Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marx`ın Felsefesi

Étienne Balibar

Marx`ın Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Marx`ın Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Marx`ın Felsefesi kitap alıntılarını, Marx`ın Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Feuerbach Üzerine Tezler, bu yolla, Marx'ın daimi olarak en yüce isteği olan erginleşme ve özgürlüğün gerçekleşmesi­nin yegâne aracı addettiği bir felsefeden kesin çıkış (Aus­ gang) da talep eder.
Sayfa 29
Ancak günümüzde C. Levi Strauss insanın özünü doğa ve kültürün çatışması olarak açıklar, ya da Lacan insanın özünün baştan sona dil tarafından inşa edildiğini ifade etmek için “parletre” kelimesini uydurur­ken, her ikisi de Aristo’nun insanı dil yeteneği ve kullanımı ile siteye (siyasi topluluğa) aidiyet yoluyla tanımlayan ya da Aziz Augustin’in insanı “Tanrı’nın yeryüzündeki benzeri veya imgesi” olarak tarif eden aynı geleneğe katılırlar.
Sayfa 41
Reklam
Gerçekten de Alman İdeolojisi'nin kanıtlamalarının tümü, durumun böylesine dayanılmaz olmasına karşılık; onun, bizzat kendi gelişim mantığınca özet olarak burjuva sivil toplumun yerini komünizmin alması anlamına gelecek bir dönüşüm’ün (Umwälzung) öncüllerini içerdiğini göstermeye yöneliktir. Dolayısıyla, burjuva sivil toplumun biçimleniş ve çelişkileri tam anlamıyla geliştiklerinde komünizme ge­çiş pek yakındadır.
Sayfa 54
Yalnızca yaşadığımız çağın proleterleri, kendini gerçekleştirmenin her türünden tamamen dışlanmış olanlar, sadece onlar, bütün üretici güçlerin temellüküne ve onlara uygulanan yetenekler bütünlüğünün gelişimine dayanan ve artık sınırlanmış olmayan bir kendi­ni bütünsel olarak gerçekleştirmeye ulaşacak durumdadır­lar.”
Sayfa 55
“Feuer­bach dinî özü insani özde çözüme bağlıyor”, yani o, özel­likle Hıristiyanlığın özü’nde göstermektedir ki, Tanrı fikri kişileştirilmiş ve dünya dışına yansıtılmış insani mükem­melliklerin bir sentezinden başka bir şey değildir. “
Sayfa 41
Kutsal Aile’den (1844) Komünist Manifesto’ya (1847) ka­dar bu dönemdeki tüm yazılı metinlerinde Marx, kesin bir formülle bu proletaryanın “burjuva-sivil toplumun fiilen yok oluşunu temsil ettiğini” söyleyecektir.
Reklam
Feuerbach Üzerine Tezler, bu yolla, Marx'ın daimi olarak en yüce isteği olan erginleşme ve özgürlüğün gerçekleşmesinin yegâne aracı addettiği bir felsefeden kesin çıkış (Ausgang) da talep eder.