Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kolonizatör Türk Dervişleri

Ömer Lütfi Barkan

Kolonizatör Türk Dervişleri Hakkında

Kolonizatör Türk Dervişleri konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
9/10
22 Kişi
75
Okunma
19
Beğeni
2.291
Görüntülenme

Hakkında

Dervişlerle ve zaviyelerle alakamız, onların Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşu meselesinin anlaşılması için üzerinde ısrarla durduğumuz bu garbe doğru akın işinde bize birer mümessil ve öncü gibi gözükmelerinden ileri gelmektedir. Bir çok köylere ismini veren, elinin emeği ve alnının teriyle dağ başlarında yer açıp yerleşen, bağ ve bahçe yetiştiren dervişler; ve daima garbe doğru Türk akını ile beraber ilerliyen benzerlerini doğuran zaviyeler ve bu zaviyelerin harbe giden, siyasi nüfuzlarını Padişahların hizmetinde kullanan, zaviyelerinde Padişahları kabul eden ve onlara nasihat veren şeyhler, bizim alakamızı celb etmek için bir çok vasıflara haizdirler. Hele onların daha fazla yarı göçebe Türkmenler arasında telkinatta bulunuşu, köylerde yaşayışı, toprak işleri ile meşgul gözükmesi ve benimsemek için dağdan ve bayırdan toprak açması bu alakayı şiddetlendirmektedir. Filhakika, bilahare tanıyacağımız dervişlerin şehirlerdeki tekkelerde ayin ve ibadetle meşgul olan ve sadaka ile geçinen mümessillerinin aksine olarak, mütemadiyen kırlara, boş topraklar üzerine yerleşen ve henüz bir devlet memur ve aylıkçısı şekline girmemiş olan bu dervişlerin hayatı ve onları oralara iten kuvvetlerin manası anlaşılmağa layıktır.
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 35 dk.Sayfa Sayısı: 56İlk Yayın Tarihi: Mart 2021Yayınevi: Hamle Basın YayınOrijinal Adı: Kolonizatör Türk Dervişleri
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 38.9
Erkek% 61.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Ömer Lütfi Barkan
Ömer Lütfi BarkanYazar · 5 kitap
İktisat tarihçisi Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan, 1902 senesinde Edirne'de doğdu. İlk tahsilini Edirne Numune Mektebinde gördü. 1923'te İstanbul'a giderek Yüksek Muallim Mektebine girdi. Daha sonra Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. 1927 senesinde Strasbourg Üniversitesi Edebiyat ve Hukuk Fakültelerinde lisansını tamamlayıp yurda dönünce Eskişehir Lisesi Felsefe öğretmenliğine tayin edildi. 1933 senesinde İÜ. Edebiyat Fakültesi Türk İnkılab Tarihi Kürsüsü doçentliğine getirildi. Bu dönemde Galatasaray Lisesi'nde Sosyoloji dersleri verdi. 1937 senesinde bu vazifesi de devam etmek üzere İktisat Fakültesi İktisat Tarihi ve İktisadi Coğrafya Kürsüsüne nakledildi. 1941 Şubatında profesörlüğe yükseltildi. İktisat Fakültesindeki derslerinin yanında, Edebiyat ve Fen Fakültelerinin İnkılap Tarihi derslerini de yürüttü. Ayrıca Hayriye Lisesi'nde felsefe öğretmenliği, Hukuk Fakültesi'nde Türk Hukuku Tarihi ve Toprak Hukuku, Edebiyat Fakültesi'nde Türkiye Teşkilat ve Müesseseleri Tarihi dersleri okuttu. 1950'de İktisat Tarihi Kürsüsü başkanı oldu. 1950-1952 yılları arasında İktisat Fakültesi dekanlığı yaptı. 1955'te Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nü kurdu. Emekli oluncaya kadar bu enstitünün müdürlüğünü yürüttü. 1957 yılında ordinaryüs profesörlüğe yükseltildi. Aynı yıl Strasbourg Üniversitesi tarafından kendisine "şeref doktoru' unvanı verildi. 1972 senesinde Milletlerarası Oryantalistler Birliğine bağlı Osmanlı ve Osmanlı Öncesi Tarih Komitesi başkanı oldu. 1973'te yaş haddinden emekli oldu. Prof. Barkan 23 Ağustos 1979'da İstanbul'da öldü.  Bibliyografya XV. Ve XVI. Asırlarda Osmanlı İmparatorluğu'nda Zirai Ekonominin Hukuki ve Mali Esasları (1945), İktisat Tarihi (1954), İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri (Ekrem H. Ayverdi ile 1970), Süleymaniye Cami ve Şmareti İnşasına Ait Muhasebe Defterleri (2 Cilt 1972-1979), Türkiye'de Toprak Meselesi (1980), Kolonizatör Türk Dervişleri (1993)