Kolay Ekonomi

Mahfi Eğilmez
2012
Remzi Kitapevi

2017 39. kitabı
Antrenmanlarla matematik kitabını hatırlıyor musunuz? Hani bir çoğumuzun çözdüğü kitap. Tee matematiğin en başından başlatıyor. Sayfalarca toplama çıkarma bile çözdürüyor. Ne kadar dalga geçilse de bu kitap temeli olmayanlar için çok güzel kitaptı. İşte Mahfi Eğilmez hoca “Örneklerle Kolay Ekonomi” kitabını da bu mantıkla hiç ekonomi bilgisi olmayanlar için yazmış. Hemen size bunu kitaptan bir örnekle göstereyim: “Elmalarla armutları miktar olarak toplayamayacağımız doğrudur ama acaba değer olarak toplayamaz mıyız? Yani örneğin 1 elma 10 kuruş, 1 armut da 15 kuruş ise 10+15=25 kuruş diyemez miyiz? Bal gibi deriz. İşte elmayla armudu toplamanın yolu budur.” Bu örnekte de gördüğünüz gibi Mahfi hoca hiçbir şekilde teknik bir terim kullanmayıp çok sade bir dil kullanmıştır. Bu sadelik de hiç ekonomi bilgisi olmayanların en azından belli başlı bazı terimleri bilmesini sağlayacak. Bu sayede televizyonda ekonomi haberlerini geçmek yerine bunlar ne diyormuş diye de bakmak bile isteyeceksiniz. Ben bu kitabı İşletme birinci sınıf veya ikinci sınıfta almıştım. O sıra özellikle dersimize giren Ozan Başkol hocanın sayesinde iktisada olan ilgim artmıştı. O sebeple iktisattaki temel bilgileri pekiştirmek maksadıyla aldım ve okudum. Tabi daha sonra birine vermişim. Türkiye’de de birine kitap verince gelmediği için elimden gitmiş oldu. Geçen ayda Mahfi Eğilmez’in İnferis adlı romanına yaptığım incelemeden sonra Mahfi hocanın başka kitaplarını da okumaya karar verdim. BKM’nin sitesine girince de içinde Örneklerle kolay ekonominin de bulunduğu 3 tane Mahfi Eğilmez kitabının set halinde satıldığını gördüm. Zaten Dünya ekonomisi kitabını da alacaktım. O sebeple hemen aldım. Bu kitap sayesinde şu terimlere daha bir hakim olacaksınız: Ekonomi nedir, ne işe yarar? Tüketim,
2018 17. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2018 16:36
Ekonomi bilgisi olmayan televizyonda ekonomi haberleri dinleyince birşey anlamayanlar için yazılmış bir kitap. Her kavramı basit ve anlaşılır şekilde açıklamış. Ayaküstü bölük pörçük parça parça bişeyler duyup ekonomik yorumlar yapmak yerine bu basit anlatımlı kolay seviyede kitabı okuyarak ekonomi alanına daha tutarlı bi bakış sağlayabilir ve sağlam yorumlar yapabilirsiniz. Bu alanda kendimi çok cahil gördüğüm için okumak istedim bu kitabı ve çok faydalı oldu. Tavsiye eden dostuma çok teşekkür ediyorum;)) Keyifli okumalar.
Televizyon
2021 83. kitabı
Örneklerle ekonomi kitabı ekonomiye karşı bir fikir edinmek için fırsat. Tamamen hakim olmaktan bahsetmiyorum ama kısa bir sürede olsa yaklaşımları okumak gayet güzel. Akademik dili oldukça anlaşılır, örnekleriyle okuması çok güzel ve kolay bir kitap. Bugün ve dünü anlamak için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Hemen sahip olup bir yerden başlamak gerekiyor, dünyada en zor şey var olduğun toplumu anlamaktır. Bu kitap bir parça dahi olsa ayna tutuyor. Bu işlerle ilgisi olmayan bir insan bile ekonominin içinde, mecburi olarak ya alıcı yada satıcıyız. Dolayısıyla herkes okumalı.
İnsan ve Toplum
2018 11. kitabı
Mahfi Eğilmez Hocamın sade ve akıcı dili ile ekonomi daha kolay anlaşılıyor. Temel kavramları çok iyi anlatmış. Okurken kendinizi ekonomist gibi hissedebileceğiniz bir kitap.
2020 24. kitabı
Ekonomiye ilgi duyanlar için güzel bir başlangıç kitabı sade, akıcı öz bir şekilde anlatılmış.Temel kavramlar örneklerle güzel bir şekilde açıklayıcı olmuş.
2021 18. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2021 14:19
“Bana bu konuyu ilkokul öğrencisine anlatır gibi anlat.” diyen üniversite öğrencisinin isteğini reddetmeden ekonomiyi ele alan bir kitap gibi düşünebiliriz “Kolay Ekonomi” kitabını. Mahfi Eğilmez konuyu o kadar açık ve sade sözcükler kullanarak ve halka indirgeyerek anlatmış ki kitap bitince ekonomiyi temel bazlı terimleriyle öğrenmiş oluyorsunuz. İçerikte ekonominin ne olduğundan ne işe yaradığına, tüketim, üretim, tasarruf ve yatırım ifadelerinin ekonomide ne anlama geldiğine , GSYH( gayri safi yurt içi hasıla)’nın ne olduğu ve nasıl hesaplandığına da değinilmiş. Ayrıca halk arasında çokça bahsi geçen; Ekonomi nasıl büyür?, İşsizlik neden artar?, Para nasıl değer kaybeder?, Faizler nasıl belirlenir?, Hangi durumlarda enflasyon olur?, Cari açık nasıl ortaya çıkar?, Halk neden yastık altı birikimi yapar? gibi soruların cevaplarına da ayrıntılı olarak yer verilmiş kitapta. Etkilendiğim ve altını çizdiğim bazı cümleleri de sizinle paylaşmak isterim. * İnsanların ihtiyaçları sınırsızdır, buna karşılık imkanları sınırlıdır. Ekonomi bu sınırsız ihtiyaçlara sınırlı imkanları uyarlama işidir. *Ekonomi kitaplarını okuyan herkes ilk anda dünyadaki bütün ekonomik krizleri çözebileceğini düşünür. Okuduklarını sindirmeye, bunları yaşama uyarlamaya başlayınca, okuduklarının yaşamdan kopuk olduğu düşüncesine kapılır ve hayal kırıklıkları yaşar. Bir süre sonra orta yolu bulur ve birden çok hedefe aynı anda ulaşmanın sor olduğunu, ekonominin aslında bu tür çoklu hedeflere ulaşmada tercih yapmaya yarayan bir disiplin olduğunu kavramaya başlar. O anda mutlak doğrular yerini göreli doğrulara bırakır. *Tüketim olmazsa üretim, tasarruf olmazsa yatırım olmaz. Yatırım olmayınca üretim artmaz, üretim artmayınca ekonomi büyüme olmaz, ekonomik büyüme olmayınca toplumun refah düzeyi
2020 26. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2020 23:01
"Bu kitabın amacı, yalnızca ekonomiyi en basit haliyle anlatmak ve okuyan herkesin ekonomiyle ilgili söylenenleri, yazılanları, tartışılanları rahatça izleyebilmesini sağlamakla sınırlıdır." Yukardaki paragraf kitabın amacını açıklamasına rağmen kitap hakkındaki görüşlerimden emin değilim. Bazı kavramlar açıklanmış iken bazıları bilindiği varsayılarak atlanmış yada net değil gibi. Emin değilim. Bir miktar aşinalık çok fazla basit bulmama neden olmuş olabilir. Yine de tamamen bilgisiz olduğunu düşünen için alanda başlangıç olabilir. Bilenlere bir şeyler katabilir. Her halükarda yazanın emeğine saygı. Unutmadan ekte bir de sözlük var.
2020 1. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2020 16:02
Ekonomiye ilgi duyan ve fazla fikri olmayan arkadaşlar için uygun kitap. Sade ve anlaşılır bir dile sahip. Konuların çok detayına girmeden konunun genel bütününe ışık tutuyor.
2014 11. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2014 00:00
Ekonomiyi anlamak istiyorsanız okumanız gerekiyor. Adından da anlaşılacağı gibi ekonomiyi kolay bir şekilde anlatmış. Ekonominin tanımından diğer birçok terimin tanımını ve birbirleriyle ilişkilerini bu kitap sayesinde öğrenmek mümkün.
2021 42. kitabı
Temel ekonomi bilgisi edinmek için faydalı olabileceğini düşünüyorum, temel ekonomi terimlerinin somutlaştırılarak anlatıldığı bir kitap, kısa kısa değinilerek ayrıca zihinleri çok yormadan yapmayı başarmış bunu. Başlaması ve bitmesi bir oldu.

Mahfi EğilmezYazar · 24 kitap
Ankara Atatürk Lisesinde okudu. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin iktisat ve maliye bölümünden mezun oldu. Gazi Üniversitesinden Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı tezi ile doktorasını aldı. Yeminli mali müşavir ruhsatına da sahiptir. 1972 yılında "maliye müfettiş muavini" göreviyle Maliye Bakanlığında çalışmaya başladı. Hazine Müsteşarlığında daire başkanı, genel müdür, müsteşar yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, Washington büyükelçiliği ekonomi müşavirliği ve başmüşavirliği gibi çeşitli görevlerle ABD'de bulundu. 1997 yılında hazine müsteşarlığına atandı fakat 1997 yılı sonunda kendi tercihiyle kamu hizmetinden ayrıldı. Kamu hizmeti sırasında Dünya Bankası'nda Türkiye adına görev yaptı. Eylül 1997'de bakanlar kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atandı, ancak kısa bir süre sonra bu görevinden de istifa etti. 1998 yılında özel sektöre geçmiş ve çeşitli finans kurumlarında yönetim kurulu üyelik ve başkanlıklarında bulunmuş, 2006 yılı itibarıyla tam zamanlı bütün görevlerinden ayrılmıştır. Uzun süre köşe yazısı yazdığı Radikal gazetesinden 2011 yılı sonunda ayrıldı. Yaklaşık 10 yıl yorumculuk yaptığı NTV televizyon kanalından 2018 yılında ayrıldı. 2000 ile 2010 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesinde, 2011 ile 2017 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesinde ekonomi ve maliye dersleri verdi. Mahfi Eğilmez, hâlen Altınbaş Üniversitesinde ders vermektedir. Kendi internet sitesinde ve aylık İktisat ve Toplum Dergisinde düzenli olarak ekonomi hakkında görüşlerini yazıyor. Yayımlanmış 25 kitabı ve çok sayıda makalesi vardır. Eğilmez'in ilk romanı olan Anitta’nın Laneti 2002'de yayımlandı. Hitit medeniyetini anlattığı bu tarihî romanın devamı Hattuşa’dan Kaçış ise 2008 yılında yayınlandı. Maurice Leblanc, Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie gibi polisiye türünün klasik yazar ve romanlarını büyük bir beğeni ile okuduğunu ifade eden Mahfi Eğilmez, polisiye romanlarında cinayet, katil gibi türün alışıldık örneklerinden ziyade, Türkiye'de fazla anlatılmayan malî suçlar, siyasal yolsuzluklara da değinir. Mahfi Eğilmez'in sonraki polisiye roman üçlemesinin Inferis başlıklı ilk kitabı 2020 yılında yayımlandı. Devam kitapları olan Sahte Sultan 2021'de, Fon ise 2023 yılında yayımlanmıştır.