Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Marksizm Nedir

Emile Burns

Marksizm Nedir Gönderileri

Marksizm Nedir kitaplarını, Marksizm Nedir sözleri ve alıntılarını, Marksizm Nedir yazarlarını, Marksizm Nedir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sömürme olmasaydı, kâr olmazdı; kâr olmasaydı, kapitalizm ve kapitalistler olmazdı...
Sayfa 34
İlkel toplumlarda devlet diye bir şey yoktur.
Sayfa 62
Reklam
Kapitalist dönemdeki buhranların en önemli özelliği şudur: bulaşıcı bir fazla üretim. Daha önceki dönemlerde böyle bir şeyi akıl almazdı
Sayfa 41
Köleler sömürülmede birbirlerine eşittirler.
Sayfa 23
Nasıl ki bir kişi hakkına tüm değerlendirmemizi, bu kişinin kendisi hakkındaki fikirlerine, sözlerine dayanarak yapmazsak, devrim dönemlerini de kendi iddialarıyla değerlendiremez, yargılamalıyız.
Sayfa 20
·
Puan vermedi
Yazarın içinden geçen cümlelerle kitap arasında bağlantısal sorun olmadığı su götürmez bir gerçektir. Karl Marx'ın yüceliği konusu hiç tartışmasız açık ve nettir. O ve yakın arkadaşı Friedrich Engels zamanın doğru kullanılması gereken uzamsal sorunları bir bir açıklayarak kitap çıktısını oluşturmuştur. Das Kapital de geçen söz öbekleri bu kitabın doğrunun analitiğine bağlanarak anlık tekdoğru çizgi çizecek pozisyonda olmuştur. Karl marx'ın açıklayıcı tarzını bu kitabın içeriğinde görebilirsiniz. Yazarın konumuna gelinecek olunursa, onun farklı birey oluşumlarını açıklamış olduğu gerçeğini göz ardı etmemeniz gerektiğini düşünmekteyim. Marksizm Nedir? sorusunun cevabı bu kitap da yerini alırken, şaşırtmaca ve karmaşa yaşatmadan okurlara yalın dille anlatılmıştır. Saygılarımla...
Marksizm Nedir
Marksizm NedirEmile Burns · Yordam Kitap · 2012212 okunma
Reklam
Krallar egemenlik haklarını tanrıdan aldıklarını ileri sürerler,asiller diğer sınıflardan üstün kişisel yeteneklere sahip olduklarına gerçekten inanırlar.kapitalistler zenginliklerinin kendi zekalarının,tutumlu çabalarının bir sonucu olduğu ve işçilerin tembellikleri,sorumsuzlukları ya da aptallıkları yüzünden fakir kaldıkları düşüncesini savunurlar. Egemen sınıflar bu kavramları bürün topluma kabul ettirmeye çalışırlar. Sömürülen sınıflar tarafından kabul edilmemesi halinde,bu sınıfların bir gün ayaklanarak kralların kellelerini istemeleri ya da kapitalistlerin ellerindeki üretim araçlarına el koymalarını pekala bilirler.
Sayfa 25
İnsan sürekli olarak artan zenginleşen bilgisini üretime uygulamaktadır.uygulanan yeni yöntemler de toplumda değişimler yaratmaktadır. Bu toplumsal değişmeler sınıflar arasında çatışmalara yol açmakta ve en sonunda bir sınıf savaşı zorunlu hale gelmektedir.
Sayfa 21
Cromwell kapitalist devriminde olduğu gibi Fransız devriminin özünde,soyut adalet ilkeleri değil,sınıf kavgası bulunmaktadır. Demekki devrime önderlik eden kişiler bilinçli ya da bilinçsiz olarak,insanlık,kardeşlik,eşitlik gibi soyut kavramlar uğruna mücadele ettiklerini söyleyebilirler.oysa devrim dönemlerinin tam olarak kavranbilmesi için bu gibi sözlere değil , sınıflar arasındaki egemenlik savaşına yani dinamik bir sınıfın bütün engellere rağmen egemenliği eski eğemen sınıflardan nasıl koparıp aldığına dikkat etmek gerekir. Devrimler ancak sınıf kavgası açısından bakıldığında anlam ve değer kazanabilir.
Sayfa 20
İngiltere’deki kapitalist devrim,genellikle bir din savaşı imiş gibi açıklanır. Oysa Marksizm bireylerden de öteye gider kullanılan harcıalem sözlerin altında yatan gerçek nedenleri araştırır.Bu yüzdendir ki ,cromwell devrimi bir din savaşı olarak değil,güçlenen kapitalist sınıfın feodal egemen sınıflardan,egemenliği alabilmek için giriştiği toplumsal bir mücadeledir.
Sayfa 19
Reklam
Kapitalistin karı ile işçinin ücretini belirli bir noktaya kadar salt bir sorun gibi incelemek mümkündür.
Toplumlardaki değişimlerin hiç biri rastgele olmamıştır.bu değişimler de tıpkı doğadaki değişimler gibi belirli yasalarla düzenlenmiştir. Değişimlerin belirli yasalara uyması gereği ise bize toplumları bilimsel olarak açıklama imkanı vermektedir. İnsanların gerçek yaşantılarını ortak üretim çabalarını başlangıç noktası olarak alan bu bilimsel görüş,dinsel inançlar,ırk ayrımları,bireysel eğilimler ya da hayaller üzerine kurulan diğer bütün dünya görüşlerine zıttır.
Sayfa 9
Lenin, emperyalist aşamada, bütün eylemleri sadece parlamenter çalışma ve propagandadan ibaret olan işçi sınıfı partilerinin yeterli olmadığını ileri sürdü. Kapitalizmin sonu yaklaşmaktaydı, dolayısıyla yeni tipte bir partiye ihtiyaç vardı. Parlamenter mücadeleyi fabrikalardaki, sokaklardaki mücadeleyle birleştirebilecek, işçi sınıfını kapitalizmi sona erdirme mücadelesine yönetebilecek ve sosyalizmi gerçekleştirebilecek bir partiye ...
Sayfa 107Kitabı okudu
Kapitalist bir ülke, geri kalmış bir ülkeyi kapitalizmi genişletmek, finans kapital grubu için yeni ve çok karlı yatırım alanları sağlamak, yeni pazarlar açmak ve ucuz hammadde kaynaklarıyla ucuz iş gücünü ele geçirmek amacıyla işgal eder. Sosyalist toplumlar birbirlerine karşı savaş açmayacaklardır. Çünkü insanın insanı sömürmesini reddeden sosyalizm, bu gibi savaşlardan hiçbir şey elde edemez.
Emekçilerin sosyalizmi kurmaya başlamasıyla birlikte toplumun üyelerinin hayat görüşlerinde, davranışlarında, değer yargılarında da değişmeler başlar. Kapitalist düzende hiç değişmeyecek gibi görünen engellerin hepsi zamanla ortadan kaldırılır. Ailelerin geliri ve toplumdaki yerleri ne olursa olsun, bütün çocuklara aynı eğitim ve gelişme imkanları sağlanır. "Kast" farkları silinir. Çocuklar zihinleri kadar ellerini de kullanmasını öğrenirler. Zihin ve el emeklerinin bu eşitlenmesi süreci, bütün halk kitlelerine yayılır. Herkes bir "aydın" olur, ayrıca aydınlar artık kendilerini el emeğinden ayırmaz, el emeğinin üstünde görmezler. Kadınlara her bakımdan eşitlik sağlanır, kadınlar toplumsal hayatın her bölümünde yer alırlar. Yine kadınların da çalışahilmesi için gerekli tedbirler alınır. Annelerin daha özgür olabilmeleri için, fabrikalarda, blok halindeki konutlarda çocuk yuvaları (kreş) kurulur. Kamu mutfakları, çamaşırhaneleri ve lokantalarıyla kadınların ev işleri azaltılır. Kadınlar çalışmaya zorlanmazlar fakat çalışabilmeleri için gerekli kolaylıklar sağlanır. Ayrıca etnik gruplar arasındaki engeller ortadan kaldırılır. Sosyalist toplumda "tabi bir ırk" olamaz. Rengi yada milliyeti yüzünden kimseye aşağı veya üstün insan muamelesi yapılamaz. Bütün ulusal topluluklar ekonomik kaynaklarıyla birlikte kendi sanat geleneklerini de geliştirmeleri için teşvik edilirler
176 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.