8 Mart 2002
İş Bankası Kültür Yayınları
Orijinal Adı:
Haunted, Tales of the Grotesque

Sıkıcı Grotesk öyküler ...
2021 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 22:09
Amerikalıların son dönem en çok ilgi gören yazarlarından biri imiş Oates. Ben kendisi ile yeni tanıştım, “Lanetliler” yazarın okuduğum ilk kitabı. Oates geniş bir çerçevede eserler vermiş; romanlarının yanısıra şiir kitapları, öyküleri ve de Gotik hikayeler serisi var. Müthiş bir hızla eserler üretmiş; 82 yaşındaki bu yazarın hali hazırda 56 romanı, 30 hikaye kitabı, 8 şiir kitabı, sayısız inceleme yazısı ve makalesi yayınlanmış. Bana basmakalıp gelen çoğu öyküsünün sebebi bu mudur diye düşündüm okurken; her yıl en az 2 büyük eser yayınlamış bir yazarın özgünlük ve özen konularından biraz feragat etmiş olması şaşırtıcı olmaz belki de. Kaldı ki Oates bana bunu özellikle tercih etmiş gibi de göründü; yani Amerikalılara özgü o çok önemsenen popülariteyi ön plana almış gibi. Neden böyle hissettiğimi açıklamak için “Lanetliler” hakkında bir şeyler karalamalıyım. “Lanetliler” yazarın Gotik hikayeler serisini altında yayınladığı hikaye kitaplarından, 1993 yılında yayınlanmış. 16 bağımsız grotesk hikayeyi içeren bir seçki bu. Grotesk edebiyatı severim; artan bir ürküntü duygusuyla bizi sarsan, korkutan, kimi zaman iğrendiren ve gerilim yaratarak bir nefeste okutan bu hikayeleri… Öyle fanatiklik boyutunda değil ama ilginç gelir, keyif alırım. Ama Oates’i öyle “bir nefeste” okuyamadım maalesef, hatta bir çok hikayesinde çok sıkıldım. Grotesk edebiyatın piri Edgar Allan Poe kadar olmasa da iddiasının ve ününün hakkını vereceğini düşünüyordum; Oates ise beklentilerimin epey altında kaldı. Hikayelerinden beğendiğim birkaç tanesi var, onları es geçmeyeyim: Küçük yaşta anne-babasını kaybeden Sybill’in, resmini yapan orta yaşlı esrarengiz adamla yaşadıklarını anlatan ve merak dozunu sürekli arttıran “Model” mesela. Ya da “Önsezi”de, zengin erkek kardeşine ulaşamayınca istemeye
2026 6. kitabı
2022 51. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2022 00:00
Bunlar ne acayip hikayeler!!! Ben korku ve gerilim severim ama kitaptaki bazı hikayelerde, korku unsuru iğrençlikle karışmış, okurken yüzümü buruşturmaktan kendimi alamadım. Bazıları ise kelimelerle tarif edilemeyen hisler uyandırdı. Nedir, okuyun işte. Bırrrrrrr....... Kitap dört bölümden oluşuyor. İçindekiler ise; - Perili Ev - Oyuncak Bebek - Bingo Patronu - Beyaz Kedi - Model - Hafifletici Nedenler - Bana Güvenmiyor Musun? - Suçlu Taraf - Önsezi - Faz Değişimi - Zavallı Bibi - Şükran Günü - Kör - Radyo Astronomu - Bly Malikanesinde Yaşayan Lanetliler - Kurbanlar - Sonsöz, Grotesk Üzerine düşünceler
2016 9. kitabı
Okunma: 10 Mart 2016 00:00
Geçmişte Joyce Carol Oates hakkında övgüler duydum ve bu yüzden "Accursed" başlıklı bu kitaptan beklentim yüksekti, çünkü Oates'in fantastik veya korku kitapları yazmadığı biliniyordu - ki bu kitap öyle gözüküyordu. Kitap, 20. yüzyılın başlarında Yale Üniversitesi çevresindeki gizemli olayları konu alıyor. Woodrow Wilson (ABD Başkanı olmadan önce), sosyalist yazar Uptown Sinclair ve eski Başkan Grover Cleveland gibi birçok tarihi karaktere sahip. Oates, 20. yüzyıl roman tarzını benimsemiş ve birkaç farklı edebi teknikle ilginç parçalar sunmuş, ancak kitapta ilerletmekte çok zorlandım. Hikaye (Şeytanlar, ele geçirme vs.) ilginç görünse de, bence Oates bunu Princeton Üniversitesi mezunları ve sosyal çevresi için yazmış. Dean West ve Woodrow Wilson arasındaki mücadelenin yan olayları ABD üniversite okuyucusu için ilginç olabilir ama bunlar metne pek değer katmıyor gibi göründü. "Lanet"in tanımı o kadar belirsiz ki, hikayedeki olaylar hakkında hiçbir aydınlanma yaşamadan kitabı bitiriyorsunuz. Çok büyük bir hayal kırıklığı....

Joyce Carol OatesYazar · 25 kitap
1938 yılında Lockport, New York'ta doğdu ve ailesinin şehir dışındaki çiftliğinde büyüdü. 14 yaşındayken büyükannesinden duyduğu öyküleri yazmaya başladı. İlk romanı With Shuddering Fall'ı 28 yaşındayken yayımladı. Them adlı romanıyla, 1970'te National Book Award'ı aldı. Oates ayrıca, "Rosamond Smith" ve "Lauren Kelly" takma adlarıyla, çoğunluğu polisiye olan birkaç kitap yazdı. 1978'de Princeton'a geçmeden önce, Kanada'daki Windsor Üniversitesi'nde on yıl öğretim görevliliği yaptı. 1996'da, PEN/Malamud'dan "yaşam boyu başarı ödülü" aldı. Çoğunlukla, çağdaş Amerikan yaşamı üzerine yazan Oates, özellikle şiddet ile sevgi arasındaki bağlantıyla ilgilidir. Karakterleri genellikle sıradan ama başlarına korkunç olaylar gelen insanlardır. Bazı romanları gotik olarak nitelendirilse de, kitaplarındaki şiddet ne gizemli ne de mutlaka acıklı bir şiddettir; günlük yaşamın içinde yer alan olaylardan yola çıkar. Olağanüstü bir üretkenliğe sahip olan Oates, aralarında çocuk kitapları da olmak üzere pek çok kitap yayımlamıştır.