Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kur'an'ın Kökeni

Arif Tekin

Kur'an'ın Kökeni Gönderileri

Kur'an'ın Kökeni kitaplarını, Kur'an'ın Kökeni sözleri ve alıntılarını, Kur'an'ın Kökeni yazarlarını, Kur'an'ın Kökeni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
314 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Çok iddialı bir kitap. Yıllar önce okuduğum Turan Dursun kitaplarına götürdü beni. Bugün yaklaşık 2.5 milyar insanın peşinden gittiği bir dine ve o dinin kutsal kitabına/peygamberine yönelik yapılmış eleştirileri kapsıyor. Tamamı belgeli. Tabi ki din bir yorumdur ve kişiseldir, ya inanırsın ya da inanmazsın.. yazar (kendisi bizzat bir imam olarak) inanılmaması gereken perspektiften taraf olmuş, kendi yorumu ve tercihidir. Fakat ben kitabı genel olarak beğendim. Sonsuz ve sayısız kaynak göstermiş ki bunlar ( imam buhari gibi) çok muteber kaynaklar olmuş. Velhasıl, kitabı öneriyorum, cesurca (!)okumaktan çekinmeyin, kitap bittikten sonraki düşünceler subjektiftir ve tartışmaya kapalıdır, rahat olun.
Kur'an'ın Kökeni
Kur'an'ın KökeniArif Tekin · Berfin Yayınları · 2012262 okunma
314 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın bölümlerinin büyük çoğunluğu ( neredeyse tamamı) hadislerle ilişkilendirilmiş. Kur'an'ın doğruluğunu sorgularken, Kuran'dan daha zayıf bilgiler olan hadislerden faydalanmak uygun değil bence. Kaynak gösterilmeyen bilgiler, (hadisler, sözler, olaylar) mevcut. Yazarın okuduğum ilk kitabi. Diğer kitaplarını da merak ediyordum ama okuyup okumama konusunda kararsız kaldım.
Kur'an'ın Kökeni
Kur'an'ın KökeniArif Tekin · Berfin Yayınları · 2012262 okunma
Reklam
Enes bin Malik şöyle anlatıyor: "Vahiy kâtiplerinden biri, Muhammed'i sınamak için hep ken­disine yazdırılmak istenenin tersini Kur'an’a yazıyordu. Özel­likle bu ters ayetleri. Bakara ve Âl-i İmrân surelerine yazıyor­du. Adam, Muhammed'in bu yanlışlan fark etmediğini görün­ce, onun peygamberliğine inanmıyor ve sonuçta Islamiyetten vazgeçip Hıristiyanlığa geçiyor. Doğal olarak da bu olayın propagandasını yapmaya başlıyor. Bir gün gelip adam vefat ediyor. Mezara gömülünce, onun cenazesi aynı günün ertesi sabahı mezarın dışında bulunuyor. Bunun gerekçesi de, Muhammed’e karşı geldiği ve Kur'an'a da yanlışlar yazıp propa­ganda yaptığı için, Allah'ın onu cezalandırması olarak öne sü­rülüyor..."
Sayfa 44 - BerfinKitabı okuyacak
"Mekke’de çok bilgili iki Hıristiyan köle vardı. Bunlar aslen Iraklıydı. Adları ise Yesar ile Hayr idi. Bunların birçok ki­tapları vardı. Fırsat buldukça bu kitapları okurlardı. Muham­med de çoğu kez onlara uğrar, kendilerini dinlerdi. Günün birinde peygamberlik iddiasıyla ortaya çıkınca, muhalif olanlar, 'Hayır, Muhammed bu bilgileri Allah'tan değil de adı geçen kölelerden almıştır; Allah'ı ise işini sağlama bağ­lamak için kullanıyor’ demeye başladılar."
Sayfa 36 - BerfinKitabı okuyacak
"Tanrı peygamberleri doğa­dan örnekler verirken hep Ortadoğu’ daki coğrafyayı baz almış­lardır. Halbuki mademki İslam dini evrenseldir ve o ki ille de onun kutsal kitabında bir dağ veya taş işleniyorsa, o zaman dünyanın her coğrafyasından bunlar için örnekler verilmeliydi!"
Sayfa 34 - BerfinKitabı okuyacak
"Çalışanın alınteri kurumadan ücretinin ödenmesi prensi­bi, Muhammed'in hadislerinde vazedilen bir düzenleme olarak geçer. Oysa bu insani prensip, Tevrat’ta da yer almaktadır"
Sayfa 31 - BerfinKitabı okuyacak
Reklam
"...günlük namazların cemaatle kılınması gele­ neği, Muhammed’den önce Yahudilikte uygulanıyordu; ancak onlar, namazın kılındığı mabede cami değil; Havra diyorlardı. Yahudilerde cemaat kavramı yerine "Minyan" kullanılıyordu. Hatta, namazın cemaatle kılınmasına çok önem veriliyordu ve bir namazın cemaatle kılınabilmesi için 13 yaşını tamamlamış en az 10 erkeğin katılımı zorunluydu."
Sayfa 28 - BerfinKitabı okuyacak
"Kur'an'ın ortaya çıktığı zamanda ve koşullarda böyle bir kitabın insanlar tarafın­dan oluşturulup ortaya konması İmkânsız mıydı; yoksa, tam tersi­ne onu oluşturacak uygun bir ortam ve mükemmel bir insan kad­rosu mu vardı; veya iddia edildiği gibi Muhammed, gerçekten okuryazar değil miydi: yoksa onun okuryazar olmadığı iddiası, Kur'an'a olan inanırlığı artırmak için kullanılan bîr taktik olup, aslında o. kendini çok iyi yetiştirip ekibini de kuran fevkalade profesyonel bir bilgi kaçakçısı ve aynı zamanda da dinler tarihin­ de, mitolojide uzman bir kişi miydi?"
Sayfa 17 - BerfinKitabı okuyacak
Arz-talep çok iyi tespit :)
Mekke'deki aile yapısı Medine'dekinden daha fazla ataerkildi. Kaldı ki, Muhammed Mekke döneminde hem iktidara gelmemişti, hem de birden fazla kadınla evlenmemişti. Dolayısıyla, bir nevi arz-talep gereğince, orada inen surelerin hiçbirinde kadınla ilgili bir ayet yoktu. Muhammed, 56 yaşına geldiği bir sırada Medine döneminin 3. yılından itibaren çok evliliğe başladı.
Sayfa 154
Gerçek İslam tam olarak bu
Ayrıca, "İnanmayanlarla savaşıp, mallarını ganimet olarak ele geçirip kullanmak Müslümanlara helaldir" diyordu. Hele en önemlisi, Müslümanlara, karşı tarafın kadın ve kızlarını cariye, erkeklerini de köle olarak kullanabilme imkanını tanımıştı. Bütün bu primler ve benzerleri, Muhammed taraftarlarına saldırı konusunda doping yapmaya yeterliydi. Dolayısıyla, Muhammed'e karşı çıkan insanlar, Muhammed'in arkadaşları tarafından bu gibi primler sayesinde yok edilirdi. İstenmeyen kişileri ortadan kaldırmak için, bu tür primlere inanan insanları kullanmak çok kolaydı. Bu gibi insanlara yeter ki Muhammed'den bir işaret gelsin, hemen asayiş her-kemaldi.
Sayfa 153
Reklam
Deve sidiğini biliyorduk da bu kadarını da beklemiyordum :D
O zaman evlerde hela yoktu; insan, ihtiyaçlarını gidermek için -gece olsun gündüz olsun- dışarı çıkmak zorunda kalırdı. Muhammed ise, geceleyin dışarı çıkmayıp tuvalet ihtiyacını evin içinde bir kapta giderirdi. Ona aşırı derece inananlar da gidip şifa niyetiyle onun idrarını içerdi. İşte o günkü insanlar içinde böyle inananlar vardı. Bu örnek, toplumun genel yapısı hakkında önemli bir ipucu vermektedir. 86 86 Ebu Davud, Taharet. 24; Nesai, Taharet, 28; İbni Esir. Üsdü'l Gahe, No: 6732, 6763; Hakim, Müstedrek'ten alıntı yapmış; İbııi Abdi'l Ber. İstiah. No: 3242. "Ümeyme" bahsi; Ahmet Zeyni Dahlan. es-Siretü-n-Neheviyye. 2/256.
Sayfa 153
Muhammed Hiç Ayet Unutur mu?
Bir adam mescitte Kur'an okurken Muhammed de onu dinliyor ve kendisine. "Allah senden razı olsun ki. senin okuduğun ayet Kur'an'ın falanca suresindendir. Artık ben onu unutmuş ve terk etmiştim. fakat sen bu ayeti bana bir daha hatırlattın" diyor. 83 Hemen hemen tüm hadis kaynaklarında Muhammed'in Kur'an'ı o adamın ağzından dinledikten sonra "Artık ben o ayeti ilgili sureden atmıştım" ifadesini kullandığı yazıyor. Bu hadisten şu sonuçlar ortaya çıkıyor: Birincisi, Muhammed, o adamın sözünü beğendiği ve Kur'an'a geçirmek için, az önceki taktiği uyguladığı ihtimali (ki mantıksal olarak doğru olanı da budur); ,ikincisi, eğer Muhammed Kur'an'ın ayetlerini unutabiliyorsa ve tesadüfen bazılarının ağzından -zaman içinde- duyuyorsa, o zaman onun unutup da hatırlayamadığı ayetlerin olmadığını kim garanti edebilir! 83 Tecrid-i Sarih, No: 1149. c.8/69: el-Lü'lüü ve'l Mercan, No: 451: Buhari. Bab'ü Şehadet-il Ama, 11. Fedail-i Kur'an, 26: Müslim Salat, No: 788: Ebu Davud. Salur, 1331. Huruf-3970.
Sayfa 150
Vahyin Kaynağı Fars ve Rum Adetleri mi Yoksa Allah mı?
Muhammed, zaman içinde, az önceki olayla ilgili, fikir değiştiriyor hem de çok ilginç bir gerekçeyle! Şöyle diyor: "Aslında çocuk emziren kadınla cinsi ilişkide bulunmayı yasaklamak isterdim: fakat bakıyorum ki. İranlılarla Rumlar bu işi yapıyorlar ve hiçbir şey de olmuyor. Dolayısıyla, ben de bu yasaktan vazgeçiyorum." Bu hadis üzerinde fazla yorum yapma gereği duymuyoruz. Çünkü, her şey çok açık ve nettir. Bu olayı aktarmamızın sebebi, şu kısa soru ile ifade edilebilir: Acaba Muhammed'in ilham kaynağı Allah mı yoksa İran'la Rum gelenekleri ve diğer eski kültürler mi? 81 81 Ebu Davud, Tıp, No: 3882: Müslim, Nikah . No: 1 448: Kütüb-i Sitte. İbrahim Canan terc., 11/392-16/42: Tirmizi, Tıp , No: 2072: İmam Ahmet bin Hanbel, Müsned, 6/361-434: Nesai, Nikah, 54: Askalani. İsabe. No: 10969: İmam malik. Muvatta-Buyu -2/211
Sayfa 149
Demek ki münafıklar olayı çözdükleri için o kadar nefret ediyorlarmış...
Aslında Kur'an'ın insanüstü bir kaynaktan gelmediğini söyleyenler, Muhammed zamanında da yok değildi. Öyle ki, muhalifler o zaman. "Muhammed her şeye göz kulaktır; kim ne derse onu dinler ve sonuçta ona göre ayetini uydurup ortaya çıkarır ve 'Allah'tan geldi' der" diyorlardı. Bu itirazları bertaraf etmek için, Tevbe Suresi'nin 61. ayeti iner ki, anlamı şu:, "O münafıklar içinde öyle kimseler vardır ki, peygambere eza eder, onu incitirler ve ona 'Her söylenen sözü dinleyen bir kulaktır' derler. Onlara de ki, o sizin için bir hayır kulağıdır. Allah'a inanır, müminlerin sözüne inanır. İçinizden iman edenler için o bir rahmettir. Allah'ın peygamberini incitenler (yok mu?) en acıklı azap onlarındır." Gerçekten bu ayette, Muhammed'in her söze göz kulak olduğu tescil ediliyor. Örneğin; "o sizin için bir hayır kulağıdır, Allah'a ve müminlere (onların sözlerine) inanır" deniyor. Bu ayet, Muhammed'in çeşitli yerlerden bilgi aldığı konusunda çok önemli bir kanıttır. 79 79 el-Lü'lüü Ve'l Mercan , No: 1 768; Buhari, Fussilet tefsiri, 1. ve 2. baplar: Müslim, Sıfat-ı Münafikin, 5, No: 2775; Tirmizi, Fussilet tefsiri, 41. bab. No: 3249: Vahidi, Eshah-i Nüzul. Fussilet-22-23: Suyuti. lühah..., Fussilet-22-23.
Sayfa 148
454 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.