Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kritias Yorumları ve İncelemeleri

Kritias yorumları ve incelemelerini, Kritias kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kritias puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
31 syf.
7/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Platon bir üçleme yapmış. İlki Timaios ikincisi ise Kritias olmuş lakin üçleme Kritias’ın yarım kalmasıyla devam etmemiştir. Hem de tam en merak edilen yerde kesilmiş. İlk kitapta Atlantis’in sadece battığından söz ediliyor başka bir açıklama geçmiyor. Bu kitap ise tam olarak Atlantisi anlatmaya başlıyor ve en merak edilen yerde de bitiyor. Gerçi tahmin edilebiliyor ne olacağı ama bitince öyle kalıyor insan. Tabi ki Atlantis’in yeri belirtilmiyor, Heraklies sütunlarından bahsediliyor ama bu sütunlar neresi? Bilinmiyor. Onun dışında Atlantis’in işlenişinden, yapılarından, kültürlerinden, askeri yapısından, kralların kim ve hangi tanrıdan (Poseidon) geldiğine ve nasıl gelişmiş olduklarından sonra da tanrısallıkları azalıp insansılaşmalarından ötürü paraya maddeye yönelmeleriyle çığırdan çıkmaları sebebiyle nasıl yok olduklarından söz ediliyor. Atlantis’i merak edenler bu ilk yazılmış eseri okuyabilirler zaten elinize aldığınız gibi bitiyor kitap malesef... not: Poseidon Anunnakiler’de Enki’ye denk gelmektedir.
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001413 okunma
31 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kritias burada insanlığın ilk dönemlerinin zorluğundan/düzeninden bahseder. Burada iyi/kötü, suçlu/suçsuz ayrımı ilk başlarda yoktur. İyiler ödüllendirilmek,kötüler cezalandırılmaz. Herkes anya konya yaşar. Fakat bir süre sonra insanlar bunun değişmesi için yasalar konulmasını ister. Yasalar konulduktan sonra yapılan yanlışlar cezalandırılır. Peki ya gizlice yapılanlar? İşte burada yasalar devre dışı kalır. Tekrar başa sarmıştır herşey. Eğer yasalar gizli işlenen suçlara yetmiyorsa yetecek başka birşey bulunmalıydı. Tanrı korkusu buna yetebilirdi. Çünkü tanrılar herşeyi görüp , bilip , işitebilir ve gizli hiçbir şey kalmazdı,suçlular azalırdı. Tanrı kavramı böyle icat edilmişti. Bir saatinizi bile almayacak size farklı bir bakış sunacak bir kitap , okuyun okutturun.
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001413 okunma
Reklam
31 syf.
·
Puan vermedi
erdirdiğim şu anda, uzun bir yolculuktan dönmüş gibi, dinlendiğime ne kadar seviniyorum Sokrates! Şimdi tanrıdan, çoktan beri var olduğu halde sözlerimizin yeniden yarattığı tanrıdan, söylediklerimizden doğru olanlarını korumayı emretmesini, istemeyerek yanlış bir söz söylemişsek, bize gereken cezayı vermesini dilerim. Cezanın haklısı da yanlışlık yapanın yanlışını düzeltmek, düzeni yeniden kurmaktır. İşte ileride, tanrıların doğuşu hakkında geriye kalan sözlerimizin doğru şeyler olması için tanrıdan bize en mükemmel, en iyi ilacı, bilgiyi bağışlamasını dileriz. Kısacık bir kitap. Hemen bitiyor. Kitap Atlantis'i anlatıyor...
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001413 okunma
31 syf.
·
Puan vermedi
·
19 saatte okudu
Kitabın ilk kısmında Yunan mitolojisi hakkında bilgiler mevcut. Bilgelik nedir? Ne değildir? "Kendini bilmek" üzerine ilginç diyaloglar geçen kitap.. :)
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001413 okunma
31 syf.
·
Puan vermedi
"Kritias" ya da "Critias," Antik Yunan filozofu Platon'un yazdığı önemli diyaloglardan biridir. Bu eser, Atlantis'in yükselişi ve düşüşüne dair bir hikayeyi içerir. Timaeus, Critias ve Hermocrates adlı karakterler arasında geçen diyalog, Platon'un devlet, adalet ve ideal toplum konularındaki felsefi görüşlerini içerir. "Kritias," Atlantis'in zenginliği, askeri gücü ve nihayetinde yıkılışı hakkında detaylı bir betimleme içerir. Ancak, önemli bir not olarak belirtilmelidir ki, bu eser yarım kalmıştır. Atlantis'in yıkılışıyla ilgili hikaye tamamlanmamıştır, bu nedenle bir sonuca ulaşmamıştır.
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001413 okunma
31 syf.
·
Puan vermedi
Kritias
Atlantis hakkında Platon ve dönem insanının fikriyatına dair kısa bir sunu. Yarım bırakılmış olmasına karşın; mana aleminde ne denli güzel ve büyük bir alan kapladığı belli olan, ulaşılamayan o ülkeden büyük bir heyecan ve coşku ile bahsedilmektedir.
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001413 okunma
Reklam
88 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
"Kritias, Platon'un geç dönem diyaloglarından biridir. Diyaloğa adını veren Kritias, yaptığı uzun konuşmasında eskiden rahiplerin anlattığı ve Solon'un da kaydettiği savaşlardan, Akropolis'ten, şehrin yapısından ve nasıl kurulduğundan söz eder. Platon'un kayıp ada Atlantis'ten de söz ettiği bu diyalog, aynı nedenle felsefe dışı alanlar açısından da büyük önem taşır. Erken dönem diyaloglarından olan Kharmides ise, bilgelik konusunu ele alır. Ölçülülük, bağlantılı ele alınan bir başka konudur. Diyalog, Kharmides'in bahsettiği dört bilgelik tipinden hiçbirini onaylamayan Sokrates'in bakış açısıyla, bilgeliğin ne olduğundan çok ne olmadığı noktasına varılmasıyla sonuçlanır."
Kritias - Kharmides
Kritias - KharmidesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014413 okunma
34 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Platon'un geç dönem eserlerinden biri olan Kritias'da Poseidon'un Atlantis yaratımı, Atlantis adası ve miti anlatılır. (ayrıca Atlantis mitine Timaios diyalogunda da yer verilmiştir.) Eser nedeni bilinmeyen sebep/lerden ötürü yarım kalmıştır. Diyalogtaki konuşmacılar: Kritias, Timaios, Hermokrates ve Sokrates. Eserin neredeyse tamamında Kritias konuşmuştur, yani miti anlatan Kritias'tır. Daha fazla bilgi için değerli çevirmen ve yazar Cengiz Çevik'in videosu: youtu.be/iz96vM8spJg
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1997413 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Kritias Antik Atinalı politik figür ve yazardır. Bu diyaloğa ismini veren Kritias Antik Yunan öncesi tarihi ve şehir yaşamının bir kısmını aktarıyor. O dönemle ilgilenenler için önemli bir eser. Kharmides diyaloğunda ana konu bilgelik ve Sokrates daha çok bilgeliğin ne olmadığını anlatıyor gibi fakat bu diyalogta ' kendini bilmek ' üzerine ilginç konuşmalar geçiyor . Bu diyalogta da söz alan Kritias'ın son tezi kendini bilmek " hem öbür bilimlerin bilimi hem kendi kendinin bilimidir " ancak bu açıkça çelişik bir tez. Bir bilim aynı anda iki şeyin bilimi olamaz, bütün bilimlerin bilimi hiç olamaz, çünkü bunun için bilimlerin incelediği bütün alanları tek bir bilimin inceleyebileceğini varsaymak gerekli.
Kritias - Kharmides
Kritias - KharmidesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014413 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
"KorkakLarın asLa zafer anıtı dikemedikLerini unutma!" "BizLeri inandırmak için ruhLarımıza hâkim oLduLar. ÖLümLüLerin yönetiLmeLeri bu şekiLdeydi." Sokrates'in öğrencisi, AristoteLes'in hocası oLan #PLaton (gerçek adı: AristokLes), feLsefe tarihinin iLk büyük sistemini kurmuş ve feLsefede iLk kez yazıLı anLatım da yaparak bu geLeneği başLatmıştır. İLk kez Akademia'yı kurarak tarihin iLk yüksek eğitim ve araştırma kurumunu da kurmuştur. Akademia kapı girişindeki yazı dikkat çekmektedir: "Geometri biLmeyen buradan içeri giremez." Etik, eğitim, metafizik, psikoLoji, mantık, epistemiyoLoji, diyaLektik vb konuLardaki görüşLerini, diyaLog haLinde yazdığı eserLerini, 'gençLik-oLgunLuk-yaşLıLık' diye üç döneme ayırarak okuyup, anaLiz ediLebiLinir. * DiyaLogLara geçmeden önce #AhmetCevizci'nin PLaton'un hayatı, yapıtLarı ve eserLeri hakkında verdiği biLgiLeri çok faydaLı buLdum, emeğine sağLık. 》BiLgiLendirme kısmı ardından Sokrates, Timaios, Hermokrates, Kritias ve Kharmides arasında geçen sohbetti görmekteyiz. * Bir kaç konuya kısaca değinmiş, detay bekLemeyin... 》Kitap içeriğinin konu başLıkLarı ise şu şekiLde: #AtLantis, eski zamanLardaki AtinaLıLarın askeri güçLeri, yönetimLeri, kimLerLe savaştıkLarı, toprağın zenginLiği, çeşitLi madenLerin varLığı, inşa ediLen yapıLar, sıcak ve soğuk su kaynakLarı, kent ve saray hakkında biLgiLer, Poseidon Tapınağı'nda yapıLan geLenekLer, beden-ruh bütünLüğü, büyüLü sözLer denen güzeL konuşma, biLgeLik nedir ve biLge insan tartışması.
Kritias - Kharmides
Kritias - KharmidesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014413 okunma
26 öğeden 16 ile 26 arasındakiler gösteriliyor.