Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Marx`ın Felsefesi

Étienne Balibar

Marx`ın Felsefesi Gönderileri

Marx`ın Felsefesi kitaplarını, Marx`ın Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Marx`ın Felsefesi yazarlarını, Marx`ın Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Feuerbach Üzerine Tezler, bu yolla, Marx'ın daimi olarak en yüce isteği olan erginleşme ve özgürlüğün gerçekleşmesinin yegâne aracı addettiği bir felsefeden kesin çıkış (Ausgang) da talep eder.
Reklam
161 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Balibar, kitabında kapitalist sistemin analizi net bir şekilde ortaya koyan, Marx’ı ve marksizmi anlamaya çalışıyor. Marx’ın görüşlerini ortaya attığı dönemin, siyasi, ekonomik ve toplumsal koşulları aktarılarak başlanıyor: daha sonra ise, günümüzde "farklılaştırılan" marxizmin gidişatını eleştiriyor. Kısacası marxist öğreti hakkında bilmek istedikleriniz kitapta toplanmış.
Marx`ın Felsefesi
Marx`ın FelsefesiÉtienne Balibar · Birikim Yayınları · 200414 okunma
Yalnızca yaşadığımız çağın proleterleri, kendini gerçekleştirmenin her türünden tamamen dışlanmış olanlar, sadece onlar, bütün üretici güçlerin temellüküne ve onlara uygulanan yetenekler bütünlüğünün gelişimine dayanan ve artık sınırlanmış olmayan bir kendi­ni bütünsel olarak gerçekleştirmeye ulaşacak durumdadır­lar.”
Sayfa 55
Gerçekten de Alman İdeolojisi'nin kanıtlamalarının tümü, durumun böylesine dayanılmaz olmasına karşılık; onun, bizzat kendi gelişim mantığınca özet olarak burjuva sivil toplumun yerini komünizmin alması anlamına gelecek bir dönüşüm’ün (Umwälzung) öncüllerini içerdiğini göstermeye yöneliktir. Dolayısıyla, burjuva sivil toplumun biçimleniş ve çelişkileri tam anlamıyla geliştiklerinde komünizme ge­çiş pek yakındadır.
Sayfa 54
Ancak günümüzde C. Levi Strauss insanın özünü doğa ve kültürün çatışması olarak açıklar, ya da Lacan insanın özünün baştan sona dil tarafından inşa edildiğini ifade etmek için “parletre” kelimesini uydurur­ken, her ikisi de Aristo’nun insanı dil yeteneği ve kullanımı ile siteye (siyasi topluluğa) aidiyet yoluyla tanımlayan ya da Aziz Augustin’in insanı “Tanrı’nın yeryüzündeki benzeri veya imgesi” olarak tarif eden aynı geleneğe katılırlar.
Sayfa 41
Reklam
“Feuer­bach dinî özü insani özde çözüme bağlıyor”, yani o, özel­likle Hıristiyanlığın özü’nde göstermektedir ki, Tanrı fikri kişileştirilmiş ve dünya dışına yansıtılmış insani mükem­melliklerin bir sentezinden başka bir şey değildir. “
Sayfa 41
Kutsal Aile’den (1844) Komünist Manifesto’ya (1847) ka­dar bu dönemdeki tüm yazılı metinlerinde Marx, kesin bir formülle bu proletaryanın “burjuva-sivil toplumun fiilen yok oluşunu temsil ettiğini” söyleyecektir.
Feuerbach Üzerine Tezler, bu yolla, Marx'ın daimi olarak en yüce isteği olan erginleşme ve özgürlüğün gerçekleşmesi­nin yegâne aracı addettiği bir felsefeden kesin çıkış (Aus­ gang) da talep eder.
Sayfa 29
Egemenlik
"bütün dönemlerde egemen sınıfın fikirleri aynı zamanda egemen fikirlerdir de; bir başka deyişle toplumun egemen maddi gücü olan sınıf aynı zamanda fikri (ruhsal) egemen güçtür. Maddi üretim araçlarına sahip olan sınıf aynı anda entellektüel üretimin araçlarına da sahiptir, öyle ki, birbiriyle ilintili olarak, entellektüel üretim araçlarından dışlanmış sınıfın fikirleri de aynı zamanda egemen sınıfın fikirlerinin boyunduruğu altına sokulur. Egemen fikirler, egemen maddi ilişkilerin ideal ifadesinden başka bir şey değildirler, bunlar fikir biçimi altında kavranan o egemen maddi ilişkilerdir, dolayısıyla bir sınıfı egemen sınıf yapan ilişkilerin ifadesidirler; bir başka deyişle o sınıfın egemenliğine ilişkin fikirlerdir bunlar. Egemen bir sınıf oluşturan bireyler, başka şeylerin yanısıra bir bilince sahiptirler ve sonuç olarak düşünürler..."
Sayfa 63 - 2003 baskısı
Reklam
161 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Fransız Marksist Balibar’ ın eseri oldukça tadında ve açıklayıcı. Her türden çalışmanız için kesinlikle aydınlatıcı bilgiler barındırmaktadır. Karl Marx ın felsefesini anlaşılmaz biçimde sunan yazarların aksine tüm önemli noktaları ve bağlantıları açıkça sunması oldukça dikkat çekici. Özel ilgi alanınız veya bilimsel çalışmalarınızda başvurmanız gereken güzel bir eser.
Marx`ın Felsefesi
Marx`ın FelsefesiÉtienne Balibar · Birikim Yayınları · 200414 okunma
161 syf.
·
Puan vermedi
Marx'ın pek bilinmeyen Rusya hakkındaki düşüncelerine ilişkin alıntıladığı mektuplar bağlamında okunası bir eser. Özellikle devrimin Fransa veya İngiltere'de gerçekleşmesi gerektiğine ilişkin Marx'ın determinist görüşlerini Rusya özelinde sorguladığını görmek açısından ilginç bir kitap
Marx`ın Felsefesi
Marx`ın FelsefesiÉtienne Balibar · Birikim Yayınları · 200414 okunma