Bu kitap okurlarına karar verme kolaylığını ve metodlarını sunuyor, öğretiyor. Böylelikle benim gibi kararsız kimseler bilinçleniyor, eğitiliyor.
Artık pek kararsızlıktan kurtulduğumu söyleyemem elbette ama en azından bunun üzerinde düşünürken bu metodlar sayesinde doğru karara ulaşabiliyorsunuz.
Kişisel gelişim kitaplarından biraz daha fazla bilgi içeriyor. Bilinçlenmek için okunulabilir.
Karar KitabıMikael Krogerus · The Kitap · 2019209 okunma
Kitap birçok strateji sunuyor ancak derinlemesine işlemediği için bilgiler havada kalıyor, daha ayrıntı verebilirdi ya da daha çok örnekle açıklanabilirdi…
Yazarlar, kendini tanıyabilen ve tanıyamayan bireyler için ayrım yaparak okuyucuya öncelik sağlamışlar. Bu, eseri kaliteli yapan önemli etkenlerden biriydi benim için.
Eserde birbirinden farklı 50 karar modeli mevcut. Kendinizi hangi model için uygun görüyorsanız ona göre şekillendirebilirsiniz yaşamınızı. Yaşamı kolay kılmanın bizim elimizde olduğunu gösteren bu esere ve yazarlarına teşekkür ediyorum...
Keyifli okumalar...
Karar KitabıMikael Krogerus · The Kitap · 2019209 okunma
Kitap okumaya yeni başlamış insanlar için önerebilirim.
Etkin bir okuma yapıyorsanız size çok hafif gelecektir.
Açıkçası bende yüzeysel buldum.
Dediğim gibi başlangıç kitabı olabilir.
Hayatımız, büyük ya da küçük, sayısız kararla örülü. Mikael Krogerus ve Roman Tschäppeler'in birlikte kaleme aldığı Karar Kitabı, bu kararları daha bilinçli ve sistematik bir şekilde alabilmemiz için bize 50 farklı model sunuyor.
Kitap, kişisel yaşamdan iş dünyasına kadar geniş bir yelpazede uygulanabilecek stratejik düşünme modellerini sade ve anlaşılır bir dille aktarıyor. SWOT Analizi, Eisenhower Matrisi, Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi gibi tanıdık modellerin yanı sıra, daha az bilinen ancak etkili yöntemlerle de tanışma fırsatı sunuyor.
Her model, kısa açıklamalar ve basit grafiklerle desteklenerek, okuyucunun konuyu hızlıca kavramasını sağlıyor. Bu yönüyle kitap, yoğun tempoda çalışan profesyoneller için pratik bir başvuru kaynağı olmanın ötesine geçiyor; aynı zamanda öğrenciler ve kişisel gelişimine önem veren bireyler için de değerli bir kaynak haline geliyor.
Ancak, kitabın bazı bölümlerinin yüzeysel kaldığını düşünen okuyucular da mevcut. Özellikle derinlemesine analiz arayanlar için bazı modellerin daha detaylı ele alınması beklenebilir. Yine de, kitabın amacı olan hızlı ve etkili karar verme tekniklerini tanıtma konusunda başarılı olduğunu söylemek mümkün.
Genel olarak, Karar Kitabı, karar verme süreçlerine farklı bir bakış açısı kazandırmak isteyen herkes için faydalı bir rehber niteliğinde. Kendi karar mekanizmalarınızı gözden geçirmek ve geliştirmek istiyorsanız, bu kitap size ilham verebilir.
Karar KitabıMikael Krogerus · The Kitap · 2019209 okunma
takım çalışmasından çok yöneticilik vasfı üzerine durulan bir kitap. öğretiler dizisinden oluşuyor , kişisel gelişimin liderlik özelliğine hitap ediyor.
Karar verme sanatınızı geliştirmek için bir rehber arıyorsanız, Mikael Krogerus’un Karar Kitabı ilk adımı atmak için tam da aradığınız şey olabilir.
Bu kitapta, karar alma sürecindeki kritik noktaları ele alarak daha bilinçli ve etkili kararlar vermenize yardımcı olacak ipuçları bulabilirsiniz. Kendinizi ve çevrenizdekileri anlamak, önceliklerinizi belirlemek ve sonuçlarını öngörmek için türlü stratejiler içeren bu kitabı ben çok severek ve neredeyse her satırın altını çizerek okudum.
Bence tek sorun, stratejileri genel hatlarıyla anlatıp derine inmemesinde. Ben üniversitede bu karar alma stratejilerini dış politika analizi dersinde ayrıntılı işlemiştim, ama günlük hayata uyarlanabileceğini düşünmüyordum. Bu yüzden benim için yeni bir bilgi olmasa da var olan bilgimi nasıl kullanabileceğimi gösteren dönüştürücü (transformative) bir kitap oldu.
Sıfırdan öğrenenler için yeterli olmasa da farklı ufuklar açıp, derinleme araştırma yapmaya yönelten bir bakış açısı sağlayabilir. Kitap boyut olarak da tam çantaya atmalıktı.
Hayatımı etkileme konusunda puan verirsem: 5/10
Okuma kolaylığı ve akıcılık: 6/10
Anlaşılabilirlik: 7/10
Siz de okuduysanız yorumlarda buluşalım
Karar KitabıMikael Krogerus
Çoğu zaman alışveriş yaparken, yemek sipariş verirken ya da iş değiştirmek gibi daha büyük kararlar verirken zorlanıyoruz ve karar verme süremiz artıyor, dolayısıyla da verdiğimiz kararın sonucundan tatmin olma oranımız azalıyor. Kitap, bu kararsızlık anlarımızda, sistematik şekilde doğru kararlar vermek için 50 model anlatıyor. Seçeneğin artı ve eksi yanları yerine çok boyutlu düşünmek için modeller var. Fakat bir süre sonra, tüm modeller birbirine benzemeye başlıyor. 2x2'lik matris yerine 4x4, 8x2, 5x3 gibi farklı kombinasyonlarla karşımıza çıkıyor. Artı ve eksi yanlar gibi 2boyutlu düşünmek yerine çok boyutlu düşünmeden kastım buydu. Ana fikri aldıktan sonra, kitap ilerledikçe tüm modeller aslında birbirlerinin daha da özelleştirilmiş hali gibi geliyor. O yüzden kitabın başlangıcında tatmin olarak ilerlerken, artık sonlarına doğru hızlıca ve üzerinde çok da düşünmeden durdum. Ayrıca bu kitabın "the kitap yayınların"'dan çıkan sürümünde bolca nokta ve virgül eksikliği var. Cümleleri okurken, noktalama işaretlerini kafamda kendim yerleştirip tekrar okumak zorunda kaldım ve bir hayli sinirlendirdi.
Kitapta altını çizdiğim bazı önemli yerler
- Sadece büyük değil, günlük kararlarda da zorlanıyoruz. Seçeneklerimizi sınıflandırmamıza, analiz etmemize ve tartmamıza, başka bir deyişle karar vermemize yardımcı olacak model ve yöntemler
- Amerika vs Avrupa methodu. Amerikalılar, deneme yanılma yaklaşımına meyillidirler, bir şey yaparlar, başarısız olurlar, bundan bir ders çıkarıp tekrar denerler. Avrupalılar, teoriler edinerek başlamayı ve sonra denemeyi tercih ederler.
- Nasıl verimli çalışılır? Eisenhower matrisi
ABD başkanı eisenhower methodu ile, önemli olanla acil olanı birbirinden ayırt etmeyi öğreneceksiniz. Acil ve önemlileri hemen yapın, acil ama önemli
Karar KitabıMikael Krogerus · The Kitap · 2019209 okunma
Sürekli karar veriyoruz. Genellikle hızlı ve öznel verdiğimiz için de başımız dertten kurtulmuyor. Tarafsız karar vermek için metodolojileri sınıflandıran bu kitap harika. Benim baş ucu kitabım. Önce yöntemi seçiyorum. Sonra bilmediğim bir yöntemse bilgisayarımda araştırıp öğreniyorum. Ardından yöntemi uyguluyorum. Sonuç karalarımla mutluyum :)