Foça'dan Doğuya ve Batıya Bir Tarih Yolculuğu

Cenker Atila
Myrina Yayınları

·353 syf.·
2021 30. kitabı
Bildiğimiz kahramanlardan sonra birde isimsiz kahramanlarla tanışmak keyifli bir serüvene eşlik etmemi sağladı. Hem hüzün hem mutluluk, hayat gibi. Kazanılan zaferlere kahramanlarla beraber sevinip, yaşadıkları acılara, kayıplara beraber üzüldüm.
Tarih
2021 65. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2021 07:20
Cenker Atila Kesişme Foça'dan Doğuya ve Batıya Bir Tarih Yolculuğu Phokaialı Nikias ve Persli Tamara, Karaca Foçalı Elif ve Rum Vasilis, Çorumlu Defne ve Vanlı Ufuk... Farklı kültürlerden,farklı din ve milliyetten aşıklar onlar. Hayatları, yolları, kaderleri Foça'da kesişen, farklılıkların kurbanı olan altı yürek. Aynı topraklarda yaşanan sonu vuslat değil de ölüm olan, M.Ö 336'dan 2020'ye gelindiğinde hiçbir şeyin değişmediğini gösteren üç aşk... Yazarımız üç farklı zamanda yaşanan bu üç aşkın çevresinde bize o dönemin sosyal, siyasal yapısını anlatıyor. Lidyalılar, Persler, Sapartalılar, Sakalar, Yunanlar... Almanya, Amerika,İtalya, Fransa, Osmanlı, Rusya... Tarih boyunca değişen bir şey yok aslında. Güç mücadeleleri, taht kavgaları, yıkılan tapınaklar, saygısızlığa uğrayan kutsal değerler, kana bulanan topraklar... Ve yazar tarihin tekerrürden ibaret olduğunu, filler tepişirken çimrnkkerin ezildiğini, küçük fakat yankıları ve sonuçları büyük olan olayların uygarlık ve devletlerin kaderini tayin ettiğini muhteşem bir kurguyla gösteriyor bizlere. @cenkeratila 'nın kaleminden çıkan muhteşem bir tarihi roman okudum. Yazarımız aynı zamanda arkeolog olduğu için kurgu ve gerçeği harmanlayarak mutlaka okunması gereken bir kitapla buluşturmuş bizleri. Eğer tarihi kitaplar okumayı seviyorsanız milattan önceki çağlarda yaşanan amansız savaşları, Anadolu'yu ele geçirmek isteyen uygarlıkları, Balkan Savaşları'ndan başlayarak Kurtuluş Savaşı sonuna kadar Anadolu' da verilen mücadeleyi okuyabileceğiniz bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Şimdiden keyifli okumalar.
2021 9. kitabı
Herkese merhaba Kitapta Geçmişten günümüze Anadolu toprakları için yaşanan savaşlar ustaca anlatılmış . Ayrıca farklı dönemler de yaşanan sevdaların aynı sonla bitmesi beni biraz üzdü. Tarihi arkeolojiyi sosyolojiyi sevenlerin sevebileceği bi kitap
2024 15. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2024 23:06
Çok değerli hocam Cenker Atila'nın romanı, kitaba roman gözüyle bakmak pek doğru gelmiyor bana çünkü hoca bilgi hazinesini kitaba yansıtmış ve titizlikle hikayenin içine yerleştirmiş. Mitoloji, Arkeoloji ve Tarih severlerinin beğeneceğini düşündüğüm bir eser olmuş. Tavsiye edilir efenim
Edebiyat & Roman
2021 156. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2021 00:00
Foça'dan Doğuya ve Batıya Bir Tarih Yolculuğu 3 farklı zaman diliminde geçen tarihi bir roman okudum. MÖ 336 yıllar 1918'li yıllar Ve günümüz 2020 yılı Olaylar İzmir'in Foça ilçesinde yaşanıyor. Persler, Medler, Atinalılar, Spartalılar ve Osmanlı Devleti gibi geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kentte neler neler yaşanmış ve yapılmış okuyoruz. Özellikle Millattan Önce neler yaşandığından çok detaylı haberim yoktu. Kitap sayesinde MÖ'deki yılları öğrenme fırsatım oldu. Kitaptaki olaylar 3 farklı zaman diliminde gerçekleşse de bir şekilde kesişiyor. Bu kesişme de tabi ki bir kazı çalışmasında oluyor. Kitabı ve kurguyu çok sevdim. Bolca tarih, arkeoloji, felsefe var. Ayrıca son sayfalarda birbirinden farklı harita ve fotoğraflar var. Bu harikalar sayesinde olayların nerede yaşandığını, hangi antik kentin nerede olduğunu çok rahatlıkla görebildim. #okudumbitti #kitapyurdu #kitapyorumu #tarih #roman #foça Cenker Atila
ANTİK VE YAKIN TARİH SEVENLER BENCE OKUMALI
2022 1. kitabı
Tarihin önemli sayfalarından doyurucu alıntılarla, akıcı ve gereksiz sıkıcılığı olmadan kaleme alınmış, Med Krallığı ile Perslerden başlayıp günümüze değin güzel bağlantılarla yoğrulmuş bir eser. Üç farklı dönemin birleştiği bir kitap. Eğer yazar isteseydi bu romanı, üç farklı kitap olarak da yazabilirdi ama bence daha ilgi çekici yapmayı tercih etmiş. Antik dönemden günümüze kadar Foça'nın bu romanın merkezi kabul edilmesini çok beğendim ve yerinde buldum. Kitabın içeriğindeki çoğu konunun uzmanı olan akademisyen bir yazar tarafından kaleme alındığı için ayrıca kıymetli. O kadar çok değerli bilgi kitapta işlenmiş ki okuyunca zevk alacaksınız. Hüzünlü biten aşk hikayeleri ile İstiklal Harbi bölümleri beni aşırı duygulandırdı. Nikias ile Tamara, Defne ile Ufuk, Vasilis ile Elif, Yiğit ile Muhammet bunlardan bazıları. Arkeolojiye ve tarihe merakı olanlar, okuduklarında unuttuklarını hatırlayacaklar ve bilmediklerini öğrenecekler. Kaynak niteliğinde bilimsel verilerle dolu bir roman. Şiddetle tavsiye ederim... Fiyatı da çok ekonomik...
Roman
2022 4. kitabı
Hititler, Kaşkalar, Arzavalılar, Luviler, Hurriler, Urartulular, Lidyalılar, Frigler, Medler, Persler, Yunanlar, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve adını burada sayamadığımız onlarca büyüklü küçüklü devlet bu topraklarda hüküm sürdü. Hattuşili, Şuppililuima, Myrina, Sarduri, Midas, Gyges, Astyages, Kyros, Dareios, Kroisos, Büyük İskender, Sezar, Konstantin, Thedosios, Alparslan, Kılıçarslan, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Enver Paşa, Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa, Seyit Onbaşı, Halime Çavuş gibi kahramanlar, komutanlar ve krallar binlerce savaşta binlerce kahramanlık yaptılar. Anadolu’nun her bir karış toprağı kana bulandı, bu toprakların tarihi yazıldı. Anadolu bu medeniyetlere beşiklik ederken, insanların hayatları, yolları ve kaderleri kesişti. Bu kitap bir yandan Anadolu tarihine ışık tutarken, bir yandan da hayatları kesişen insanların hikâyesini anlatmaktadır. İçerdiği bilgiler adına çok güzel bir kaynak gerçekten. Tarihi bir roman olmasına rağmen akıcılığı da çok güzeldi. Kitabın tek dezavantajı bazı yazım yanlışlarıyla küçük puntoyla yazılmış olması. Ama Anadolu'nun her dönemine ışık tutan çok güzel bir roman.
Tarihi Roman
2022 55. kitabı
Genç üniversite öğrencisi Defne’nin Foça’da kazı evine gelmesiyle başlıyor hikaye. Kazı alanından bilgilerle, yaptıkları çalışmalarla, geçmişteki kişilerin hayatlarına da dokunuyoruz. Çorumlu Defne ve Vanlı Ufuk’un Foça’da kazı alanında başlayıp biten aşk hikayesi üzerinden, çeşitli dönemlerde, çeşitli insanların hayatlarını, sevdalarını, savaşlarını okuyoruz. İlklerin ortaya çıktığı, çeşitli millet ve devletlerin hüküm sürdüğü, Anadolu’nun farklı zamanlarından aynı sonlarda keşisen, her din ve milletten hayatları, dönemin sosyal, siyasal yapısı ile birlikte anlatıyor kitap bize. M.Ö 336'dan 2020'ye kadar, çeşitli dönemlerdeki olayları, kişiler üzerinden anlatan bir roman. Tarihi bilgiler ışığında, kurguyla karışık yeni bilgiler edinmemize de yardımcı oluyor. Nice krallar ve kahramanları barındıran Anadolu’da bir de bilmediğimiz, adı duyulmadan yitip giden adsız kahramanlar var. Lidyalılar, Medler, Persler, Sapartalılar, Yunanlar, Osmanlılar ve daha niceleri.. Güç savaşları, taht kavgaları, sonu ölüm olan mücadeleler.. Tarihin her dönemde tekerrür ettiğini, tarihin akışını değiştiren olayların vahim sonuçlarını, bir zamanlar kültür ve sanat merkezi olan Anadolu topraklarını ele geçirmek isteyen uygarlıkların çetin mücadelelerini, muhteşem bir kurguyla anlatan, akıcı ve sürükleyici bir tarihi roman. Sayfa altlarında açıklamalarla, dipnot ve son sayfalarda geçmişten günümüze, tarihi zaman dizini ile de oldukça bilgilendirici bir kitap. Tarihi ve arkeolojiyi sevenlerin kaçırmaması gereken bir roman. Herkese tavsiye ederim. #Kesişme ^ ^ #alıntı Yönetilme duygusu garip bir duygudur. Yönetilenler, birileri onları yönetmezse hiçbir şey yapmayacaklarına inanırlar.Çünkü onlar yönetilirken rahat ve mutludurlar. ^ ^ @myrinayayinlari @cenkeratila #bloghemsire #gizem
Tarihi Roman