitap
1951 yılında İnegöl'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi (1976). Öyküleri, 1980 yılından başlayarak çeşitli dergilerde yayınlandı. Cemil Kavukçu, son yılların en usta öykücülerinden. Küçük insanların dünyasını başarıyla betimlemesini, onların iç dünyalarını olanca derinliğiyle vermesini biliyor. Eleştirmen Fethi Naci, Cemil Kavukçu için 'Elini neye değdirse öykü oluyor, tam bir anlatı ustası' diyor. Gerçekten de Cemil Kavukçu'nun öyküleri, sıradan insanları, sıradan yaşamları, küçük olayları alıp zengin dünyalar yaratıyor. Ayrıntılar ve diyaloglar (özellikle de kişiliklere özgü argo dil), onun öykülerinin vazgeçilmez öğeleri. Temiz, yalın bir Türkçeyle, kendi üslubunu yaratmayı başararak yazıyor Cemil Kavukçu. Bir başka deyişle, tutarlı bir dil ve üslup, bütün öykülerinde açıkça kendini gösteriyor. Okuru, öykünün içine çekip alıyor, sarıp sarmalıyor. Karşıdan değil, içinden okunan öyküler yaratıyor Cemil Kavukçu. Öykülerin bir kısmı da bir yap-boz'un parçaları gibi kırılıp yeniden bir araya geliyor. Son yıllarda tıkanır gibi görünen öykücülüğümüze yeni bir soluk getiren Cemil Kavukçu, 2000'li yıllarda da öykünün yollarında yürümeyi sürdürecek. ESERLERİ Patika adlı kitabıyla 1987 yılında Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'nü kazandı. Yayınlanmış öykü kitapları: Pazar Güneşi (1983), Patika (1987), Temmuz Suçlu (1990), Uzak Noktalara Doğru (1995), Yalnız Uyuyanlar İçin (1996), Bilinen Bir Kitapta Kaybolmak (1997), Dört Duvar Beş Pencere (1999). İlk romanı Dönüş, 1998 yılında yayınlandı.