Metin Savaş / Kıvılcım.
(Türk Ocaklarının Romanı)
Metin Savaş, 1965 yılında Balıkesir'de doğdu. Bir dönem İstanbul'da yaşadı. Balıkesir'e dönerek uzun süre esnaflık yaptı. 1995 yılında Ömer Seyfettin Hikaye Yarışması'nda aldığı ödülle başlayan yazma süreci, zaman içinde Metin Savaş'ı Ötüken Neşriyat'ın yazarları arasına dahil edecektir. Pek çok ödüllü eseri vardır.
Önce sosyal medyada, Türk Ocakları'nın 100. Yılını doldurmuş olması dolayısıyla, hakkında bir roman yazılması gerektiğini, sonra bu romanın Türk Ocaklı bir yazar tarafından yazılması tartışmalarına şahit oldum. En sonda Metin Savaş'a, böyle bir görev verildiğini sosyal medyadan öğrendik, yani romanın başlangıcından bu yana işin içerisine okuyucular da girmiş oldu.
19. Yüzyıl, Türk tarihi açısından ne kadar üzüntü kaynağı ise, 20 yüzyılda aynı şekilde başlamıştı. 600 yıl gibi uzun bir süre, dünyaya adaletle hakim olmuş bir Türk Devleti'nin toprakları, acımasızca kendisinden koparılıyordu. Anadolu coğrafyasını bile çok gören, dünya devletleri Türk milleti için yeni bir Ergenekon hazırlıyordu. Türk milleti bu duruma razı olmayacaktı. Askeri Tıbbiye'nin çatısında, Karacaahmet mezarlığı'nda başlayan heyecan, Türk milletini bir arada tutma isteği ile Türk Ocakları'nı zamanla kurumsallaştıracak; Balkanlar'da, I. Dünya Savaşı'nda, Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşı'nda, Kuvayi Milliye birlikleri olarak vatan savunmasında şuurlu bir şekilde görev alacaklardı.
Metin Savaş, işte bu süreci, kendine has espri ve üslubuyla romanlaştırarak kitap haline getirmiştir. Eser: Başlangıç, 10 bölüm ve Kıvılcım'ın hikayesinden meydana gelmektedir. Tıbbiyeli öğrencilerin hikayesi gibi görünsede, mülkiyeli, hukuklu öğrenciler hatta liseliler ve İstanbul'lular vardır. Ömer Seyfettin, Enver Paşa, Cemal Paşa, Talat Paşa, Mustafa Kemal,