Kozmik Bağlantı

Carl Sagan

Kozmik Bağlantı Sözleri ve Alıntıları

Kozmik Bağlantı sözleri ve alıntılarını, Kozmik Bağlantı kitap alıntılarını, Kozmik Bağlantı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
4,5 milyar yıl süren rastlantısal, yavaş bir biyolojik evrimin ürünüyüz. Evrimin artık durmuş olduğunu düşünmek için hiçbir sebep yoktur. İnsan bir geçiş hay­vanıdır. Yaratılışın doruğu değildir. İnsanın gelecekteki gelişimi kontrol altında biyolojik çevre, genetik mühendislik ve organizma­lar ile zekî makineler arasında yakın ilişkinin ortak ürü­nü olabilir. Ancak bunu kimse şimdiden kesin olarak bilemez. Her şeye rağmen, durağan kalamayacağımız açıktır.
Sayfa 18 - EKitabı okuyor
Acil çözüm bekleyen sorun, teknık gelişmeyi yaygınlaştırırken kültürel özellikleri kaybetmemektir.
Sayfa 47 - E yayinlari 1986Kitabı okudu
Reklam
Bugüne kadar uzaya gönderilmiş en hızlı araç Öncü 10’dur.(Saniyede 10 km) Galaksi’nin tüm yıldızlarının(~250 milyar) birer ge­zegen sistemi olduğunu kabul etsek bile, Öncü 10, on mil­yar yıl hiçbir yıldızın gezegen sistemine varamayacaktır. Bize en yakın yıldız (Alpha Centauri) 4.3 ışıkyılı uzakta olduğundan ona ulaşması bile 80,000 yıl alacaktır.
Sayfa 26 - EKitabı okuyor
Yüzyıllardır insanoğlu güvenli, rahat ve hatta düzenli görünen bir evrende yaşıyordu. Dünya yaratılış için seçilmiş yerdi ve insanoğlu ölümlü yaratıkların do­ruk noktasıydı. Bu inanışlar zaman aşımına uğradı. Şim­di çok küçük, hatta Jüpiter’in bulutlarında bulunan bazı yapılardan bile daha küçük, bir kaya ve metal yığınında yaşadığımızı biliyoruz. Samanyolu, Galaksiyi oluşturan iki yüz milyar gü­neşten biri olan yıldızımız, Güneş, küçük, soğuk ve cazibesizdir. Samanyolu’nun merkezinden o kadar uzak ki, ortalama 300.000 km/saniye yol alan ışık, Dünyadan bu merkeze varabilmek için 30.000 sene gitmelidir. Uzay­da milyarlarca galaksi bulunduğunu düşünürsek Saman­yolu Galaksisi’nin hiç de dikkat çekici olmadığını anlarız. Artık «dünya», «evren» anlamına gelmiyor. Diğer birçokları gibi bir dünya da yaşıyoruz.
Sayfa 59 - EKitabı okuyor
Venüs’ün koşullarına benzer bir yer insanoğlunun batıl inançlarında, kültüründe ve efsanelerinde yaratılmış­tır. Buraya Cehennem diyoruz. Eski inançlara —örneğin, eski Yunan’da— göre ruhların tümü buraya ölümden son­ra gider. Hristiyan inancına göreyse ölümden sonra gi­dilebilecek iki yerden birisidir. Sıradan bir kimsenin Ce­hennem hayali —yakıcı, boğucu, kötü kokulu ve kırmı­zı— Venüs’ün yüzeyini tanımlayabilir. Dünya’daki biyolojik moleküller Venüs’de derhal par­çalanır oysa organik moleküller —örneğin, karmaşık hal­kalı yapıları olanlardan bazıları— Venüs’ün koşullarında oldukça sabit kalabilir. Orada hayat bulunmadığını söy­lemek zordur, ama bizim tanıdığımız yaşam türlerinden değişik olduğuna kesinlikle inanabiliriz. Orada yaşayan organizmanın kösele gibi derisi bulunmalıdır. Yüksek at­mosfer basıncı nedeniyle, kolay hareketi sağlamak için, ufak güdük kanatlara sahip olmalıdır, aksi halde kanat çırpmak için çok aşırı enerji harcayacaktır. İnsana ve ke­çiye benzer özellikleri hariç tutulursa, şeytan, Venüs’ün yerlisi bir canlıya benzer denilebilir. Binlerce yıldır Venüs ve Cehennem özdeşleştirilmiştir.
Sayfa 97 - EKitabı okuyor
Balina takımyıldızında yer alan Tau Ceti yıldızı, on yıl önce Ozma Projesi’nde dünya dışı zekî yaratıkların arandığı iki yıldızdan biriydi. Bilgisayara gök Teta Cet denilen bir hipotetik gezegenden görüldüğü gibi çizilirdi. Bu gezegen Güneş’ten onbir ışıkyılı uzaktadır. Görüş açı­sı bir ölçüde değişmişti. Yıldızların göreceli yerleri oyna­dı ve
Sayfa 23 - EKitabı okuyor
Reklam
180 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.