Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Tetkik

Kültür Değişmeleri

Mümtaz Turhan

Kültür Değişmeleri Gönderileri

Kültür Değişmeleri kitaplarını, Kültür Değişmeleri sözleri ve alıntılarını, Kültür Değişmeleri yazarlarını, Kültür Değişmeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
207 syf.
7/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kültür değişimlerinin anlatıldığı kitapta Sultan Abdülhamid dönemini istibdad dönemi olarak adlandırması sırasında objektifliğini kaybetsede değerli noktalara değinmiyor değil. Kitap içeriğinde oldukça fazla eski tükçe kelime var. Anlamada zorluk çekilebilir. Kitap yazı puntoları o kadar küçük ki özellikle gece okumalarında çok zorlayıcı.
Kültür Değişmeleri
Kültür DeğişmeleriMümtaz Turhan · Altınordu Yayınları · 201597 okunma
Reklam
Eski kıymetlerin yerine yenilerin konulmaması veya yeni ikamelerin sathî, iğreti ve sahte olması, kültürde insicam istikrar ve muvazenenin; fertlerdeyse iç huzuru ve emniyetle birlikte bilhassa içtimai davranışlarının istikamet ve cihetini tayin hassasının kaybedilmesine sebep olmaktadır.
Sayfa 199Kitabı okudu
... İlim ve onun tatbikatı, garp medeniyetini, geçmişin ve bugünğn diğer bütün medeniyetlerinden ayıran hususiyetlerin başında gelmektedir.
Sayfa 181 - J. B. S. HaldaneKitabı okudu
Bir cemiyette hakîki ilim müesseselerinin, bunlara mensup şahısların, ilmi esaslara dayanan, bir tekniğin bulunup bulunmamasının, fertlerin zihniyeti, düşünüş tarzı ve davranışları bakımından büyük bir tesiri ve ehemmiyeti vardır.
Sayfa 180Kitabı okudu
... tesadüfe bağlı birçok faydasız hatta zararlı (meselâ alkol, muhtelif keyif verici maddeler, her nevi lüks eşyası vesaire gibi) unsurların ithal edilmesine mukabil, gerek yerli, gerek taklit edilen yabancı kültüre ait pek çok faydalı unsurlar ya terk, ret ve inkâr edilmekte veya sathî bir tecrübeden sonra vaz geçilmektedir...
Sayfa 169Kitabı okudu
Reklam
...asırlarca daima hissi bit atitüde dayanan din gibi bir ideal uğruna mücadele etmiş, bütün varlıpıyla ona bağlanmış bir cemiyete birdenbire akla hitap eden ve tamamiyle gerçek (reel) unsurlardan mürekkep -ne kadar ilmi ve sistemli olursa olsun- yepyeni bir ideal kabul ettirmek ruhi bakımdan hemen hemen imkansız denecek derecede güçtür.
Sayfa 151Kitabı okudu
Ziya Gökalp 1917
“... Darülfününda talebeye kemiyet itibariyle çok şey öğretmek isteniyor. Halbuki yaratıcı ilim melekesine malik olmak, birçok yaratılmış bilgileri ezberlemekten bin kat faydalıdır.”
Sayfa 145 - Osman Ergin: Türkiye Maarif TarihiKitabı okudu
Ziya Gökalp 1917
“Bir millette ilmi hayat varsa o milletin müsbet ilimleri de milli bir mahiyeti haizdir, demek olur. Çünkü bir millet başka memleketlerde keşfedilen ilmi neticeleri iğtinam etmiyor. Belki kendisi de diğer milletler gibi ilmi teşebbüslerde hakikî bir faaliyet icra ediyor. Bir millette ilmi hayat bulunursa mektepteki tedris artık talebeye ilmi neticeleri ezberletmek suretinde kalmaz, belki talebeyi de ilmi usulleri tatbike ve ilmi keşifleri icraya alıştırmak şeklinde tecelli eder.. Bizim mekteplerimizde tedris; hâfızayı birçok tafsilât ile doldurmaktan ibarettir. Yaratıcı ilim henüz mekteplerimize girmemiştir.”
Sayfa 145 - Osman Ergin:Türkiye Maarif TarihiKitabı okudu
Kız talebeler, “Tanzimat”devrine gelinceye kadar yalnız pek cüz’i bir nispette erkeklerle birlikte sübyan mekteplerine devam etmekte idiler... (1858) kız rüştiyeleriyle (1870) Darülmuallimat ve Kız Sanayi mekteplerinin açıldığını da yukarıda görmüştük, ikinci Meşrutiyet devrinde ise kızların evvelâ orta mekteplere ve liselere sonraları da sırf onlar için açılmış olan İnas Darülfününnuna devamları temin edilmiştir...
Sayfa 143Kitabı okudu
109 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.