Kızıl Çin'den Neden Kaçtım

Humpery Evans

Kızıl Çin'den Neden Kaçtım Sözleri ve Alıntıları

Kızıl Çin'den Neden Kaçtım sözleri ve alıntılarını, Kızıl Çin'den Neden Kaçtım kitap alıntılarını, Kızıl Çin'den Neden Kaçtım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Komünistler, sadece devamlı korku hissi aşılamakla, bütün benliğimizi tamamiyle, hükümleri altına almışlardı. O kadar ki, hareketlerimiz bile en tabiî ve normal eğilimlerimizi inkâr edecek bir hale gelmişti.
Sayfa 15 - Sümerbank Kültür Yayınları, Doğuş Matbaası - Ankara, 22 Mayıs 1969
Komünizm halkın düşünce ve inanışlarındaki zıtlaşmaların, doğurduğu çatlaklardan gayet ustaca faydalanmaktadır. Halbuki, bu çatlak, 1948 de Amerikalıların hür düşüncesine geniş ölçüde hâkim bulunuyordu. O zaman Amerikan basınının en dirayetli kısmında öne sürülen fikirlerin çoğu Çin Komünistlerinin lehinde idi. Diğer taraftan Amerikan muhafazakarlarının kafasına bir fikri -sabit musallat olmuştu: Sosyal reformlar için gösterilen her gayreti Marks'cı Sosyalizm gibi görürlerdi. Halbuki Sosyal reformların önüne geçmek ve onlardan kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple sosyal reformla Komünizmi bir tutmak, Komünistlerin bir an önce iktidara gelmesine yardım etmek demektir. Halbuki elverişli ölçüdeki sosyal reformlar Komünizmi önliyen tedbirlerin başında gelir. Yalnız burada ölçüye dikkat etmek şarttır. Komünistlerin Rusya'da ve Çin'de yaptığı gibi mesela toprağı bir aileyi geçin diremiyecek kadar ufak parçalara ayırıp dağıtmak Toprak Reformu değildir. Bu ancak, sonradan bu toprakları Devlet elinde toplamak yani Komünizme geçmek için başvurulan bir hiledir. Sosyal ilerlemenin önündeki en büyük engelin Komünistler olduğunu anlatmaya çalışan birkaç kişinin bu düşüncesine ne liberaller ne de muhafazakârlar pek iltifat etmemişlerdi.
Sayfa 38 - Sümerbank Kültür Yayınları, Doğuş Matbaası - Ankara, 22 Mayıs 1969
Reklam
Çince'de Rus kelimesi, kendi cinsinin en kötüsü, en bayağısı manâsına gelir. Şanghay'daki Ruslar gibi yabancı bir memlekette, hor görülen bir mülteci olmayı, ta küçük yaşımdan beri kaderin kötü bir cilvesi sayardım. Şanghay'daki diğer yabancılar, bizim muhafız tutmamıza, dolayısiyle sebep olan kimselerdi. Şehir İngilizler ve Fransızlar tarafından idare edilirdi. Fakat Hükümet bozuktu. Para sızdırmak için gangsterlerin adam kaçırması normal sayılacak derecede çok olurdu ve bu işde ekseriya hükumet memurları gangsterlerle ortak çalışırdı.
Sayfa 18 - 19 Sümerbank Kültür Yayınları, Doğuş Matbaası - Ankara, 22 Mayıs 1969
23 öğeden 21 ile 23 arasındakiler gösteriliyor.