Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Küçük Şeylerin Felsefesi

Francesca Rigotti
Büyük şeylerin ve yüce ideallerin yol gösterici olmaktan çıktığı zamanımızda küçük ve sıradan şeyler bize ne öğretebilir? İtalyan felsefeci Francesca Rigotti Küçük Şeylerin Felsefesi’nde eşyalarla, nesnelerle, gündelik pratiklerle ilişkimizi özel bir felsefi yaklaşımla ele alıyor; kavramlar, argümanlar, çözümlemeler kadar metaforlar, imgeler, gündelik dil de bu yaklaşımın temel unsurları. Rigotti minimalizmin “az çoktur” ve “küçük güzeldir” sloganlarından hareketle büyük yerine küçük, majör yerine minör, yüce yerine güzel, sert yerine yumuşak, katı yerine akışkan, eril yerine dişilden yana konumlanıyor. Ev işleri, gündelik uğraşlar, sıradan nesneler, el sanatları ve zanaat Rigotti’nin “küçük felsefesi”nin başrollerinde. Rigotti’ye göre felsefenin işi sadece büyük düşünce sistemleriyle, etik ve siyasal meselelerle, epik ve tarihsel olaylarla uğraşmak değil sıradan gerçeklikle, gündelik deneyimlerle, emek ürünü şeylerle de ilgilenmek. Hatta ancak şeyler, nesneler ve canlılarla yakından ilgilendiğimiz ve rutin işlere özen gösterdiğimiz takdirde iyilik, güzellik ve adalet üstüne düşünme becerilerimizin fiilen geliştiğini öne sürüyor.
Yazar:
Francesca Rigotti
Francesca Rigotti
Çevirmen:
Meryem Mine Çilingiroğlu
Meryem Mine Çilingiroğlu
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 44 dk.Sayfa Sayısı: 132Basım Tarihi: 2021Yayınevi: Notos Kitap
ISBN: 9786057643551Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
132 syf.
8/10 puan verdi
Etrafımdaki küçük şeylere (çoğu kişinin fark etmediklerine diyelim) bakıp anlam çıkarmayı seviyorum. Hayatı eğlenceli hale getirmenin yanında 'yaşıyor olmanın bilincinde olmak' gibi geliyor bu bana. Küçük Şeylerin Felsefesi de tam öyle bir kitap, küçük şeylere odaklanıyor. Bu küçük şeylerin imgesi ve kelime karşılığı, kelimelerin etimolojisi; kelimelerin mitoloji ve sanatla ilişkisi ve en önemlisi kitabın adında da olduğu gibi felsefesi. Nesneler yani 'şey'ler ve metaforlar üzerinde duruyor bol bol ki bunu çok sevdim. Sürahi, ütü, makarna süzgeci, çöp kovası,... Daha bir çok nesnenin farklı dillerdeki kökeni, anlamı ve bildiğimiz yazar ve düşünürlerin (Calvino, Platon, Descartes, Beauvoir,...) bu konudaki fikirleri. Zıtlıklarla var olan kelimelere de değinirken benim için en güzel kısım dişil/eril vurgusu oldu. Kelimelerin neye göre dişil/eril olarak ayrıldığını ev yaşamı üzerinden çok duru şekilde incelemiş Francesca Rigotti. 'Şey'lerin imgesi ve hemen sonrasında kelimeye dönüşme yolculuğuna eşlik etmek isterseniz okuyun lütfen Küçük Şeylerin Felsefesi'ni. Böylesine detaylı bilgilerin olduğu bir kitapta böyle incelikli bir çalışma yaptığı için de kitabı Türkçeleştiren Meryem Mine Çilingiroğlu'na teşekkürlerimle.
Küçük Şeylerin Felsefesi
Küçük Şeylerin FelsefesiFrancesca Rigotti · Notos Kitap · 202153 okunma
Reklam
132 syf.
7/10 puan verdi
·
43 günde okudu
Günlük hayatta elimizin değdiği, her gün kullandığımız ama dikkat etmediğimiz küçük önemsiz gözüken şeyler üzerine yazılan şeylerle ilgili bir kitap. Makarna süzgecinden sabuna kadar tarihten günümüze metoforlarla nesnelerin zihnimizde yer ettiği değerden bahsediyor. Özellikle eli kullanmaktan el işçiliğinden ve el ile çalışmanın düşünceye olan etkisinden bahsettiği kısım muhteşem. Kesinlikle tavsiye ederim.
Küçük Şeylerin Felsefesi
Küçük Şeylerin FelsefesiFrancesca Rigotti · Notos Kitap · 202153 okunma
132 syf.
·
Puan vermedi
“krallar kapılara dokunmaz, onlar bu mutluluğu tanımıyor.”
küçük şeylerin felsefesi; büyüğü, yüceyi, yükseği, aklîyi, epiği, erili konu alan ve derinliği yalnızca bu kavramlarla bağdaştırılan şeylerin karşısına, asıl “şey”leri koyuyor: küçük, gündelik, sıradan, domestik, hafif, dişil şeyleri. bunlar öyle küçük ki çoğu zaman halının altına süpürülüp gözden kaçabiliyor. oysa her birinin felsefe, edebiyat ve mitoloji tarihinde geniş birer yeri var. francesca rigotti, bu şeyler üzerine (örneğin toz, elma, sürahi, önlük, saksı, borazan, gübre ve başka birçok “şey”) konuşuyor. bunu yaparken de sayısız şair ve düşünürden alıntılar yapıyor; mitolojik hikayelere, modern edebiyat eserlerine ve metaforlara değiniyor. sayfalarından dolup taşan bir kitaptı. en çok da beni, “krallar kapılara dokunmaz, onlar bu mutluluğu tanımıyor.” ve “inciri biliyorum ama şiiri bilmiyorum.” dizelerinin sahibi francis ponge ile tanıştırdığı için rigotti’ye büyük bir teşekkür borçluyum. iyi ki her şeyi megalaştıran yirmi birinci yüzyıl insanından uzak, “küçük şeylerin tanrısı”nın yaratılarına yakın bir şeyler okuma fırsatı geçti elime.
Küçük Şeylerin Felsefesi
Küçük Şeylerin FelsefesiFrancesca Rigotti · Notos Kitap · 202153 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.