Kurt Olmak

Kerstin Ekman
7 Mayıs 2024
Gutenberg Yayınları

2024 27. kitabı
“Üzgünsün biliyorum. Üzül. Ama umutsuzluğa kapılma.” Ulf Norrstig, ömrünün yetmişinci yılını devirmiş orman mühendisidir. Uzun yıllar Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışmış, kırsala olan tutkusunu hiç kaybetmemiş yaşlı bir kurttur. Orman arazileri almış, eşi Inga ile birlikte yaşam sürmektedir. Sıradan bir hayat yaşadığının vurgusunu yapan Ulf, çocukluğuna, aile bireylerine, ava-avcıya dair anılarını aktarıyor. Avcıbaşı olmasına karşın yaşına imada bulunanları düşünüyor. Ömür dediğimiz şey, yaş almakla hayattan el etek çekmemizi mi gerektiriyor? Yaşam bir nehir gibi akıp giderken, nasıl geçtiğini anlamadığı hayat yolculuğunda hastalanmasıyla da sorguları birbiri ardına devam ediyor. Yazar birinci tekil şahıs anlatıcıyla kaleme aldığı eserinde karakterin içsel yolculuğuna dair kesitler sunuyor okuyucuya. Hayatın sonuna doğru bir başlangıç... İsveç edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan #kerstınekman ‘ın 2022 yılında “Norrland’s Edebiyat Ödülü” almış #kurtolmak kitabını, uzak diyarların yakın sancılarını barındıran kitabını tavsiye ederim. Kurt Olmak
2024 105. kitabı
2022 Norrland’s Edebiyat Ödüllü bir kitapla selamlıyorum sizi. İsveç edebiyatının önde gelen isimlerinden Kerstin Ekman ile… Yetmişinci yaşını kutlamaya bir günü kalmış 2018 yılbaşı sabahından anlatısına başlayan bir #avcı ve izini gördüğü andan itibaren güçlü bir bağ kurduğu #kurt hakkında … Kendini bu kurt ile özdeşleştiren Ulf üzerinden bireyin kader tasvirini yapan bir yolculuk hikayesi bu. Hem geçmişe hem kendine hem hayatın kaçınılmaz sonuna doğru… Kurt Olmak
2024 80. kitabı
İnsan ve doğa... Av ve avcı... Terazinin iki tarafındaki kavramlar ve hangi taraf birbirini yok etmeye çalışıyor tahmin etmek zor değil. Dengeyi bozan her zaman insan... İhtiyacından fazlasını avlayan her zaman insan olmuştur bu yeryüzünde. 70 yaşına girdiği gün lisanslı avın başladığı güne denk gelmişti. O bir avcıydı. İsmi de Ulf... İnsan ve doğa konulu kitapların içinde bu iki kavramın birbiriyle olan bağını görmeyi de seviyorum. Dolayısıyla Ulf ve hayvanlar arasındaki o zemini okurken çok şey geçti aklımdan. Doğanın herhangi bir unsuruyla bağkuran insanların hayatı çok eskisi gibi olmuyor. Tıpkı kitabın içinde anlatılan karakter gibi. Av ile iç içe yaşayan insanların bu eyleme yükledikleri anlamı gerçek yaşamdan da gözlemliyorum. Onlar için gerçekten de bu eylem yaşamlarının merkezini oluşturuyor. Kitabı okurken en çok da aslında doğanın içerisine kurulan insan yaşamının, bitki ve hayvan yaşamını istila ettiğini de hatırlıyorsunuz. Çünkü gerçekti onların yaşam alanı orası. Kitabın içinde koyunların başına gelenler ya da karakterin karavanının yanmasından sonra yaptığı sorgulamalar kayda değer.
2024 133. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2024 16:02
"KURT OLMAK" "İnsan, doğanın düzenini, vahşi doğada bile olsa her canlının yaşam hakkı olduğunu ne zaman farkeder? Kendi hayatının da sonlu olduğunu, ölümün yaklaştığını anladığında mı?" Kendini dünyanın tek hakimi sanan insanın, hiçbir canlının yaşam alanını yok etmeye hakkı yok. Canlı, cansız her varlığın bu hayatta bir amacı var. Vaktinden önce yok oluyorlar maalesef. Doğumla ölüm arasındaki çizgidir yaşam. Anıları, hayalleri, yaptıkları, yapacakları, vazgectikleri, vazgeçmek zorunda kaldıkları ile bir bütündür insan. Ulf Norrstig 70 yaşında bir orman mühendisi. Uzun yıllar Orman Genel Müdürlüğünde çalışmış, emekli olmuştur. Ama hiçbir zaman doğayla ilişiğini kesmemiş, kırsala olan tutkusunu her geçen gün daha da artan yaşlı bir kurttur. Ormandan arazi almış, eşi İlga ile burada yaşamaktadır.Ulf'un çocukluğuna, ailesine, ava, avcılığa dair anıları anlatılıyor kitapta. Çocukluğundan başlayıp, hayatın kaçınılmaz sonuna, ölüme doğru tüm yaşantısını kaleme almış. Avcıbaşı olmasına rağmen yaşına ima da bulunan, bunu sorun edenleri düşünüyor. (Yaş, yaşanmışlıklar mı yoksa sadece bir sayı mı?) Bir gün ormanda bir kurt izi görür ve hayvanla güçlü bir bağ kurmaya başlar. Kendisini, kurt ile özdeştirdiği bu bağı kurmakta zorluk çekmez. Uzaktan uzağa kurdu gözlemlerken onun da kendi yaşamı için bir mücadelenin içinde olduğunu düşünür. Ağaçları kesme, hayvanları öldürme, doğanın talan edilmesi gibi soruları sorgulamaya başlar. İnsanoğlunun hayvanların, bitkilerin, doğanın yaşam alanını nasılda katlettiğinin farkına varır, yüzleşir bu gerçekle. Sorguları devam eder, birbiri ardına. Hayata bakış açısını değiştirir, kurt. Karavanı yakılmış içinde ise kurt kemikleri bulur. Bu durum karşısında dünyası yıkılır âdeta. Bu olayı aydınlatmayi amaç edinir kendine. Sır dolu yangın bir
2024 44. kitabı
İnsan, doğanın düzenini, vahşi doğada bile olsa her canlının yaşam hakkı olduğunu ne zaman farkeder? Kendi hayatının da sonlu olduğunu, ölümün yaklaştığını anladığında mı? 70 yaşında, kalbinden rahatsızlığı olan ve yaşadığı bölgede yıllardır avcıbaşı olarak görev yapan Ulf için durumun tam da bu olduğunu düşünüyoruz kitabın başında. Yıllardır avcılık yapıyor ve artık rahatsızlığının kendini daha çok belli ettiği bir dönemde, ormanda asil ve güzel görünen bir kurda rastlıyor. Uzaktan uzağa kurdu gözlerken, onun da kendi yaşamı için mücadele ettiğini düşünüyor. Onunla empati kuruyor, hatta düşüncelerinde farklı bir boyuta sürüklenip o yaşamı deneyimliyor. Fakat kitap ilerledikçe, Ulf'un aslında bir anlık aydınlanma yaşamadığını, yıllardır içinde biriktirdiklerinin yavaş yavaş açığa çıktığını farkediyoruz. Ormanların nasıl tahrip edildiği, fotoğrafını çekebilmek için öldürülen kuşları, doğayı bozarak nasıl bazı türleri yok ettiğimizi, zevk için yapılan avlanmanın öldürülen hayvanı nasıl aşağıladığını... Kimbilir belki bunca şeyi içinde biriktirmek kalbini de hasta etmiştir diye düşünüyor insan. Doğa ve insan ilişkisi kadar, bazı insanların içindeki hırs, nefret ve kötülüğün açığa çıktığı anlara da değiniyor yazar. Kısa ama betimlemeleriyle sizi doğayla bütünleştiren, duyguları okura geçiren; ikinci yarıdaki gerilim ile hafif bir polisiye havası ekleyen çarpıcı ve etkileyici bir kitap, kesinlikle tavsiyemdir.
Puan vermedi
Kurt Olmak #okudumbitti Kerstin Ekman’ın #KurtOlmak adlı romanını okuduğumda, kendimi İsveç’in serin ormanlarının ortasında buldum. Bu kitap, gerçekten de insan ruhunun derinliklerine inen bir yolculuk sunuyor ve Ekman’ın usta kalemi sayesinde sayfalar arasında kaybolmamak mümkün değil. Kitap, 70 yaşına girmek üzere olan Ulf Norrstig’in hikayesini anlatıyor. 2018 yılbaşı sabahında, Ulf’ün çocukluğuna doğru bir yolculuğa çıkışını ve hayatının son demlerine adım atışını izliyoruz. Ekman, doğayı ve insanı öyle bir iç içe geçiriyor ki, okurken adeta İsveç ormanlarının serin rüzgarlarını hissedebiliyorsunuz. Ulf’ün ormanda gördüğü kurt iziyle başlayan hikaye, beni derinden etkiledi. Ulf, bu kurdu sadece bir hayvan olarak değil, kendi içsel yolculuğunun bir parçası olarak görüyor. Bu bağ, onun hayatını tamamen değiştiriyor ve okurken ben de bu derin bağlantıyı hissettim. Ekman, doğanın mistik ve bazen de tehditkar yüzünü öyle güzel anlatmış ki, dikkatimi sürekli diri tutmayı başardı. Ulf’ün sağlık sorunlarıyla, özellikle de sürekli tekleyen kalbiyle mücadelesi, hikayeye ayrı bir derinlik katıyor. Yaşlı bir avcı olarak, hem fiziksel hem de duygusal anlamda ne kadar dayanıklı olduğunu görmek beni oldukça etkiledi. Karavanının yanması ve içinde hayvan kemiklerinin bulunmasıyla başlayan gizemli olaylar ise kitabı daha da sürükleyici hale getiriyor. Bu olayların peşine düşen Ulf’ün yaşadığı gerilim dolu anlar, sayfaları hızla çevirmeme neden oldu. Eser, benim için sadece bir polisiye roman değil, aynı zamanda bir insanın kaderini ve içsel dünyasını keşfetme hikayesiydi. Ekman, insan doğası ve kaderin kaçınılmazlığı üzerine düşündüren bir anlatı sunuyor. İsveç ormanlarının serin rüzgarları eşliğinde, hikayenin sürükleyici kurgusu ve etkileyici diliyle kitap elimden
2024 43. kitabı
Kurt Olmak Hayatım bir süre hareket eden bir dalga. İsveç edebiyatından daha önce hiç kitap okumamıştım. En iyi İsveç Polisiye Romanı ödülünü aldığını duyunca hemen okudum. İnga ve Ulf kendi orman arazilerinde yaşayan yaşlı bir çifttir. Avcı olan Ulf bir sabah karavanına doğru giderken bir kurt izi görür ve onu izlemeye başlar. Bu kurt hayata bakışını değiştirmiştir. Nedenlerini sorgulamaya başlamıştı. Ağaçları kesme ,hayvanları öldürme nedenleri gibi. İnsanların Doğaya verdiği zararların sonuçlarını. Aldığı bir haber ile dünyası yıkılır karavanı yakılmış ve içinde kurt kemikleri bulunmuştur. Artık tek bir amacı vardı bu olayı aydınlatmak.. Bu arada kitabı okurken yazarın bahsettiği Avcının Notları (Turgenyev)kitabınıda merak ettim. Kolay okunan bir kitap oldu benim için. İsveç polisiye'si okumadıysanız bir şans verebilirsiniz.
2024 63. kitabı
70 yasinda olan avcı Ulf Norrstig tüm hayati boyunca doğa ile bir arada yasiyor.. Kerstin Ekman kaleminde bize hem doğayı hem içsel dünyayı bu avcı gözünden anlatıyor. Yeni yıla tam girmek üzereyken ormanda kurt izi ile karşılaşıyor yaşlı adam. Ve bu görüntü kendisini geçmişine götürdüğü gibi hayvanlarla ve doğa ile bir bütün haline getiriyor. Bu surecte karavanın yanması ve bulduğu kemikler merakını arttırıyor. Yaşlı bedeni her ne kadar kendini zorlasada Ulf bu olaylardan sonra hayata bambaşka bir göz ile bakmaya başlıyor. Anlatımı ile kendinizi o ormanlarda o doğada bulmaya hazır olun. Bazı satırlarda siz bile sorgulayacaksiniz her şeyi. Beklenimin üstünde bir kurguydu. Unutulmayacaklar arasına girdi.
2024 183. kitabı
KURT OLMAK Hayatın sonuna doğru bir başlangıç. 2022 Norrland's Edebiyat Ödülü Herkese Merhabalar... Sizlere harika bir kitap ile geldim. Tasvirleri ve anlatımı ile son sayfaya kadar da bizleri içerisinde tutuyor. İsveç ormanlarına doğru bir yolculuğa ne dersiniz? Ulf Norrsting emekli bir orman muhendisidir. 70 yaşındadır ve ailesi ile birlikte her zaman ait olduğu yerde ormanda bir arazi almış ve orada yaşamaktadırlar. Hatta bu anlatımına 70 yaşına basmak üzereyken 2018 yıl başı gecesi başlar ve 12 yaşından itibaren nasıl avcılık yaptığını anlatmak ile başlar. Artık yaşlı da olsa hala acıdır ve o ruhunu zaten hiç kaybetmez. Bir gün ormanda bir kurt izi görür. O iz üzerinden daha etkilenir ve içinde bir şeyler kıpırdamaya başlar. Ve nasıl olurda kırsal kesime kadar geldiğine takılır. Ama bu kurdun ve oraya gelişinin de onu derinden etkileyeceğini henüz farkında değildir. Ve ormanda olan olaylar da hiç hafife alınacak gibi olmaz yanan bor karavan ve içerisinde bulunan kemikler onun ilgisini yeterince çekmeye yeter de artar bile yaşlı kalbi de bu olaylar sırasında ziyadesiyle yorulur ama o eski kurtlardandır. Bu işin ardında olanları açığa çıkaracaktır. Ve bu süreçte kendi dahil insanlığı ve doğayı da sorgulamaya başlar. Sizlere de okumak düşer. O soğuğu, rüzgarı ve karı uzerine o sesleri ve Orman havasını buram buram alacaksınız...
2024 78. kitabı
@inkilapkitabevi bünyesinde @gulseniseri81 'nin yayın direktörlüğünü üstlendiği @gutenbergyayinevi kitap dünyasında yepyeni bir soluk olarak ilk kitaplarını yayımladı. #İsveç edebiyatının önemli isimlerinden #kerstinekman ın #kurtolmak kitabı da onlardan biri. 70. yaş gününü kutlayan Ulf adlı bir avcının geçmişini de içine alarak gelişen anlatı, bir nevi yaşam muhasebesi. Kendini dünyanın tek hakimi sanan insanın, gün geçtikçe yok ettiği doğal yaşam alanlarının, bitki florasıyla birlikte hayvan çeşitliliğinin de nasıl çıkmaza sokulduğunun mesajını veriyor satırlar. İnsanların zaman içerisinde bakış açılarının nasıl değişerek dönüştüğüne, hayvan ve insan arasındaki bağın kuvvetine dair yazılanlar da bana #beyazdiş romanını anımsattı. Av ve avcılık üzerine uzun uzun konuşulur elbette ama Kuzey'in o kendinden emin, sert, kararlı ve doğayı önemseyerek yaşamının bir parçası haline getiren özgün karakterlerini okumak her zaman keyif veriyor. Ve elbette @ekinbasakakgul ün şahane kapak tasarımları kitabı daha bir cazip hale getiriyor. Okuru bol olsun