Marksist Düşüncede Diyalektik Bir Yolculuk

Marx'ın Halleri

Kurtul Gülenç

Marx'ın Halleri Sözleri ve Alıntıları

Marx'ın Halleri sözleri ve alıntılarını, Marx'ın Halleri kitap alıntılarını, Marx'ın Halleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplum, bireyler için bir kader ve onlara dışsal olarak konumlanmış doğal bir "şey" değildir. Aksine, toplumsal olgular insanların irade ve tasarımlarının ürünüdür.
Sayfa 206 - Kalkedon, 2012. (Kurtul Gülenç, “Toplum, Birey ve İçsel İlişkiler Felsefesi”)Kitabı okudu
Kapitalist ekonomi kategorilerini doğallaştırmak kapitalist işleyişi kaderleştirmek anlamına gelmektedir. Marx, doğalcı söylemin aksine bu kategorilerin doğal kategoriler olmadıklarını göstermeyi amaçlar. Bu amaç aynı zamanda bir ütopyanın açığa çıkmasını sağlar. Bu ütopya insanların gelecekleri hakkında düşünmeye başladıkları anda belirir. Fakat insanların geleceğe dair bu tür iradesel yönelimlerinin olabilmesi, onların, mevcut durumun değiştirilebilir olduğunu görmeleri ile mümkün olabilir. Marx'ın, kanımca, çalışmalarındaki temel yönelimi de kendi ifadesiyle "insan toplumunun özgür insanlar birliği olarak bilinçli biçimde yeniden kurulmasının temellerini atmaktır". Bu da ancak kapitalist toplumdaki kategorilerin üzerindeki örtüyü kaldırarak mevcuttaki yanılsamanın bilinçli bir dönüşümüyle sağlanabilir.
Sayfa 53 - Kalkedon, 2012.Kitabı okudu
Reklam
Kapitalist sistem, doğuşundan bu zamana kadar kendi varoluş dinamiklerini sürekli yeniden üretmiş ve bu yolla kendisini dönüştürebilmiştir. Bu dönüşümlerle birlikte, kapitalizm sadece rakiplerinin değil, tarihin de markajından kurtulmuş, kendisini doğallaştırmıştır. Kapitalizmin kendisini doğallaştırmasından kastedilen, sistemin kendisini kaçınılmaz ve ebedi bir sistem gibi gösterebilmesidir.
Sayfa 13 - Kalkedon, 2012.Kitabı okudu
Açıkçası hiçbir şeyi umursamayan, muazzam bir belirsizlik hali barındıran ve geleceğe doğru savrulan bir şimdi anı yaşamaktayız. Geçmişi müthiş bir kayıtsızlıkla karşılayan, geçmişten geleceğe hiçbir gelenek ya da öğe taşımak istemeyen bir an bu. İşte bu yüzden - her kültürel öğenin kolayca birbirinin yerine ikame edildiği, her söylemin anında değiştirilebildiği, tüm mevcut gelenekler ve bu geleneklere ilişkin bireysel-kolektif belleklerin silindiği ve her pozitif- kurucu anlatının altının oyulduğu bir "post" dönemde - geleceğe ilişkin bir pozitif ütopya üretmek neredeyse imkânsızlaştı
Sayfa 11 - Kalkedon, 2012.Kitabı okudu
Mevcut ile olanak arasındaki boşluk
Tasarlanan; bu boşluktan beslenir, o boşlukta nefes alır. İkili arasında herhangi bir uyuşmazlığın olmadığını ileri sürdüğümüz takdirde (yani bir bakıma boşluğu reddettiğimiz takdirde), eleştiri de yok olmuş demektir. Çünkü böyle bir durumda "aşmak'tan bahsetmenin olanağı ortadan kalkmıştır. Öyleyse özdeşliğin geçerli olduğu yerde susma kültürünün egemen olduğu, olumsuzlamanın olduğu yerde de teorinin negatif boyutu olan eleştirinin var olduğu iddia edilebilir. O halde, Marx'ın hayaletlerini yeniden düşünmek, bir anlamda Marx'ın kendi kuramını, kendisinin anladığı biçimde, aşmak demektir: eleştiri yoluyla "biçimi" yıkmak, fakat bir şartla; içinde getirdiği yenilikleri koruyarak.
Sayfa 306 - Kalkedon, 2012. (Kurtul Gülenç, “Post-Marksist Siyaset Anlayışı ve Eleştiriler”)Kitabı okudu
Karl Marx
"Sermaye biriktikçe, ister düşük ister yüksek maaş alsın, işçinin durumu kötüye gitmek zorundadır. ... Sefalet birikimi, servet birikimine tekabül eden zorunlu koşul haline gelir. O halde bir kutupta servet birikimi, karşı kutba, yani kendi ürününü sermayeye dönüştüren sınıfa sefalet birikimi, emeğin cefası, kölelik, cehalet, vahşileşme ve ahlaki yozlaşma getirir aynı zamanda."
Sayfa 33 - Kalkedon, 2012.Kitabı okudu
Reklam
56 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.