Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Tetkik

Kültür Değişmeleri

Mümtaz Turhan

Kültür Değişmeleri Gönderileri

Kültür Değişmeleri kitaplarını, Kültür Değişmeleri sözleri ve alıntılarını, Kültür Değişmeleri yazarlarını, Kültür Değişmeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
207 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitabı genel açıdan değerlendirdiğimizde Mümtaz Turhan’ı böyle bir çalışmaya iten sebebin yaşadığı göç tecrübesi ve Türkiye’nin içinde bulunduğu Batılılaşma düşüncesi olduğu görülmektedir. Bu eser kültür değişmelerinin tarihsel ve sosyolojik hatta sosyal psikolojik analizlerle değişimin çok yönlü açıdan incelenmesini yaptığı bilimsel bir çalışma olması sebebiyle bu alanda ilk sayılabilecek bir eserdir. Yazar, bilim adamlarının görüşlerine de yer vererek, tarihi argümanlarla konuyu ayrıntılı bir şekilde örnekler üzerinden, kendi gözlemlerine hatta yaşantısına dayanan çalışma ile destekleyerek bizlere sunmaktadır. Yani Turhan bu araştırmasında köydeki cemaat üzerinde bir saha incelemesi yaparken, aynı zamanda Osmanlı batılılaşmasını kültür değişmeleri bağlamında incelemek için ise tarihi belgelere başvurmuştur. Kültür değişmelerini, serbest kültür değişmeleri ve zorunlu kültür değişmeleri olarak iki başlık altında inceleyen yazar, araştırmasında değişimin tek yönlü olarak açıklanamayacağını bu yöndeki açıklamaları eleştirerek dile getirmiş, grubun istemesi, günün şartları, teknik bilgiler ve eğitimin etkisinin üzerinde durmuştur. Günümüzde Kültür Değişmeleri, batılılaşmayı ve bunun yansımalarını, köydeki değişimin şehirdekinden daha farklı oluşunu göstermesi açısından hala önemini korumaktadır.
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Altınordu Yayınları · 201597 okunma
Reklam
Nasıl iyi bir tercüme için iki lisana hakkiyle vâkıf birisine ihtiyaç varsa kültür değişmelerini sevk ve idare eden şahısların da, her iki kültürü o derece iyi bilmeleri ve hiç olmazsa cemiyette istedikleri değişiklikler neticesinde meydana gelen içtimaî-ruhî hadiseleri ve bunların sebep olacakları diğer vakıaları önceden kestirebilmeleri ve anlamaları icap eder.
Sayfa 170 - Altınordu YayınlarıKitabı okudu
Müceddit yeni bir şey getirmekle, onu mensup olduğu cemiyete kabul ettirmekle bir muvaffakiyet, bir zafer elde ediyor, demektir. Zira yeni unsurla tedaî ettirileceği için etrafındakilerin zihninde daima onunla birlikte görünecektir. Binaenaleyh yeni unsuru benimsemekle başkaları da müceddidin mevkiiyle mütenasip bir itibar veya eksiklik hissi duyacaklardır. Onun için yeni bir elbise modelini, veya yeni bir parfümü yayması hususunda bir satıcı kızdan ön ayak olması istenmeyip sevimli, meşhur bir sinema yıldızına veya güzellik kraliçesine müracaat edilmektedir. Eğer yeni kültür unsurunun çıktığı memleket veya grubun, alıcı cemiyetin nazarındaki mevki ve itibarının, o şeyin kabulü hususunda ön ayak olan ferdin ehemmiyet ve itibarından çok daha müessir olduğu görülüyor
Kültür unsurlarının kabul edilmesinde ön ayak olan ve müceddit denilen ilk müteşebbislerin ithal için neden muayyen unsurları seçtikleri düşünülmeye değer mühim bir meseledir. Bir faktör olarak işe karışan müceddidin şahsiyeti de nazarı itibara alınmak üzere bu hususta müessir olan saikler pek muhteliftir. Bunların en mühimlerinin tecessüs, yenilik, fayda temini ve itibar kazanma arzusu olduğu görülüyor.
Yabancı bir kültür unsurunun cemiyete ithalinden, iyiden iyiye benimsenip temessül edilmesine kadar geçen içtimaî kültür prosesini başlıca üç safha veya merhale halinde göstermek mümkündür. Evvelâ, bu yeni unsurun kabulünde rolleri olan ilk müteşebbislerin (bunlara mücedditler denildiğini yukarıda görmüştük) onu benimsemeleri ve kabul etmeleri safhası; saniyen, mücedditler tarafından cemiyete ithal edilen yeni kültür unsurunun diğer fertler tarafından benimsenip kabul edilmesi safhası; ve nihayet bu unsurun, mevcut kültüre intibak ve temessül edebilmesi için geçirmek mecburiyetinde olduğu tahavvüller merhalesi gelir.
Reklam
109 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.