Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Tetkik

Kültür Değişmeleri

Mümtaz Turhan

Kültür Değişmeleri Gönderileri

Kültür Değişmeleri kitaplarını, Kültür Değişmeleri sözleri ve alıntılarını, Kültür Değişmeleri yazarlarını, Kültür Değişmeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
270 syf.
8/10 puan verdi
Kültür Değişimleri Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Tetkik
Memleketi ve az da olsa dünyanın farklı cografyalarını kendine göre tahlil etmiş, eserin dili biraz ağır, kitabın sonunda kaynakça bölümünde sözlük var, oradan faidelenmek isteyebilirsiniz. Kitaptaki bazı yerleri olumlu bulduğumu belirtmeliyim, özellikle Osmanlı son döneminde ki tespitlerini hiç beğenmedim, resmen oryantalist kafa ile yazılmış..Erken donem Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise Erzurum Kars Kayseri bölümünü beğendim daha çok detay olabilirmiş.. Kültür deyip geçmeyin ülkeleri ve tarihi tarih yapan yaşayışlar, gelenekler, görenekler, din, askeri olaylar, folklor, müzik veya genel adı ile sanatın üyelerini bir çatı altında toplayıp diğer kültürlerden ayıran kıstas veya çizgidir.
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Çamlıca Yayınları · 201097 okunma
207 syf.
·
Puan vermedi
Toplumsal hâllerimize tesir eden unsurlar ve bu tesir neticesinde ortaya çıkan değişimler, gelişmeler, dönüşümler, sosyal psikoloji açısından irdelenmiş...
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Altınordu Yayınları · 201597 okunma
Reklam
207 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Kültür Değişmeleri Üzerine
Mümtaz Turhan’ın adı sık sık atıflarda geçmesi ve ödevlendirilmemiz sonrası okuma imkanı bulduğum bir eser. Erzurum’da yaz tatili dönemlerinde farklı zaman dilimlerinde gözlemleri sonucu köy cemaatinde meydana gelen değişmeler üzerine İngiltere’de doktora çalışması olarak da sunulmuş ve kitaplaştırılmış çalışmalar ürünü. Kültür ve uygarlık arasındaki farklılıkların üzerinde durup iki farklı kültür karşılaşması sonrası serbest ya da zorunlu kültür değişmelerinin ortaya çıkışı ve batı(garp) medeniyeti üstünlüğü ve iptidai kavimler üzerine kaleme alınmış yazılarını içermekte. Akademik çalışmalar izlenimi verse de gözlemlerini aktarır ve ötesinde konuya yaklaşımı,analizlerini,çözümlemelerini sayfalar dolusu teferruat ile malumat seviyesinde fikirler dercetmiş TURHAN. Kültüre ilgi ve merak duyanlar okuyabilir elbette. Keyifli okumalar diliyorum
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Altınordu Yayınları · 201597 okunma
İttihat ve Terakki Kongresi-1917_Ziya GÖKALP(.)
Bizim mekteplerimizde tedris; hafızayı bir çok tafsilat ile doldurmaktan ibarettir. Yaratıcı ilim henüz mekteplerimize girmemiştir.
Sayfa 145 - Altınordu YAYINLARIKitabı okudu
İnsan,yaratıcı olmasa da…ihtiyaç duyan ve icat edendir!!!
İnsan yaradılışı itibari ile taklide mütemayil, itiyatlarına bağlıdır; yaratıcı ve icatkâr değildir.
Sayfa 15 - Altınordu YAYINLARIKitabı okudu
398 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Değerli sosyoloğumuz Mümtaz Turhan hocanın dönemin sosyo-kültürel yapısını ve değişimini ele aldığı çok nadide bir eser. Fakat çok fazla eski Türkçe kelimeye yer vermesi okuma açısından biraz zorlasa da buna değiyor.
Mümtaz Turhan
Mümtaz Turhan
Kültür Değişmeleri
Kültür Değişmeleri
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları · 196997 okunma
Reklam
Eğer bugün kültürün bu ayırt edici vasfı olmasaydı medeniyet gibi içtimaî grupların en son merhalesini teşkil eden millet hududunu aşabilseydi, bütün insanlığı tek bir medeniyete sahip kılmak suretiyle bir camia halinde birleştirmek kolaylaşırdı. Fakat bugün lisan, din, sanat, örf ve adetler, itiyatlar, an'ane, müşterek hâtıralar, tarih ve ilh.. gibi sayısız kültür farkları bu nevi bir birleşmenin ancak ayni medeniyet seviyesinde bulunan milletlerin, karşılıklı saygı, itimat ve müsamahaları sayesinde âhenkli bir işbirliği halinde mümkün olabileceğini ilham ediyor. Bunun aksi, her nevi kültür farklarını inkâr etmek veya ortadan kaldırmak yani bütün tabiî içtimaî bütünleri, milletleri yok etmek demek olacaktır. Bu taktirde ortaya "amorf" bir kütle veya tek bir milletin emrinde, inhiâl etmiş, insicamsız, rabıtasız kuru bir kalabalık kalacaktır.
Harsa dahil olan şeyler usul ile fertlerin iradesiyle vücude gelmemişlerdir, sun'i değillerdir. Nebatların, hayvanların uzvî hayatı nasıl kendiliğinden ve tabiî bir surette inkişaf ediyorsa, harsa dahil olan şeylerin teşekkül ve tekâmülü de tıpkı öyledir. Meselâ, lisan fertler tarafından usulle yapılmış bir şey değildir.
Medeniyet birikmis bir bilgiye ve teknik vasıtalarına sahip olmayı ifade eder.
·
Puan vermedi
Garp medeniyeti bariz bir teknik, iktisadi siyasi üstünlük gösterinceye kadar Osmanlı Türkleri tarafından lakaydiyle karşılandığı, hatta hakir görüldüğü muhakkaktır. Daha bir asır önceye kadar halk arasında bunu müşahede etmek mümkündür. Oldukça yüksek bir tekniğe, askeri ve maddi kuvvete dayanan derin, yaygın bir üstünlük hissi her vesile ile kendisini göstermektedir. Bundan takriben bir asır evvel Türkiyeyi ziyaret eden bir İngiliz muharririn yazdığına göre bir müslüman Türk sürücüsü bile yükünü taşıdığı Avrupalı hıristiyanın arkasından yürümek istemezdi; buna zorlandığı takdirde ya hayvanını durdurur veya iki üç yüz metreden ancak onu takip eder; yahut aynı hedefe götüren başka bir yolu tutardı. Bir Avrupalıya hizmet etmek kendisine bu derece ağır gelirdi.
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları · 196997 okunma
Reklam
- "En iptidaî ve basitlerinden en mütekâmil ve mürekkep olanlarına kadar her cemiyet, kendi kültürüne, onun unsurlarına, bilhassa kendi yaşayış tarzına, örf ve âdetlerine, an’anelerine hususi bir ehemmiyet vermekte, başkalarınınkine üstün görmekte veya tercih etmektedir..."
MEB Yayınları
Bir içtimai grup veya cemiyetin atitüdünde, zihniyet ve görüşünde değişmelere alıştırmak maksadıyla bu nevi lüzumlu bir hazırlık yapılmadan işe girişilecek olursa çok şiddetli bir mukavemetle karşılaşılacağı muhakkaktır.
Sayfa 166Kitabı okudu
Her içtimai grup içinde maddi kültürün özünü ve esasını teşkil edip biyolojik ihtiyaçların tatminine yarayan bir kısmın yanında, psikolojik muhtevanın merkezinde yer almak suretiyle cemiyetin ruhi hayatını ifade eden ve fertlerin büyük bir kısmının alaka ve faaliyetlerinin hedefi olan aynı derecede mühim diğer bir kısım, bazı karakteristik vasıflar ve hususiyetler daha vardır. 
Sayfa 166Kitabı okudu
Kültürün “sert tarafını” teşkil eden, değişmeleri ve değiştirmeleri hususunda daima büyük bir mukavemet gösterilen bu unsurların, kültürün özüne ait bulunmaları ve onun faaliyetleri arızasız işlemesi ve verimliliği bakımından hayati bir ehemmiyeti haiz olmaları zaruri değildir. Bilakis bunlar, kültürün devamlı, verimli olması, iyi işlemesi itibariyle lakayt kalınabilecek hatta çok defa teferruattan sayılabilecek unsurlardır.
Sayfa 164Kitabı okudu
109 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.