Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Materyalizm ve Ampiryokritisizm

Vladimir İlyiç Lenin

Materyalizm ve Ampiryokritisizm Sözleri ve Alıntıları

Materyalizm ve Ampiryokritisizm sözleri ve alıntılarını, Materyalizm ve Ampiryokritisizm kitap alıntılarını, Materyalizm ve Ampiryokritisizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Duyularla algılanan dünya, kendimizin de ait olduğu maddi dünya tek gerçektir. Bilincimiz ve düşüncemiz, bize ne kadar yüce görünürse görünsün, ancak maddi bedensel bir örgenin, beynin ürünleridir. Madde aklın bir ürünü değildir, ama aklın kendisi maddenin üstün bir ürününden başka bir şey değildir.
Materyalistler, deniyor bize, bilineınez "kendinde-şey"i, "deney dışında" bizim bilgimizin dışında bulunan maddeyi, düşünülemez ve bilinemez olarak kabul ederler. Onlar, "deney"in ve bilginin sınırlarının üstünde bir şeyin, ötesinde bir şeyin varlığını kabul ederek, gerçek bir gizemciliğe düşerler.
Reklam
Özgürlük ve zorunluluk ilişkisini doğru olarak ilk düşünen Hegel oldu. Ona göre, özgürlük, zorunluluğun kavranmasıdır. Zorunluluk ancak kavranmadığı ölçüde kördür. Özgürlük doğa yasaları karşısında düşlenmiş bir bağımsızlıkta değil, ama bu yasaların bilinmesinde ve bu bilme aracılığıyla bu yasaların belirli erekler için yöntemli biçimde kullanma olanındadır.
Şeylerin “özü” ya da “töz” de göreli şeylerdir; ve bunlar, ancak insanın nesneler hakkındaki bilgisinin derinliğinin ölçüsünü ifade ederler; ve dün, bu bilginin derinliği atomun ötesine gidemezken ve bugünde elektron ve esirin ötesine gidemezken, diyalektik materyalizm, insanın gelişen bilimi ile kazandığı doğa bilgisi içerisindeki bütün bu kilometre taşlarının, geçici, göreli, yaklaşık niteliği üzerinde direnmektedir. Elektron, atom kadar bitmez tükenmezdir, doğa sonsuzdur, ama sonsuz olarak vardır; ve işte zihnin ve insan algısının dışında doğanın varlığının bu tek kategorik, bu tek koşulsuz tanınmasıdır ki, diyalektik materyalizmi göreci bilinemezcilikten ve idealizmden ayırdeder.
Sayfa 576
Doğa bilimleri, yeryüzünün ne insanın, ne başka herhangi bir canlı varlığın varolmadığı bir durumda da varolduğunu kesin olarak doğrular. Organik madde, çok sonradan gelen bir olgudur, uzun bir evrimin ürünüdür.
Görecelik-nesnellik arasındaki ilişki
Marks ve Engels’in diyalektik materyalizmi, elbette ki göreciliği kapsar, ama ona indirgenmez; yani diyalektik materyalizm, bütün bilgilerimizin göreliliğini nesnel gerçeğin yadsınması anlamında değil, ama bilgilerimizin bu gerçeğe yaklaşmasının sınırlarının tarihsel göreliliği anlamında kabul eder.
Sayfa 286
Reklam
bir çok kereler bu yargıya varıyoruz:)
...Bu konuyla ilgili uzun tartışmaları okuyan bir marksist, bu adam açık bir kapıyı çalıyor diye düşünür...
Gittikçe daha incelen bir marksizm kalpazanlığı, anti-marksist öğretilerin gittikçe daha büyük bir incelikle marksistlik taslamaları, işte ekonomi politikte olduğu gibi taktik sorunlarda da, genel felsefede olduğu gibi bilgibilimde ve sosyolojide de çağdaş revizyonizmi nitelendiren şey.
...felsefedeki yanların mücadelesinin son tahlilde modern toplumdaki düşman sınıfların eğilim ve ideolojilerini yansıtan bir mücadele olduğunun gözden kaçırılmaması gerekir. Çağdaş felsefe iki bin yıl öncesinin felsefesi kadar taraflıdır. Ukalaca, şarlatanca yaftalar altında ya da çapsız bir yansızlık gerisinde gizlenmiş olsa da, cekişmekte olan taraflar, aslında idealizm ile materyalizmdir.
38 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.