Karga Sona Kaldı

Italo Calvino
6 Ocak 2017
Can Yayınları

2022 1. kitabı
Bir öykü okuduğumda sonunda bir ders vermesini severim. Bu kitaptaki öykülerde bir sonuç, bir ders yerine dünya savaşı sırasında İtalyanların durumu, Almanlara hicivler yansıtılıyordu. Bu dönemin hikayelerine meraklı kişilerin okuması gereken bir kitap.
2022 6. kitabı
1949’da yayınlanan savaş dönemine ve partizan hareketine odaklanan kitaplarından biri olan, Karga Sona Kaldı adlı yapıtı, direniş ve savaş sonrası İtalyayı konu eden uzunlu kısalı otuz öyküden oluşuyor. Kitaptaki otuz öyküden on tanesi İkinci Dünya Savaşı zamanları atmosferinde geçiyor. Savaşın içindeki çok farklı ruh hallerini işleyen bu öykülerin çoğu çok başarılı.
Calvino ve Eşsiz Üslubu
2022 5. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2022 14:32
Calvino'nun Karga Sona Kaldı'sı yıllardır kütüphanemde duruyordu. Nerede, ne zaman aldım, birinden mi yürüttüm hatırlamıyordum. Geçen haftalarda Calvino' nun delimsirek kitabı Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcuyu okuduktan sonra artık bunu da okumanın zamanının geldiğini düşünüp indirdim raftan. Kitapta 30 öykü var. 10 tanesini çok sevdiğimi, birkaç tanesine bayıldığımı söyleyebilirim. Bence bir öykü kitabı için iyi sayılar bunlar. Öykü Dosyası videomda da bahsetmiştim bir öykü kitabındaki tüm öykülerin bize hitap etmesi ihtimali çok düşüktür zaten. Kitaptaki 30 öyküden 10 tanesi ikinci dünya savaşı zamanları atmosferinde geçiyor. Savaşın içindeki çok farklı ruh hallerini işleyen bu öykülerin çoğu çok başarılı. Kitaba adını veren öykü de bunlardan bir tanesi. Bu öykülerde net bir söylem olmasa da savaş ve faşizm karşıtlığı hissedilebiliyor. Savaş temasının dışında kalan öykülerden kitabın açılış ve kapanış öyküleri olan "Bir Gün Öğleden Sonra, Adem" ve "Denize Kim Mayın Koydu" da çok iyi öyküler. Calvino'nun muzip, zeki ve iğneleyici bir üslubu var. Ben bu tarzı çok sevdim. Hazin, acıklı durumları bile öyle bir anlatıyor ki dudağınızın kenarında bir gülümseme oluşturmayı başarıyor. Trajikomik sözcüğü çok iyi tanımlıyor onun öykülerini. Sanırım Calvino okumaya devam edeceğim.
Öykü

Italo CalvinoYazar · 56 kitap
Italo Calvino, 15 Ekim 1923'te Küba'nın Santiago de las Vegas kentinde doğdu. Genç yaşta Küba'dan İtalya'ya göç eden Calvino, kurmaca yazarlığının yanı sıra, Komünist Parti üyeliği, Einaudi Yayınevi'ndeki görevi, gazetelerle çeşitli dergilerdeki yazıları aracılığıyla, II. Dünya Savaşı sonrası İtalyan kültürünün en önemli adlarından biri oldu. İlk yapıtlarından başlayarak İtalya'nın en önemli yazarları arasına giren Calvino, İtalya'da birçok edebiyat ödülü kazanmış ve 1960 yılında yayınlanan I nostri antenati(Atalarımız) adlı kitabında yer alan fantastik öyküleriyle uluslararası bir ün kazanmıştır. 1950'lerde fantezi ve alegoriye yönelen Calvino, yazdığı üç anlatıyla dünya çapında adını duyurdu: İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron ve Varolmayan Şövalye. Calvino'nun, bilinç akışı yöntemiyle yazdığı ve evrenle insanların yaratılışını konu alan Kozmokomik Öyküler'den Marco Polo-Kubilay Han ilişkisi çerçevesinde arzu, bellek, yaşam, ölüm gibi temaları büyük bir incelik ve şiirsellikle işlediği Görünmez Kentler'e; yazma ve okuma etkinliğini, okurun anlatı sanatıyla karmaşık ilişkisini ele aldığı Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu'dan, İtalyan masallarını derlediği ve kendisi açısından bir tür anlatıda ekonomiklik alıştırması olan Fiabe Italiane'ye (İtalyan Masalları) birçok yapıtı içeren yazarlık yaşamının son ürünü Amerika Dersleri'dir. Calvino, 19 Eylül 1985'te, geçirdiği beyin kanaması sonucu Siena'da ölmüştür.