Marcus Aurelius

Şubat 2021
Kronik Kitap

2023 7. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 01:04
Filozof İmparator. Eser tamamen Marcus Aurelius'un imparatorluğu ve filozofluğu arasındaki yaşam biçimlerine değiniyor. İkisi arasında kaldığı evrelerde hangi kimliğini ön planda tutarak kararlar aldığını değerlendiriyor. Marcus için yazılmış eserlerden yararlanarak alıntılar sunmuş. Şimdiden okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim.
2022 20. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2022 00:02
Milattan sonra 2. Yüzyılda Antik Romanın oldukça kozme politik olduğu ve Antik Romanın en parlak döneminde İmparator olan Marcus Aurelıus’un hayatını anlatan önemli bir eserdir. Patricus sınıfına dahil olan ailesinden dolayı bu denli yükselmesi hiç şaşırtıcı bir olay olmasa gerek. Aile portresine değinmişken bu denli bilgisinin sebebi olarak Annesini göstermektedir. Hatta dil derslerini dahil Annesinden aldığı gözümüzün önüne gelmektedir. Antik Roman’nın 2. Yüzyılında dil olarak Yunanca ve Latince konuşulmaktadır. Aksine Aurelius İspanyol, İtalyan ve Galyalı olmalı vasıtasıyla bu denli dil bilgisinin üstünde yüzmektedir. Taşra kökenli olması vasıtasıyla da süre gelen “ Evlat Edinme “ kuralına karşı çıkması ve tahtı oğluna devretmesi aslında kurallara karşı çıkmasıyla ölümüyle dahil arkasında konuşturan bir imparatordur. Yazı olarak bakarsak da; Marcus Aurelius en meşhur yazısını Tuna Nehrinin Kıyılarında yazması ve bu yazıda bizlere hayatının ilk izlenmini vermektedir. İmparatorluğun ağır yükü ve yalnızlığın demlendiği ve bu düşünce etrafında savaştığı görülmektedir.
Felsefe
2022 3. kitabı
Tarih okuması yapmayı seven, bununla birlikte biyografiyi de harmanlayan yapıtlar her zaman dikkatimi çekmiştir. İşte bu kitap tam istediğim diyerek okuduğum bir kitap. Bir insan hem devlet yönetip hem filozof olabilir mi? Evet tarih bunu bize göstermiş. Aslında köşesine çekilip düşünce üretecek biri hayatın ona çizdiği kader nedeniyle koca bir dünya devletinin başına imparator olarak geçiyor. Ortalama 120 sayfalık bu kitap sıkılmadan kısa sürede bitirebileceğiniz türden güzel bir yapıt.
2025 13. kitabı
Marcus’un hayatına dair sadece savaşlar ya da taht mücadeleleri değil, onun içsel yolculuğunu, çırpınışlarını, kendini terbiye etme çabasını da çok derin bir şekilde aktarıyor. Benim için en etkileyici yanı, onun da zaman zaman yalnız hissetmiş olmasıydı. Koca bir imparator ama bir yandan da, gece yatağında kendi iç sesiyle boğuşan bir insan… Aynı bizden biri gibi. Kitabı okurken, onun satır aralarında kendi hayatıma da ayna tuttum. Sabırlı olmaya çalışırken, öfke geldiğinde onu bastırma çabasında, herkes susarken içsel ahlakınla konuşmayı seçmenin ne demek olduğunu bir kez daha anladım. Özellikle Kendine yetebilmek, kitapta geçen en kıymetli derslerden biriydi. Çünkü biz bazen kendimize bile yetemez hale geliyoruz. Marcus’un kendine yazdığı notlar, aslında hepimize yazılmış gibi. Her bir cümle, bir omuz dokunuşu gibi. Sakin, dürüst ve yüzleştirici. Bu kitabı okuduktan sonra, Marcus artık bir tarih figürü değil benim için. Onun duruluğu, iç hesaplaşmaları, sessiz gücü… insanı güçlü hissetiriyor. Teşekkürler
2023 8. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2023 20:46
Filozof İmparator Marcus Aurelius’un hayatını 4 bölümde anlatan sıkılmadan okunulabilecek güzel bir biyografi. Doğumu, Gençliği, Çift başlı yönetimi, Ve de İmparatorluğun Tek hakimi olarak 4 başlıkta bir anlatım sunuyor. Historia Augusta’dan yapılan yerinde alıntılarla Stoacı Filozof İmparator hakkında keyif alarak bilgi edinebilirsiniz.
Marcus Aurelius
2026 68. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2026 13:02
Boudon-Millot,klasik kronolojik bir tarih anlatısının ötesinde,Marcus Aurelius’un hayatındaki en büyük paradoksu çözmeye çalışıyor: Aslında inzivaya,okumaya ve felsefeye meyilli,kendi halinde bir entelektüel; nasıl oldu da dönemin en büyük küresel gücünün zirvesine çıktı ve ömrünün neredeyse tamamını cephelerde geçirdi?Kitap,Marcus’un henüz çocukken İmparator Hadrianus’un dikkatini çekmesiyle başlayan süreci harika özetliyor.Henüz hazır değilken tahta hazırlanışı,felsefeye (özellikle Stoacılığa) olan erken tutkusu ve ardından 161 yılında tahta geçmesiyle başlayan çetin sınavlar dengeli bir şekilde işlenmiş.Eser,Marcus Aurelius döneminin hiç de "huzurlu bir altın çağ" olmadığını net biçimde gösteriyor.İmparatorluk; bir yandan Parth istilaları ve Cermen kabilelerinin (Marcomanni savaşları) saldırılarıyla, diğer yandan imparatorluğu kırıp geçiren yıkıcı Antoninus Vebası ve Hıristiyanlığın yükselişi gibi iç krizlerle boğuşmaktadır. Kitap, bu kaosun tam ortasında Marcus’un o ünlü eseri Kendime Düşünceler’i (Ta eis heauton) Tuna boylarında, çadırında hangi ruh haliyle yazdığını anlamamızı sağlıyor.
Puan vermedi·128 syf.·
2024 88. kitabı
Kitabımızın önsözünde belirtildiği üzere biz Platon’un hayal ettiği filozof yöneticinin ete kemiğe bürünmüş halini tanıyoruz bu okuma deneyimimizde.Eser dört kısımdan oluşuyor.İlk iki kısımda Marcus Aurelius’un yetişmesini,diğer iki kısımda ise yöneticiliğini okuyoruz.Bir tarih kitabından ziyade,bir biyografi niteliğinde.Sade bir dili var,akıcı ve kolay anlaşılıyor.Kitapta tarafsızlık önemli ölçüde sağlanmış;zira hükümdarın insani zaafları da yer bulmuş,bireysel erdemleri de. Tarih kitabı niteliği de yadsınmamalı;çünkü:Roma’nın işleyişi,dönemin önemli olayları ve Roma toplumunun geleneklerine dair bazı örnekler de mevcut.Bu kitaptan ne öğrendim diye dönüp baktığımdaysa : Tarihin tekerrür etmediği muhakkak ancak; ‘insan,insan işte’ hangi zaman,hangi mekan ve hangi makamda olursa olsun derim galiba.Vesselam…
2025 13. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 14:05
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine, sosyal medyada izlediğim bir videonun da (youtu.be/Tfqk5yvmc60?si=...) etkisiyle kendini çok iyi yetiştirmiş, büyük filozoflardan eğitim almış ve devlet yönetiminde de adil, etik, ilkeli ve dürüst davranmaya özen göstermiş bir hükümdar olarak tanıtılan Aurelius'u daha yakından tanımak maksadıyla bu kitabı okumaya karar verdim. Çevirinin ve editoryal formatın çok özenli ellerden çıkmış olduğu belli olan eser, içerik olarak maalesef beklentilerimi karşılamadı. Ben yaşadığı dönemin koşullarına ve baskın kültüre körü körüne teslim olmayıp, adil bir yönetim sergileme çabasındaki bir hükümdarın erdemlerinin neler olduğunun ön planda yer almasını umarken; iç içe geçmiş hayat hikâyeleri etrafında, kesinliği ispatlanamamış olan söylentilerden oluşan ve yer yer magazinleşen bir içerik buldum karşımda. En azından nitelikli bir çeviri yapılmış ve anlaşılır bir içeriğe sahip olması, kitabı bitirmemi sağladı. Görüş olarak benimsememekle birlikte, stoacılığın dahi çok yüzeysel detaylarla geçiştirildiği, son sayfasına kadar beklentime hitap edecek bir hususa rastlayabilir miyim ümidiyle sürdürdüğüm keyifsiz bir okuma oldu. Ben şahsen, yukarıda linkini vermiş olduğum videoyu daha çok beğendim; ancak, Roma dönemi, saray entrikaları, savaşların ve çıkar kavgalarının yıprattığı ve yozlaştırdığı dönemler ve insanlar ilginizi çekiyorsa zevkinize hitap edebilir.