Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

La philosophie critique de Kant

Gilles Deleuze

La philosophie critique de Kant Sözleri ve Alıntıları

La philosophie critique de Kant sözleri ve alıntılarını, La philosophie critique de Kant kitap alıntılarını, La philosophie critique de Kant en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özgürlüğü gerçekleştiren doğa değildir, ama özgürlük kavramı doğada gerçekleşir.
Sayfa 92 - Cem YayıneviKitabı okudu
İde bir kurgu (fiction) değildir, diyor Kant; nesnel bir değere sahiptir; bir nesnesi olur, ama bu nesnenin kendisi "belirlenmemiş"tir, "sorunsal"dır.
Sayfa 30 - Cem YayıneviKitabı okudu
Reklam
Özne, varoluşunu transcendental ben olarak düşünür, fakat ampirik ben olarak bilir.
Olumsuz ve entellektüel hoşnutluğun mutlulukla karıştırılması, hiçbir zaman tümüyle aydınlığa çıkamayacak olan bir iç yanılsamadır, ama onun etkisi yalnızca felsefi düşünceyle önlenebilir.
Sayfa 50 - Cem YayıneviKitabı okudu
. Olumlamak, var olana katlanmak, onu taşımak veya ona bağlanmak değil, tam tersine, yaşayanı yükünden, zincirlerinden kurtarmak ve serbest bırakmaktır. ...
Kant, bilgeliğe eleştirel imge ile karşı çıkar: Biz Doğa'nın yasa yapımcılarıyız. Bir filozof görünüşte Kantçılığa çok yabancı kaldığında, Jubere (buyruk vermek) yerine, Parere'yi (boyun eğmek) koyduğunu açıklar; kendine inandığından çok, Kant'a borçlu olur.
Sayfa 22 - Cem YayıneviKitabı okudu
Reklam
''Trranscendental''; deneyimde verilenin, a priori tasarımlarımıza zorunlu tabi oluşunun ilkesini ve aynı şekilde, a priori tasarımların zorunlu olarak deneyime uygulanışının ilkesini niteler.
Pratik akıl, kendinde şeyler üzerine, kendinde şeyler olarak özgür varlık üzerine, böyle bir varlığın numenal nedenselliği üzerine, böyle bir varlığın oluşturduğu duyu-üstü dünya üzerine yasa koyar.
Sayfa 41 - Cem YayıneviKitabı okudu
Varolmak başka şeyi zorunlu kılar..
Bir şeyi tanımak için bizim yalnız bir temsillemeye sahip olmamız yetmez, ayrıca " ona bağlı olan başka birisini tanımamız için " ondan bir tane çıkarmamız gerekir.buna göre bilgi temsillemelerin sentezidir..
Sayfa 10 - CemKitabı okuyor
Akıl, akla en büyük düşmandır, kendi içinde de..
" olanaksızlık, kendi kendisiyle uzlaşmazlık içinde bulunan aklın, barışı kuşkuculuk içinde bulmasından ileri geliyor"
Sayfa 9 - CemKitabı okuyor
Reklam
Akıl ilişki tiplerini de belirler...
Yetenek sözcüğünün ilk anlamı : Tüm temsillemeler, ister nesne olsun, ister özne,başka bir şeyle ilişkilidir. Biz ne kadar ilişki tipleri varsa, o kadar zihinsel yeteneği birbirinden ayırıyoruz..
Sayfa 9 - CemKitabı okuyor
Bizler, pratik aklın ve yargı eleştirisinin arasında gidip geliyoruz sanki
Öyleyse bir yetenek kendi üstün biçimi altında özerk'tir. Salt aklın eleştirisi şunu sormakla baslar: üstünü tanımayacak bir yetenek var mıdır? Pratik aklın eleştirisi: üstünü arzu edecek bir yetenek var mıdır? Diye sorar.. Yargı elestirisi: zevkin ve acının üstün bir biçimi var mıdır? Diye sorar.
Sayfa 10 - CemKitabı okuyor
Üretmek kendini gerçekleştirmektir..
Çatışma uslamlaması: Örneğin ben çocuk yapma yeteneğini kazandığım zaman, doğa açısından artık çocuk olmaktan çıkıyorum, ama meslek sahibi olmadığım ve önümde öğrenecek tüm bir dünya olduğu için, kültür açısından bir çocuk sayılırım..
Sayfa 8 - CemKitabı okuyor
Ahlaksal varlık olarak düşünülen insan konusunda, niçin var olduğu artık sorulamaz; onun var oluşu kendi başına yüksek amacı içeriyor. Bu yüksek amaç, ahlak yasası altında düşünülebilir varlıkların örgütlenmesidir ya da düşünülebilen varlıkta kendi başına bulunan var oluş nedeni özgürlüktür.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.