Mahfi Eğilmez
9789751420794

Hayatımızın gerçeği sahtelik..
2022 16. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2022 22:39
Kıymetli hocamız Mahfi Eğilmez ülkemizin sayılı ekonomist ve entelektüel aydınlarından biridir. Kendisini uzun yıllardır yazdığı sayısız ekonomi kitaplarının yanı sıra çeşitli mecralarda (televizyon, blog, sosyal medya..) da yakından takip eden bir izleyicisi olarak çok zor konuları çok basit bir dille anlatmasını ve tabiri caizse güldürürken düşündüren tarzını çok beğeniyorum. Bu kitapta da esas olarak bir polisiye romanı okurken sanki ülkemizin yakın tarihinin hızlı bir özetini okumuş gibi hissettim. Sıkılmadan okunup bolca düşündüren eser için kıymetli hocama teşekkür ederken bütün kitap dostlarına tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim…
İnsan ve Duygular
2022 21. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2022 09:08
Kitaba serviste sabah başladım. Kitaba kendimi vermeye çalışmak için gözüm kapalı bir vaziyette otururken hafif uykum gelmeye başladı. Ona rağmen yapılan tespitler, serpilen merak unsur tanecikleri uykumun açılmasına ve servisten inmeme rağmen kitabı dinlemeye devam etmek istememe neden oldu. İlk bölümlerde başlayan ve kitapta düğümün çözülmesine neden olan çoğu olay aslında Türklerin ve gâvurların yaptığı işi çok güzel gözler önüne seriyordu. Araştırma yapmayı çok sevdiğim için polisiye roman okumayı çok seviyorum. Bu kitapta başkarakterin gerçekten titizlikle çalışan, araştırmayı seven, analitik düşünüp, sorunları çözen bir yapıda olması kitabı daha da sevmeme neden oldu. Keşke hepimiz bu şekil de çalışsak ve gâvur yapmış işte diyerek hayıflanmasak. Gerçekten bu bana da bir not olsun. Kitabı bitirdikten sonra Mahfi Eğilmez’ in ekonomi dışında başka kitabı var mı acaba diye baktığımda İnferis adlı başka bir romanın olduğunu gördüm. Şuanda onu dinliyorum. Karakterler aslında o kitapta doğmuş. Ben ters bir okuma gerçekleştirsem de böyle de güzel oldu. Kısaca kitapta İstanbul Resim Sanat Müzesinde sergilenen Sultan tablosunun sahtesiyle değiştirilmesi olayı konu ediliyor. Olay derin devlet olaylarına kadar uzanıyor. Kitapta müzik, sanat, bilgi, aşk, yönetim her şey var. Merak uyandıran, anlaşılır ve akıcı bir şekilde devam eden bu kitabı beğenerek okudum ve tavsiye ediyorum.
Sahte Sultan: Bazen Gerçek İle Sahte Kolay Ayırt Edilemez
Puan vermedi
Mahfi Eğilmez’in Sahte Sultanı, yazarın okuduğum ikinci kitabı. İlk sayfalardan itibaren bir polisiye kurgunun içindeyiz ama kitabı sevebilmek için katili her sayfada aramayı bırakmak gerekiyor. Çünkü bu kitap, sadece bir suçun değil, bir çağın izini sürüyor. Eğer bu sürece kendinizi bırakabilirseniz, yazarın dilinin sadeliği içinde kaybolmadan olay örüntüsünün sizi çektiğini fark ediyorsunuz. Sade yazılmış evet, ama sade olmak demek sığ olmak demek değil. Bazen bir karakterin suskunluğu, bazen çalınan bir tablonun yerine konulan kopyası, bazen de geçmişin izini süren bir cümle, insanı hiç beklemediği bir yere götürebiliyor. Romanın merkezindeki Sahte Sultan tablosu, yalnızca sanat eseri olarak değil, toplumun sahteyle kurduğu ilişkinin metaforu olarak karşımıza çıkıyor. Orijinal tablo çalınıyor, yerine neredeyse ayırt edilemeyecek kadar ustaca yapılmış bir kopya konuluyor. Yaşlandırma teknikleri, boya dokusu, hatta çatlak izleri bile titizlikle taklit edilmiş. Ve ne oluyor biliyor musunuz? Kimse fark etmiyor. Çünkü artık fark etmek istemiyoruz. Sahte olanla yaşamak, onu sorgulamaktan daha kolay. Aynı şey insanlar için de geçerli. Kimlikler, söylemler, geçmişler, unvanlar… Hepsi gerektiğinde yeniden boyanıyor, yeniden sunuluyor. Ve biz, bu “yeni” hali gerçek sanıyoruz. Bu Dönemin Adı: Arsızlık ve Yüzsüzlük Kitapta en çok zihnime kazınan bölüm, son bölüm, çok tanıdık bir gerçeği yüzüme çarpıyor: “Bu dönemin en belirgin özelliği ahlaksızlık ve namussuzluk değil. Onlar her dönemde vardı. Bu dönemin en belirgin özelliği arsızlık ve yüzsüzlük. Yolsuzlukları ortaya çıkanlar başkalarını suçluyorlar ve böylece geçiştiriyorlar.” Gerçekten de bugünün Türkiye’sine baktığımda, bu cümle çınlıyor kulaklarımda. Ahlaki çöküş değil mesele; o, tarihin her döneminde vardı. Ama bu
2023 43. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2023 00:11
Mahfi Eğilmez kitaplarını türkçe öğrenmeye gönül vermiş yabancı arkadaşlarınıza gönül rahatlığıyla önerebilirsiniz. Anlatım dili oldukça akıcı ve kolay. İnsanın kafasını karıştıracak uzun uzadıya betinlemeler yok. Daha çok dialog ağırlıklı ve kısa cümleler üzerine kurulu. Kitap konusu itibariyle de oldukça merak uyandırıcı. Okumayı düşünenlere şimdiden keyifli okumalar dilerim.
2023 9. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2023 19:02
Kurgu ve anlatı içine yedirilen detaylar son derece çarpıcı. Çarpıcı olduğu kadar cesur da. "Bu dönemin en önemli özelliği arsızlık ve yüzsüzlük..." mesajıyla son bulan kitabın edebi anlamda zerre kadar tat vermeyen bir anlatım özelliği var. Örneğin Başkarakter hiç luzumu yokken telefonda konuştuğu kişiye terasta olduğunu, 26. katın gürültülü olduğunu... söylüyor ve siz haliyle olay örgüsünde bu bilginin nerede kullanılacağını düşünüyorsunuz, cevap : "Hiçbir yerde." Sonuç olarak anlatımdaki sığlığı bir kenara koyarsak merak uyandıran bir kurguyla bugün size pek çok açıdan aşina gelebilecek suya sabuna dokunan bir kitap okuyacaksınız.
2022 77. kitabı
Mahfi Eğilmez hocamın Kolay Ekonomi kitabıyla başladım ekonomi öğrenmeye. Ben de yeri çok ayrıdır. Peki asıl soru şu: Bir iktisatçı roman yazabilir mi hiç? Yazar, hem de kralını yazar. Ekonomi kitabı bile akıcıyken polisiye romanı kitabının akıcı olmaması mümkün değildi zaten. Kitabı üç oturuşta bitirdim diyebilirim. Kitaba dair en çok hoşuma giden şeylerden biri ise kitaba Stefan Zweig'in şu alıntısıyla başlaması: "Ben söylediklerimden sorumluyum, anladıklarınızdan değil."
Roman
2022 17. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2022 23:24
Aslında iktisatçı olan Mahfi hoca, ekonomi alanında yazdığı kitaplarla ön plana çıkmakla birlikte bu kez polisiye tarzı yazdığı ikinci romanı (birinci İnfers) Sahte Sultan ile karşımıza çıkıyor. Mahfi hocayı bu alana yönlendiren güdünün Sherlock Holmes hayranlığından geldiğini düşünüyorum. Keza gerek İnfers gerekse Sahte Sultan kitabında Holmes'e atıflar bulunuyor. Klasik polisiye kitaplarından farklı olarak, Mahfi hoca bu iki kitabına da "öğretici roman" niteliğini kazandırıyor. Hukuk, sanat, müzik, şiir, psikoloji gibi çeşitli alanlarda bilgiler satır aralarında yer alıyor. Böylece sadece bir kurgu roman okumuyor, okurken yeni şeyler öğrenebiliyoruz. Bu kitabı okumadan önce İnfers romanını daha sonra Sahte Sultan'ı okumanızı tavsiye ederim. Az da olsa birbiri ile bağlantılı bölümler var.
Polisiye
Sahte SultanMahfi Eğilmez · Remzi Kitabevi · 2021688 okunma
Vakit geçirmek için keyifle okunur
2023 6. kitabı
Ekonomist Mahfi Eğilmez ekonomi dışında yazdığı polisiye bir kitap. Dili akıcı, heyecanlı ve merak uyandıran bir kitap. Sıkılmadan okunan ve tatil için ideal bir kitap
Sigorta danışmanının başarısı...
2023 6. kitabı
Romanı 1000kitap aracılığıyla tanıdım. Ekonomi yazılarından tanıdığım yazarın polisiye roman yazması ilginç geldi. Sanat eseri bir tablonun kopyalanıp değiştirilmesi çerçevesinde gelişen sigortacı-polisiye romanı. Roman sürükleyici. Kendini okutuyor. Kimi zaman tekrarlar -olayların sigorta şirketi, polis ve sanat uzmanlarının benzer değerlendirilişi- olsa da romanı zevk alarak ilgiyle okudum. Bu arada kimi intiharlar, cinayetler olsa da okuyucu olarak bir tablonun başına gelenleri izliyoruz. Romanın kahramanları sigorta şirketinde danışmanlık, müfettişlik yapan ve sigorta ödemelerine rapor hazırlayanlar. Onların yanında polis ve savcılık da ikinci rollerde. Bir hızlı gazeteci ve aşk hikayesi de roman boyunca yan izlenim olarak gelişiyor. Herhalde iyi bir film, hatta dizifilm olur. Zanlı kim(ler)? Suçu işleyen kim(ler)? Suçun işlenmesinde kullanılan insancıklar? Suça teşvik eden kim(ler)? Olayın soruşturulmasını engelleyen kurumlar? İyi işleyen kurumlar, kötü ya da çıkar amaçlı kurumlar? Romanın sonunda kim(ler) değil hangi kurumlar suça ortak, suçtan yararlanıyor, hangi kurumlar görevini yerine getiriyor, demek gerekiyor. Bu romanın özelliği bir polisiyede kişilerin değil kurumların zanlı yada soruşturan olmasını konu edinmesi! Yazarın ilk polisiye romanını da okumaya karar verdim.
2022 54. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2022 18:34
Kitap, gizemli Sultan tablosunun Sanat Bakanlığına bağlı bir müzeden alınıp kopye edilerek çalınmasının arka planındaki gerçeklikleri akıcı bir dil ve üslupla merak duygusunu ön planda tutarak ele alıyor. Mahfi Eğilmez'in ekonomi kitabından sonra polisiye türünde yazdığı bu kitabını büyük bir ilgi ve merakla okudum. Yazar kitabın ilk kısmında anlatılanların tamamıyla hayal ürünü olduğunu söylese de sadece isimler ve olay akışı hayal ürünü geriye kalan her şey yaşadığımız siyasi ve sosyal hayatın ta kendisi. Toplumun kılcal damarlarına kadar inen cemaatlerin halkı sömürüp nasıl zenginleştiğine, siyasilerle olan bağlantılarına şahitlik ediyoruz. Siyasilerin sırf oy uğruna devlet bütçelerinden sınırsız kaynak ayırarak besleyip, semirterek büyüttüğü bu cemaatlerin devletin herbir kadrosuna sızarak devlet içerisinde nasıl devletleştiğine şahit oluyoruz kitapta. Ayrıca körfez ülkelerinden yatırımcı şeyhlerin para karşılığında ülkemizin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının yanı sıra neleri alıp götürebileceklerini de görebiliyoruz. Olaylar ustalıkla birbirine bağlanıyor. Başından sonuna kadar bir soluk da okuyup bitirmek istiyor adeta insan. Kitapta son kısımda aslında yaşanan ve anlatılanların özeti mahiyetinde olan şu cümlelere şahitlik ediyoruz. Ahlaksızlık ve hırsızlık her dönemde vardı. Ama bu dönemi ayıran en önemli fark arsızlık ve yüzsüzlüktür. Özellikle bu cümleleri okuduktan sonra son dönemlerde ülkemizde yaşanan hadiseler gözümden film şeridi gibi geçti. İyi okumalar dilerim.

Mahfi EğilmezYazar · 24 kitap
Ankara Atatürk Lisesinde okudu. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin iktisat ve maliye bölümünden mezun oldu. Gazi Üniversitesinden Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı tezi ile doktorasını aldı. Yeminli mali müşavir ruhsatına da sahiptir. 1972 yılında "maliye müfettiş muavini" göreviyle Maliye Bakanlığında çalışmaya başladı. Hazine Müsteşarlığında daire başkanı, genel müdür, müsteşar yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, Washington büyükelçiliği ekonomi müşavirliği ve başmüşavirliği gibi çeşitli görevlerle ABD'de bulundu. 1997 yılında hazine müsteşarlığına atandı fakat 1997 yılı sonunda kendi tercihiyle kamu hizmetinden ayrıldı. Kamu hizmeti sırasında Dünya Bankası'nda Türkiye adına görev yaptı. Eylül 1997'de bakanlar kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atandı, ancak kısa bir süre sonra bu görevinden de istifa etti. 1998 yılında özel sektöre geçmiş ve çeşitli finans kurumlarında yönetim kurulu üyelik ve başkanlıklarında bulunmuş, 2006 yılı itibarıyla tam zamanlı bütün görevlerinden ayrılmıştır. Uzun süre köşe yazısı yazdığı Radikal gazetesinden 2011 yılı sonunda ayrıldı. Yaklaşık 10 yıl yorumculuk yaptığı NTV televizyon kanalından 2018 yılında ayrıldı. 2000 ile 2010 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesinde, 2011 ile 2017 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesinde ekonomi ve maliye dersleri verdi. Mahfi Eğilmez, hâlen Altınbaş Üniversitesinde ders vermektedir. Kendi internet sitesinde ve aylık İktisat ve Toplum Dergisinde düzenli olarak ekonomi hakkında görüşlerini yazıyor. Yayımlanmış 25 kitabı ve çok sayıda makalesi vardır. Eğilmez'in ilk romanı olan Anitta’nın Laneti 2002'de yayımlandı. Hitit medeniyetini anlattığı bu tarihî romanın devamı Hattuşa’dan Kaçış ise 2008 yılında yayınlandı. Maurice Leblanc, Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie gibi polisiye türünün klasik yazar ve romanlarını büyük bir beğeni ile okuduğunu ifade eden Mahfi Eğilmez, polisiye romanlarında cinayet, katil gibi türün alışıldık örneklerinden ziyade, Türkiye'de fazla anlatılmayan malî suçlar, siyasal yolsuzluklara da değinir. Mahfi Eğilmez'in sonraki polisiye roman üçlemesinin Inferis başlıklı ilk kitabı 2020 yılında yayımlandı. Devam kitapları olan Sahte Sultan 2021'de, Fon ise 2023 yılında yayımlanmıştır.