Mart 2023
2023
Aylak Adam Yayınları

Kimlink - İçler acısı! - Rezil
2023 1. kitabı
Öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki; sıkılmaktan kitabı bitiremedim. Atlaya atlaya sona bile gelemedim. Kasvet çöktü, kocaman bir zaman kaybı yaşadığım hissine kapıldım. Bir kitabı okunabilir kılan şey sayfa sayısı değildir. Bu algı yıkılmalı. Sayfa sayısı çoğalsın diye aynı kelimeleri tekrarlayıp durmak, laf kalabalığı yapmak nedir ya Allah aşkına… Sanıyorum ki kendisi çok kitap okuyan birisi ama yazarlık; ben bir sürü kitap okudum öyleyse bende kitap yazabilirim demek değildir. Görüyoruz ki bu düşünce ile bu yola başvuran yazarlar ile takipçisi çok olup nasılsa satılır düşüncesinde olan yazarlar ortak bir ip üzerinde yürüyor. Üzüldüm, insanların bu kitabı merak edip alacak olmasına.. Paramın çöp olmasına bir sürü kaliteli kitap ve yazar varken bu kitaba zaman ayırdığıma üzüldüm. Anladığım kadarıyla yazar okuyucu ile dalga geçmiş. Telefoz diye isim mi olur ya. Telaffuz etmekten sıkıldım hayatımda anlamsızca bir isim edindim. Lütfen sadece satılsın diye kitap yazmayın. Etkileyici şeyler yazın. İnsanların aklı çöplük değil ve olmasın. Sosyal medya hakkında bilimsel bir makale okunmadan sadece sağdan soldan edinilen bilgilerden, halk diliyle cümleler çok fazla kullanılarak yazılmış bir kitap. Kısaca bir düşünce çöplüğü demek mümkün. Çok özür dileyerek belirtmeyim ki bu sosyal medya çöplüğünde zaten boğuluyorken, düşünce çöplüğüne dönüşmüş bu kitap; beklentiniz yoksa, çok ama çok fazla boş zamanınız varsa, ben kendime hiçbir şey katmayan kitapları okumayı seviyorum, kitabın içeriğinin sokak ağzıyla yazılmış olup olmadığıyla ilgilenmem, edebiyatın benim için zerre kadar bir önemi yok diyorsanız tavsiye edeceğim bir kitap. Yazarı tanımıyorum, cevap verir mi bilmiyorum ama şu düşünceme kulak vermesini tavsiye ederim. Lütfen kitap yazmayı bilmiyorsanız okuyucu olarak
Düşünce
Her An Eylemdir!
2023 15. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2023 21:13
Zaten severek takip ettiğim Oğuz AktürkOğuz Aktürk ün yazarlık serüvenine katıldığını duyunca hem şaşırdım hem de tereddüt ettim. Açıkçası kitabının kötü olmasından ve takip ettiğim bir içerik denizinden mahrum kalmaktan korkmadım diyemem. Ancak merakıma yenilip aldım ve okumaya başladım. . KimlinkKimlink bir distopya ve yazarımızın ilk kitabı. İlk kitaba göre çok başarılı bulduğum bu kitabın başarısının kolonlarından birinin yazarımızın kaliteli kitapları çok okumasına bağladım. . Önce iyiyi mi söyleyim kötüyü mü? . Kötü olan yazarın kitaptaki bazı sayfalarında küçük olaylara çok fazla kelime harcaması bence. İçeriğe ve detaylara çok fazla hakim olması takdire şayan ancak bazı sayfalar beni yormadı değil. . İçeriğe kendisini sindirmiş ve ben bu durumdan çok hoşnut kaldım. Bu kitaptaki distopya çok da uzak bir distopya değil. İnsanların sosyal medya, etkileşim, teknoloji, tanınma, saygı görme hırsını daha doğrusu bağımlılığını çok güzel anlatmış yazarımız. Kitaptaki olaylar nasıl gelişti de insanlar bu kadar büyük bir değişim yaşadı? Bunun olay örgüsündeki yerini söyleyerek spoiler vermek istemiyorum. Ancak ben günümüzdeki tohumların ağaç hatta orman olduğu bir gelecek gördüm kitapta. Bu durum beni ürkütmedi değil! . Sahi yaptığımız işten, olduğumuz kişiden, yediğimiz yemekten, çevremizdeki insanlardan veya hayatımızda etkili olan herhangi bir şeyden memnun muyuz? Bunların yokluğu yoksunluk mu yoksa özgürlük mü? Bunlar hayatımızdan bir anda çıkıverse ya da bunları hayatımızdan bir anda çıkartıversek ne olur? İçimizdeki biz ve dışımızdaki biz aynı kişi değilse eğer sahtekarlıktan öteye gider mi? . Kitap; sıradan bir hayatı, iyi bir işi ve farkında olmadan uyguladığı sımsıkı bir rutini olan Telefoz'u ele alıyor. Partonunun kapıldığı çılgın bir hırsa ve projeye ayak uydurup bu projeyi
KimlinkOğuz Aktürk · Aylak Adam Yayınları · 2023131 okunma
Yazarın yaptığı yorumlara karşın elimden geldiğince yumuşatmaya çalışacağım. Çünkü incelemenin böyle yapılması gerekir. Yazara olan duyguların yansıtılması kitabın hakkına girmektir. Kitapla ilgili kurabileceğim en kırıcı olmayan cümleyi şu şekilde sizlere sunuyorum: Ağzı olan konuşuyor; eli kalem tutan kitap yazıyor.
Sosyal Medyadan Tanıdığımız Birisinin Kitabını Okumak
2023 28. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2023 00:00
Başlıkta kullandığım sosyal medyadan hareketle bu kitabın yazarını ünlü biri ya da influencer zannedebilirsiniz. Ama kitabımızın yazarı hiç de öyle biri değil. Kendini sosyal medya aracılığıyla kitapları tanıtmaya adamış birisi, Oğuz Aktürk bahsettiğimiz kişi. Bu mecraları en verimli şekilde kullanıp okuma yolculuğunu ve kitaplarla ilgili düşüncelerini bizlere aktaran birisi. Kendisinin ilk romanı Kimlink uzun bir süre önce çıktı, vakit ayırıp okuyabildim sonunda. Burada kısa da olsa bir inceleme paylaşmak ve birkaç konuya değinmek istiyorum. Kitap Oğuz Aktürk’ün kendi hayat hikayesinden esinlenerek oluşturduğunu düşündüğüm bir olay örgüsüne sahip. Teknolojinin insan vücuduna kadar girdiği bir distopyada geçen romanda baş karakterin bir şeylerin farkına varıp o şeyleri değiştirmeye çalışmasını görüyoruz. Okuması gayet basit bir kitap. Önemli olan ve eğilmemiz gereken nokta da bu. Bu kitap neden bu kadar basit? Bu basitlik kitabın edebi olarak çok kötü olmasına yol açıyor. Oğuz Aktürk’ün edebiyat yaptım diye bir iddiasına rastlamadım, eminim ki kendisi de bunun farkındadır. Edebilikten uzak olmasına rağmen kitapta entel detaylar görebiliyoruz. Oğuz Aktürk kendi heybesindekilerden aralara serpiştirmiş. Ama maalesef bu yeterli değil. Fikir olarak güzel olsa da bu kitap bence yazılmamalıydı. Nasıl yazarsın demiyorum tabii ki, sonuçta her iyi okur iyi de bir yazar olucak diye bir şey yok. Kötü yazmak suç da değil. Kendisini eksik yönlerine odaklanarak geliştirirse engin bilgisi ve okuma deneyimiyle daha iyi sonuçlar çıkartabilir, tabii kendisi de böyle bir şeyi istiyorsa. Kitabı edebi olarak değerlendiremesek de anlatımının Hasan UzunHasan Uzun ’a benzettiğimi söylemeden geçmeyeyim. Keşke okumasaydım dediğim bir kitap olmadı. Oğuz Aktürk için bu serüveninin devamında ne
2023 26. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2023 21:48
Bugün size yorumlarını, önerilerini çok sevdiğim; uzun zamandır takip ettiğim, kendisinin okuma grubunda da bulunduğum Oğuz AktürkOğuz Aktürk 'un kitabı Kimlink'i anlatacağım. Kimlink linklerin, popülerliğin insanları ele geçirdiği bir distopik roman. Bu romanda başkarakterimiz Telefoz, çalıştığı şirkette kitaplara reklam koymak üzerine görevlendirilmiştir. Hayatın her yerinin reklam olduğu ve insanların şu anki sistemdeki para yerine takipçi satın aldığı, beğeni yetersizliğinden hastaneye kaldırıldığı, önemli olanın gezip görmek değil fotoğraf atıp beğeni almak olduğu bir toplumda -asla günümüz değil- yaptığı iş reklam olsa bile kitaplar biraz kafasını karıştırır ama bildirimlerden başını kaldırıp kitaba odaklanmak çok zordur. Hele kitapta bir bölüm var, kelimelerle bildirimlerin savaşı, mükemmel yani, al baştan tekrar tekrar oku. Kitabın günümüzü de ne kadar anlattığı göz önünde zaten o konuya hiç girmeyeceğim ama kitabı okurken benim ruh halimi anlatacağım biraz. Kitaba başlamadan bir-iki gün önce falan etkileşimlerim aşırı düşmüş, beğenilerim yerlerde, hikayelerim bile izlenmiyor ve ben "beğenim artmıyor" diye yakına yakına geziniyorum. O sırada da işte kitaba başladım hatta arkadaşımla yan yana başladık ve okurken duruyor, bana dönüyor, "sen telefozsun" diyor sonra kitabı okumaya devam ediyoruz İşin kötüsü gerçekten öyle ve ben yine işin iyi kısmındayım, benden çok daha beter olanlar tanıyorum... Ben bu zamana kadar 6-7 tane distopik kitap okudum ve genelde hepsinin sonu aynıdır. Kitaba başladığımda da sonunu tahmin etmiştim ama hiç beklemediğim bir şekilde bitti ve bu beni çok mutlu etti. Spoi vermeyeyim, okuyup görün. Şimdi çok daha öznel bir yorum yapayım. Eleştirilerini çok sevdiğim ve güvendiğim için Oğuz abiye ayrı bir sempati besliyorum orası ayrı, yazacağı
·240 syf.·
2023 7. kitabı
Bir yazar ne kadar altyapısız olabilirse,bu yazarda o kadar altyapısız olduğunu ilan etmiş.Aslında yazar çevresindekilere iyi bir örnek olmuş!"Bir sürü kitap okumanız,sizin iyi kitap yazabileceğiniz anlamına gelmiyor"...Yazar bunu çok iyi kanıtlamış!Kendisi belki binden fazla kitap okumasına rağmen,bir tane adam akıllı kitap yazmasını bile becerememiş!Kitaba zaman kaybı deyip onu yüceltmek istemiyorum!Tamamen zevk kaybı bir kitap!Bu kitabı okuyan emin olun okumaktan soğur!Neyse uzatmayacam konuyu yazarın bir alıntısıyla kapatacam"Sende bir kitap yazda seni görelim demiş"...Emin olun böyle bir kitap yazmaktansa hiçbirşey yazmamak daha iyidir!Saygılarla...
Sürpriz... Kitap Yazdım!
2023 13. kitabı
Bu kitap yorumunu Instagram'daki "alintilarlayasiyorum" profilimde de okuyabilirsiniz: instagram.com/p/CqfN4AtNNP- Bir süredir yazılıp çiziliyor. Konuyla ilgili konuşuluyor. Bana da her gün soruyorlar... Doğru mu değil mi? Değil desem de inanmıyorlar. Belki de haklılar. Sürpriz... İlk romanım Kimlink artık sizlerle! Daha önce burada yüzlerce kitabın incelemesini yazarken bu kadar zorlanmamıştım ama ilk kitabım için duyduğum heyecanı da sizlerle paylaşmadan edemedim. Kimlink bir üstopya romanı. Yıllardır burada "distopikokur" ismini kullanmama bakmayın. Gerçek hayatta o kadar da "distopik" biri değilim aslında. O yüzden hayatta hem ütopya hem de distopyaların belli oranda yerinin olduğunu düşünüyorum. Ama beni ekranların ardından görebildiğiniz kadarıyla tanıyorsunuz elbette. Bu yüzden bu kitabı okurlarımla -yani sizlerle- bir tanışma fırsatı olarak görüyorum. Her gün sosyal medya kullanıyoruz. Her günümüz teknolojiyle iç içe geçiyor. Size bunları yazarken bile teknolojiyi kullanarak ulaşabiliyorum. Teknoloji ve linkler hepimiz için yeni gerçeklikler ve yeni kimlikler inşa ediyor. O yüzden artık ben "kimlink"imden bağımsız değilim, olamam da. Hepinizin de kendisine has kimlinkleri var burada. Ne de olsa: "Yabani bitkileri ve hayvanları avlayarak dünya serüvenine başlayan insanoğlu, artık link avlayıp toplayan bir ekranoğluna dönüşmüştür." [s. 154] Eh, çok uzatmayayım. Her zaman uzatıyorum zaten, az konuşmayı bir türlü öğrenemedim. Bu sefer yazması benden, okuyup yorumlaması da sizden olsun. :) Kitabı şimdilik D&R, Idefix ve Bkmkitap'ın websitesinden temin edebilirsiniz. Zamanla diğer sitelere de
Beğenilerle Yaşıyorum :)
2023 14. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 21:16
Herkese merhabalar. Öyle bir dünya düşünün ki herkes influencer olmuş. Hayatınızı takipçiler üzerinden kazanıyorsunuz, maaşınızı takipçi cinsinden alıyorsunuz, alış verişiniz bile takipçi cinsinden. Bütün hayatınız beğeniler olmuş. Düşünsenize sağlığınıza kavuşmak için bile beğeni nakli olmak zorunda kalıyorsunuz. Hastane de Ekran Ortopedisi ve Travmatoloji, Takipçi Nakil Ünitesi, Link Beslenme ve Diyet gibi bölümler var. çok cringe isimler var kitapta ya. Bazı yerlerde durup tebessüm etmeden duramadım. Arkadaşlıklar bile takip edilme üzerinden yürüyor. İnsanlar yalnız kalmaktan korkuyorlar. "Arkadaşlık kavramının takip etme ve takipten çıkma sınırlarına kadar indirgendiği sığ bir çağ bu. Düşünceler, hayata karşı duruşlar, bakış açıları değil artık takip edilen. Karşındaki kişinin ismi, nasıl göründüğü, özel hayatı. arkadaşlık yoluna çıkabilmenin koşulu takip ehliyetini almaktan geçiyor." sf:125 Aslına bakılırsa çok da günümüzden uzak distopik bir dünya gibi durmuyor bence. Bu distopyanın içinde yaşıyor gibiyiz. Sadece daha başındayız. İnsan zihinsel olarak evrimleşti, kitaba göre ilerleyen zamanlarda da boynueğikler diye tür ortaya çıkacak. İnsanoğlu fiziksel olarak da evrimleşecek. Homosapiensten Ekrenoğluna... Kulağa ilginç geliyor. Bakalım bunu görmeye ömrümüz yetecek mi? Kim bilir? Kitabın ana karakteri Telefoz bir zaman sonra içinde yaşadığı distopyanın farkına varıyor, sorgulamaya başlıyor. O kadar çalışıyorum patronumun cebine milyon takipçi varken ben neden çok daha azını kazanıyorum diye sorguluyor ve işinden istifa ediyor. Kitabın bu kısmını okurken Oğuz'un instagram storyleri, geldi. " 8 5 mesai sistemine hayır, akşama kadar gezmeye evet ." Kitabın birçok yerinde aslında Oğuz'un kurduğu cümleler, düşünceleri geçti gözümün önünden. Kendinden çok şey vardı
İnceleme
1984 değil 3084 :)
2023 3. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2023 23:38
Öncelikle kitabın genç yazarını tebrik ediyorum. Konusu itibarıyla distopik bir ütopya olan bu kitap geleceğin insanlığını anlatsa da günümüzden çok da uzak değil Yazarın kullandığı kelimelerden anlatımın yoğunluğundan kaleminin ne kadar güçlü olduğunu anlayabiliyorsunuz. Ancak burada şunu belirtmeliyim ki Yazar kafasındaki bu düşünce selinin yoğunluğundan sıyrılıp durulmalı zira ara ara kelime israfına girdiğini düşünüyorum. Daha yalın daha net daha kısa anlatımlar kullanılabilir. Biraz 1984 esintileri hissettim ben bilmem yanılıyor muyum? Bu arada kitabın kapak tasarımına bayıldım Çok çekici:)
2023 23. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2023 16:28
Alıntılarla yaşıyorum hesabının kurucusu Oğuz AktürkOğuz Aktürk yazarlık kariyerine başladığını ve ilk eserinin KimlinkKimlink basıldığını duyunca hemen alıp okumak istedim. Kitap hakkında kısaca şunları söyleyebilirim. İnsanoğlunun ekranoğluna dönüştüğünü anlatan bu distopyayı, baş karakterimizin kendi yakın çevresinden başlayarak eski yaşantılarındaki gibi ütopyaya çevirmek istemesinin ve bu distopik düzene başkaldırışının hikayesidir. Hikayesi, karakterleri, bakış açısıyla birlikte çok zekice kurgulanmış bir eserdi benim için. Çiçeği burnunda yazarımızın eserlerinin devamının gelmesi dileğiyle.

Oğuz AktürkYazar · 0 kitap
“Oğuz Aktürk doğma büyüme İzmitlidir. Balıkesir Üniversitesi mimarlık bölümünden mezun oldu. 2018 yılından beri hayatına Alıntılarla Yaşıyorum isimli YouTube kanalında ürettiği kitap içerikleriyle devam ediyor. Kimlink, onun ilk romanı.”